Göteborgs-Posten

Sommar i P1 3/7 Cathrine Winnes

- Carl Magnus Juliusson

Cathrine Winnes är den första kvinna att ta dirigentex­amen från Norges musikhögsk­ola och arbetar i dag som chefsdirig­ent och konstnärli­g ledare för Blåsarsymf­onikerna i Stockholm.

Hon är även en mycket bra pedagog som förra året fick uppmärksam­het för sin SVT-serie ”She composes like a man” om kvinnliga kompositör­er.

Hennes sommarprat följer delvis samma spår.

Winnes inleder med en hyllning till den levande musiken som fått ta uppehåll i en tid då konsertsal­ar blivit farliga. Och till musikens kraft genom hennes första stora musikalisk­a upplevelse – något så anspråkslö­st som hennes pappa som satt hemma och plinkade.

Men hon konstatera­r snabbt att musiken alltid överlever. Även i de svåraste tider – i krig, i de värsta diktaturer­na – fortsätter människor att skriva och spela musik, helt enkelt för att man måste.

De kvinnliga kompositör­erna är bra exempel på det – som fortsatte trots att samhället motarbetad­e dem. Winnes går igenom Ethel Smyth som var med i suffragett­rörelsen, och även skrev deras kampsång, och Clara Schumann som drillades hårt av sin far till att bli en av 1800-talets främsta konsertpia­nister.

Men också etiska dilemman som att återuppväc­ka en utrensad pianokonse­rt av den norska tonsättare­n Signe Lund. Lund var nämligen medlem i Nasjonal samling, vilka samarbetad­e med nazisterna.

Det är charmigt och Winnes har ett strålande sätt att introducer­a till klassisk musik och musikhisto­ria. Det är så här man gör!

Sommarprat­are 4/7:

Hedda Stiernsted­t, skådespela­re

 ?? Bild: Chris Maluszynsk­i ??
Bild: Chris Maluszynsk­i

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden