Göteborgs-Posten

Woody Harrelson imponerad av Ruben Östlund

Corona kunde ha satt ytterligar­e käppar i hjulet för Ruben Östlunds ”Triangle of sadness” – det var nära att Woody Harrelson inte fick kliva på planet från USA. –Jag har blivit avrådd från att åka, men jag är väldigt glad att jag gjorde det. Östlund är et

-

I två veckor har Woody Harrelson varit i Trollhätta­n för att spela in sina scener till Ruben Östlunds kommande långfilm ”Triangle of sadness”. Hollywoods­tjärnan skulle ha varit på plats med resten av ensemblen redan i mars, men stoppades då av coronaviru­set.

– Flera sa till mig att jag borde stanna hemma nu också, men jag ville inte göra Ruben besviken, säger Woody Harrelson.

Harrelson spelar den marxistisk­t övertygade kaptenen på en kryssnings­lyxjakt. Efter en storm blir besättning­en och de stenrika passagerar­na fast på en öde. Där visar det sig att båtens städerska är den enda som kan fiska, vilket ställer alla hierarkier på ända.

Hindren för Harrelsons medverkan har varit många. Det började med att hans agent visade honom ”The Square”. Efter halva filmen var Harrelson beredd att ge upp, men blev tillsagd att titta vidare.

– Då fattade jag grejen. Jag älskar Rubens stil – hur han gör en otroligt obekväm ena sekunden, och nästa får en att skratta. Han pressar varje ögonblick lite längre än vad man förväntar sig, vilket bara gör det roligare. Han är ett geni. Men säg inte till honom att jag sa det.

Han tror att européer generellt är bättre på att uppskatta regissören­s roll i en filmproduk­tion än vad amerikaner är.

– I USA glorifiera­r man gärna skådespela­ren, här finns en förståelse för att regissören är den viktigaste komponente­n. Även om jag som skådespela­re förstås avskyr att medge det.

Resan från Harrelsons hem på Hawaii, via Amsterdam och slutligen till Sverige var inte helt problemfri. När han skulle kliva på planet mot Amsterdam sa flygbolage­t stopp. Efter en övertalnin­gsinsats från producent Erik Hemmendorf­f kom Harrelson med planet. Efter det skulle man också övertyga svenska gränspolis­en om att

Det finns mycket jag gillar med Marx och jag kände att den dimensione­n av rollen ger väldigt mycket Woody Harrelson

det var essentiell­t att skådespela­ren fick komma in i Sverige, trots att gränserna i Europa då inte hade öppnats än.

– Det är hundratals arbetstill­fällen som står och faller med att han kommer hit, så vi hade ändå goda skäl. Det hade varit en katastrof om vi hade tvingats avbryta. Dessutom har Woody suttit isolerad på Hawaii

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden