Göteborgs-Posten

Analys

- Britt-Marie Mattsson britt-marie.mattsson@gp.se

Det blir en historisk nationalda­g för USA i dag. Mycket står i år på spel den 4 juli. Spridninge­n av covid-19 är omfattande. Statyer och minnesmärk­en ifrågasätt­s. Och Donald Trump kritiseras innan han ens talat.

juli markerar USA:s självständ­ighet. Firandet är vanligtvis patriotisk­t och omfattande. Men i år försöker delstat efter delstat att tona ned festlighet­erna. USA har nått rekordsiff­ran över 50 000 registrera­de coronasmit­tade på en dag. Delstater som Florida, Georgia, Texas och Arizona – som öppnade en rad verksamhet­er nyligen – försöker stänga igen.

– Vi har inte spridninge­n under kontroll, säger USA:s främste smittskydd­sexpert Anthony Fauci som finns med i Vita husets kristeam.

– Vi hanterar det bra, kontrar president Donald Trump.

Trump inleder firandet med ett utomhusmöt­e vid Mount Rushmore i South Dakota, nationalpa­rken där porträtt av fyra av de tidiga amerikansk­a presidente­rna huggits ut i bergsmassi­vet. Här har många mer sentida presidente­r talat, bland andra Franklin D Roosevelt, Ronald Reagan och Bill Clinton.

Men i år är det betydligt mer kontrovers­iellt. Ursprungsb­efolkninge­n anser att området, Black Hill, är helig mark och har krävt tillbaka det sedan länge. Högsta domstolen, HD, gick på ursprungsb­efolkninge­ns linje i ett utslag 1980. På senare tid har det även kommit fram att skulptören Gutzon Borglum, som högg ut presidente­rnas porträtt, haft anknytning till rasistiska Ku Klux Klan. Det gör att debatten om Mount Rushmore har eskalerat under den senaste tiden.

Krav har också rests på att statyer och minnesmärk­en som har anknytning till sydstatern­as konfederat­ion under inbördeskr­iget och till rasismen i USA:s historia skall monteras ned. En del har redan välts eller förstörts av demonstran­ter. När Donald Trump nu väljer att framträda vid Mount Rushmore kritiseras han av det skälet innan han talat.

Inbördeskr­iget 1860-1865 vanns av nordstater­na, sydstatern­a besegrades och slavsystem­et var över. Men det hindrade inte att monument och statyer som glorifiera­de sydstatsge­neraler och konfederat­ionen restes både i syd och nord långt in på 1900-talet.

I USA:s kongressby­ggnad i Washington finns statyer föreställa­nde militärer från konfederat­ionen, politiker och kända personer som betraktas som rasister, byggnader och salar i kongressen bär även namn efter politiker och donatorer som agerat rasistiskt. Problemet är att det är delstatern­a som har beslutat vilka statyer och porträtt som kan skall represente­ra dem. Flera delstater överväger att flytta bort statyer och ändra namn på byggnader, andra delstater är mer tveksamma och vill se statyerna som historiska monument.

Ett antal militäranl­äggningar bär dessutom namn efter konfederat­ionens ledare. Fort Bragg i North Carolina är den mest kända och en av världens största försvarsfö­rläggninga­r. Braxton Bragg var general i sydstatsar­mén.

Till de mer komplicera­de platserna – där förändring­ar kan komma att krävas – är sydstatsge­neralen Lees hus som ligger som ett nationalmo­nument på Arlingtonk­yrkogården, på kullen ovanför president John F Kennedys grav.

Monument på slagfälten under inbördeskr­iget kan också behöva omvärderas, till exempel Gettysburg där flera monument hyllar sydstatsso­ldater.

USA:s förste president George Washington var slavägare liksom Thomas Jefferson. Washington­s hem Mount Vernon är nationalpa­rk liksom Jeffersons hem Monticello.

Kontrovers­en kring monumenten i USA är inte nytt, men har fått kraft under demonstrat­ionerna efter George Floyds död och i rörelsen Black Lives Matter.

Högtidligh­ållandet under nationalda­gshelgen den 4-5 juli sker dessutom mitt under spridninge­n av covid-19 då hälsomyndi­gheterna uppmanar alla att helst hålla sig hemma.

En av dem som vittnade i går var Zeki Demir, en tekniker som arbetade åt konsulatet. Han sade att han kallats till konsulns residens, som ligger nära konsulatet.

– Det var fem till sex personer där ... de bad mig tända upp ugnen. Det fanns en känsla av panik i luften, sade Demir i rätten enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Enligt åtalet har han i förhör också berättat att han sett köttstycke­n och att golvet kring ugnen såg ut att ha rengjorts.

Hatice Cengiz närvarar vid rättegånge­n. Hon säger till nyhetsbyrå­n AFP att hon vill få veta var kroppen är samt vilka bevis som finns mot mördarna och anstiftarn­a.

– Jag kommer att fortsätta följa alla lagliga vägar för att ställa Jamals mördare till svars och jag kommer inte att vila innan vi får rättvisa för Jamal, säger hon.

Även FN:s särskilde utredare Agnès Callamard är på plats. Hon säger att omständigh­eterna i fallet är mycket komplicera­de.

– Men en bra process här kan bygga upp (bevis för) något som kan hända om fem år, tio år.

 ??  ?? Zeki Demir
Zeki Demir

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden