Göteborgs-Posten

Makabra uppgifter om mordet på Khashoggi

-

En rättegång har börjat i Turkiet om det uppmärksam­made mordet på den saudiske journalist­en Jamal Khashoggi hösten 2018. Makabra uppgifter framkom om vad som kan ha hänt med kroppen.

Regimkriti­kern Jamal Khashoggi levde i exil i USA. I oktober 2018 gick han in på det saudiska konsulatet i Istanbul för att få dokument som krävdes för äktenskap. Han kom aldrig levande ur byggnaden.

En domstol i Istanbul inledde i går en rättegång om mordet. Det är första gången anklagelse­r i fallet prövas i en offentlig rättsproce­ss. 20 personer står åtalade, ingen av dem närvarar dock då saudiska myndighete­r vägrat utlämna dem.

Bland de åtalade finns Saudiarabi­ens tidigare biträdande underrätte­lsechef och en före detta rådgivare till det saudiska kungahuset. CIA anser att det är sannolikt att kronprins Mohammed bin Salman har gett order om mordet.

Många teorier har framförts om vad som hände med kroppen. Enligt turkiska källor kan mördarna ha försökt lösa upp kroppsdela­rna i syra, eller ha bränt dem.

De bad mig tända upp ugnen. Det fanns en känsla av panik i luften.

tekniker vid Saudiarabi­ens konsulat i Istanbul

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden