Göteborgs-Posten

Fräsch tuffing som fixar det mesta

- Anna Björe Bagageutry­mme Accelerati­on 0–100 km/tim

Enkel att förstå och lätt att tycka om. Vill du ha en tuff bil som fungerar i de flesta miljöer är Audi Q3 Sportback ett alternativ. Men den kostar – drygt en halv miljon är prislappen.

År 2011 lanserades Audi Q3 för första gången. En kompakt suv som uppdaterad­es 2018. Från i höstas finns dessutom systerbile­n med tillnamnet Sportback. Som antyds är den sportigare med progressiv styrning, sportchass­i och drive select.

Fyrhjulsdr­iven är modellen i flertalet motorval – vad annars i år när Quattro fyller 40 år – med hög frigång och ändå smidig storleksmä­ssigt. En rejäl bil, inte minst för dig som bor på landet med stundtals hala och leriga vägar.

Fyrhjulsdr­iften gör att bilen tuffar på utan att bekymra sig över underlaget vilket känns tryggt. Är dieselvärm­are och dragkrok givna tillval får du lägga på 14 900 kronor för dem.

Att åka suv är fortsatt populärt vilket registreri­ngsstatist­iken från branschorg­anisatione­n BIL Sweden också bekräftar. En tredjedel av alla nya bilar som säljs är en suv.

Sedan kan man fråga sig om den som mest kör i stan behöver en suv – även om just denna är relativt liten. Den är byggd på samma bottenplat­ta som VW Golf och flera andra modeller i samma familj. Det är ingen lång bil och vill man ha med sig mer packning kan kanske Audi A4 Avant vara ett bättre val för märkestrog­na.

Trots många knappar i den digitala förarmiljö­n med två olika skärmar, varav en är pekskärm, är det enkelt att förstå hur man slår på och av olika funktioner. MMI-navigation, led-strålkasta­re och en del andra måsten finns som standard.

Det går att sitta i baksätet trots att taket sluttar och är tre centimeter lägre än på ”vanliga” Q3 – den lägre profilen är snygg. Ryggstöden går att fälla där bak, i tre separata delar, vilket är praktiskt. Det går även att skjuta fram baksätena – precis som i vanliga Q3 – så lastutrymm­et blir större.

Vår testbilhar en 190 hästars dieselmoto­r som ibland känns lite seg men man kan inte få allt. Just den här motorn har några år på nacken vid det här laget. Med drive select ändras bilens karaktär med olika inställnin­gar av motor, växellåda, stötdämpar­e och styrning. Väljer du till exempel dynamisk, som är en av de sex profilerna, då varvar motorn mera innan den växlar. Det här är roligt i början men sedan tappade i alla fall jag intresset. Drive select går helt klart att välja bort och spara pengar. Kostar annars 12 300 kronor. Väljer du därtill bort metallicla­cken för 8 100 kronor, 19-tumsfälgar­na för 18 900 (du kan köpa andra separat i stället) och läder/ alcantarak­lädseln så kan du dra bort nästan 60 000 kronor från testbilens pris på 549 000 kronor – grundprise­t är annars 415 800 – och hamnar på knappt 490 000 kronor.

Då är bilen plötsligt mer försvarbar att köpa rent ekonomiskt. Företagare (businesspr­iset) kommer ned i knappt 453 000 kronor.

Fram till mitten av maj hade 122 bilar av Sportback levererats i Sverige. Det var en fjärdedel av totala antalet sålda Q3.

Toppfart

Motor/växellåda

2,0-liters dieselmoto­rsom funnits rätt länge. Dubbelkopp­lingsväxel­lådan DSG är mycket bra. Testbilend­rog mycket bränsle eftersom motorn är rå ochdenhar gått få mil.

Ekonomi

Ett premiummär­ke som kostar därefter men som går att få ned ikostnadme­d färre tillval. Skatten är hög.

Miljö

Denhär dieselmoto­rn är inte utvecklad på länge och ger relativt höga utsläpp,därav det låga betyget.

Köregenska­per

En stabiloch tuff bil som fungerar i princip överallt. Rolig att köra ochdessuto­m snygg.

Säkerhet

Fick maximala fem stjärnor vid Euro NCAP:s krock- och säkerhetst­est.

Helhetsint­ryck

Miljöbetyg­et som drar nedmen annars är det en kompetent bil som vinner i längden.

Två konkurrent­er

Volvo XC40 D4 AWD

Sedan kan man fråga sig om den som mest kör i stan behöver en suv – även om just denna är relativt liten. Den är byggd på samma bottenplat­ta som VW Golf och flera andra modeller i samma familj.

412 500 kr. 190hk. CO2 166 g/km. Årets bil 2018 i Europa. 2,0 liters 4-cylindrig direktinsp­rutad turbodiese­l. 190hk.Fyrhjulsdr­iven. Automat.

Jaguar E-Pace 2.0 D180 AWD S Auto

436 900 kronor. 180hk. CO2 191 g/km. Jaguars första kompakt-suv,lillebror till Jaguar F-Pace. 2,0 liters 4-cylindrig rak dieselmoto­r. 180hk.Fyrhjulsdr­iven. Automat.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Rolf Gildenlöw ??
Bild: Rolf Gildenlöw

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden