Göteborgs-Posten

Virusdrabb­ade lag kan bli uteslutna: ”Inga garantier”

- Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se

Enstaka fall har redan hanterats – men vad händer om klubbar inte får ihop lag till följd av det nya coronaviru­set? – Skrivninge­n är att laget blir uteslutet ur serien, säger Anders Hübinette, chef för juridik och säkerhet på Svenska Fotbollför­bundet.

I superettan har spelare i AFC Eskilstuna insjuknat i covid-19 och i veckan bekräftade Malmö FF att klubben har smitta i sin organisati­on.

I dessa fall följer klubbarna det protokoll som har upprättats av Svenska Fotbollför­bundet och Föreningen Svensk Elitfotbol­l.

Ännu finns inga rapporter om svenska lag som har tvingats ställa in planerade matcher. Men det finns exempel från andra delar för fotbollsvä­rlden.

I USA har exempelvis nio spelare i FC Dallas insjuknat i covid-19 under Major League Soccers gemensamma förberedel­seläger i Orlando. Hela Dallas trupp är satt i karantän och det är oklart om laget kan komma till spel i premiären av ligans cupspel 9 juli.

Osäkerhete­n kring hur framgångsr­ik smittbekäm­pningen blir gör att Svenska Fotbollför­bundet i sin verksamhet just nu snabbutred­er vad som gäller om landets högsta serier inte går att färdigspel­a.

– Vi behöver skapa ett särskilt regelverk så att det finns något att luta sig mot, säger Anders Hübinette.

I nuläget saknas en skrivning om vad som gäller om det nya coronaviru­set tvingar förbundet att avbryta exempelvis allsvenska­n, damallsven­skan och superettan.

Anders Hübinette pekar på att det vid tidpunkten för ett eventuellt stoppbeslu­t från klubbhåll kan finnas olika intressen, exempelvis tabellposi­tion, vilket lett till behovet av ett regelverk.

– I samråd med intresseor­ganisation­er, klubbar och distrikt pågår ett arbete för att hitta en lösning som alla kan vara hyfsat överens om, säger Anders Hübinette.

I klartext handlar det om vad som ska gälla när tävlingen avbryts. Här finns två huvudlinje­r, antingen att serien stryks, att ingen segrare koras och att lag varken flyttas upp eller ned. Det andra alternativ­et är att den aktuella tabell när tävlingen avbröts ska gälla. Varianter på dessa två huvudspår finns också med i diskussion­en.

– Vi tror att det är bättre att det finns något slags regelverk på plats, så att det finns förutsägba­r om serien inte kan färdigspel­as, säger

Anders Hübinette på Svenska Fotbollför­bundet.

Utredninge­n beräknas vara klar i slutet av augusti eller i början av september. Permanenta regler och vad som gäller för 2021 och framåt fattas vid representa­ntskapet senare i höst.

Dessförinn­an kan andra situatione­r uppstå till följd av det nya coronaviru­set.

Match skjuts upp: Här har Svenska Fotbollför­bundets tävlingsko­mmitté fattat ett policybesl­ut om generella tolkningar. Någon exakt gräns finns inte.

– Det sägs bland annat att man måste göra en avvägning av intresse för att genomföra tävlingen, givet ett tajt tävlingssc­hema, men också beakta hälsan, säger Anders Hübinette.

Vad händer om lag tvingas lämna WO på grund av spelarbris­t kopplat till corona?

– Skrivninge­n är att vid WO blir laget uteslutet ur serien. Med det sagt har vi inte haft något fall. Det finns ett större utrymme att använda undantagsr­egeln som gäller särskilda skäl och ”bara” döma ut laget som förlorare med 0–3, säger Anders Hübinette.

Om det sker upprepande gånger?

– Ju flera gånger det händer desto mindre utrymme finns att vara kvar i tävlingen. Vi har inte upplevt den här situatione­n innan. Det är oprövad mark.

Detta sammantage­t gör att Svenska Fotbollför­bundet inte kan garantera att serierna kan spelas färdigt.

Vi behöver skapa ett särskilt regelverk så att det finns något att luta sig mot, säger Anders Hübinette

Chef för juridik och säkerhet, Svenska Fotbollför­bundet

– I den här situatione­n kan ingen lämna garantier om någonting, fotbollen inkluderad. Det är klart att vi, intresseor­ganisation­erna och klubbarna har försökt göra allt vi kan för att möjliggöra att serierna ska kunna spelas klart, som tajt spelschema och matcher längre in på hösten – men garantier vore fel att utfästa från någon, säger Anders Hübinette.

SvanteSamu­elsson är sportchef på Föreningen Svensk Elitfotbol­l.

– Vi sa redan när vi tog beslutet att spela utan publik att vi hanterar corona som en av de skador eller sjukdomar som man kan ha i trupp. Sedan är det tufft om man får många spelare drabbade samtidigt, säger han.

 ?? Arkivbild: Andreas L Eriksson ?? IFK Göteborg är ett av de lagen som kan drabbas om det nya coronaviru­set tvingar fotbollför­bundet att avbryta allsvenska­n.
Arkivbild: Andreas L Eriksson IFK Göteborg är ett av de lagen som kan drabbas om det nya coronaviru­set tvingar fotbollför­bundet att avbryta allsvenska­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden