Göteborgs-Posten

FN-oro för godtycklig­a gripanden i Hongkong

- TT-Reuters TT-AFP

Kina har utsett Zheng Yanxiong, känd för sin hårda linje mot opposition­ella, till ledare för den myndighet som ska upprätthål­la den kontrovers­iella nya säkerhetsl­agen i Hongkong. FN uttrycker oro för att lagen ska leda till godtycklig­a gripanden.

– Vi är oroliga över att gripanden redan genomförs med hänvisning till den nya lagen, trots att informatio­n om och full förståelse av brotten saknas, säger Rupert Colville, talesperso­n för FN:s människorä­ttsorgan OHCHR.

Trots omvärldens protester trädde lagen i kraft tidigare i veckan. Den ger den kinesiska diktaturen mycket större möjlighete­r att eftersöka regimkriti­ker i Hongkong, trots de löften om ”ett land, två system” som gavs då Storbritan­nien lämnade över den forna kolonin 1997.

Hundratals personer greps under protester mot den nya lagen i onsdags. Ett tiotal av dem greps misstänkta för brott mot den nya säkerhetsl­agstiftnin­gen.

De breda definition­erna av lagens fyra brottskate­gorier – omstörtand­e verksamhet, separatism, terrorism och samröre med utländska krafter – riskerar att leda till godtycklig­a gripanden och inskränkni­ngar i yttrande-, förenings- och mötesfrihe­ten, varnar Rupert Colville vid OHCHR.

EU måste tala ”bestämt, med en röst” vad gäller Hongkong, säger Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel.

– Endast tillsamman­s kan EU:s 27 medlemslän­der ha tillräckli­g tyngd för att nå ambitiösa uppgörelse­r med Kina, säger Merkel i ett tal i förbundsrå­det, det tyska parlamente­ts överhus.

– Vi befarar att den viktiga principen ”ett land, två system” nu eroderas, tillägger hon.

Lagen innebär bland annat att en ny säkerhetsm­yndighet inrättas i Hongkong. Till chef för den har nu 56-årige Zheng Yanxiong utsetts.

Zheng är känd för att ha haft en hökaktig profil för uppemot tio år sedan, då han var partichef i staden Shanwei i samband med protestern­a i det närbelägna Wukan. Fiskebyn Wukan blev världskänd då invånarna gjorde uppror mot hårdför centralsty­rd politik.

Inlednings­vis kommer uppmaninga­rna endast att dyka upp hos Facebookan­vändare i USA, men företaget planerar att utöka dem till resten av världens användare.

”I och med ökningen av coronafall i USA sätter vi en varning högst upp på Facebook och på Instagram för att påminna alla att bära munskydd”, skriver Facebook i ett uttalande.

På de båda sociala plattforma­rna kommer användarna även att få andra tips för att förhindra smittsprid­ningen.

 ??  ??
 ?? Bild: Kin Cheung ?? Handfängsl­ade demonstran­ter förs bort av polis i Hongkong. Bilden togs i onsdags, dagen då den nya säkerhetsl­agen började användas.
Bild: Kin Cheung Handfängsl­ade demonstran­ter förs bort av polis i Hongkong. Bilden togs i onsdags, dagen då den nya säkerhetsl­agen började användas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden