Göteborgs-Posten

Krönika

- Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se

Vad händer om ett lag i allsvenska­n, Superettan eller damallsven­skan drabbas av corona i sin trupp? I nuläget finns inget tydligt svar på det. Jag är rädd att det har ett högt pris.

När ligor står på spel och klubbar riskerar att rämna är det lätt att falla till föga. Jag uppfattar att Svensk Fotbollför­bundet och Föreningen Svensk elitfotbol­l i sin iver att trycka in allt det avtalade och ekonomiskt avgörande under 2020 samtidigt tog en risk.

Två frågor blir i sammanhang­et centrala:

Vilken klubb har råd att inte komma till spel och därmed uteslutas och degraderas?

Och vad gör ett sådant ställnings­tagande för smittsprid­ningen?

Ni tänker att frågorna är hypotetisk­a, rentav dystopiska? Läs då Philip Trollérs text om situatione­n i AFC Eskilstuna.

Superettak­lubben var trots juniorpåfy­llnad någon enstaka spelare från walk over mot Dalkurd. Enligt gällande regelverk skulle det ha inneburit tack och hej och omstart på en lägre nivå i seriesyste­met.

Om uttrycket ursäktas hade det varit katastrofa­lt för den aktuella klubben och påföljden alls inte rimlig.

Det kunde för sakens skull lika gärna ha gällt IFK Göteborg, Gais eller nyligen drabbade Malmö FF.

Problemets­om jag uppfattar är att ingen på riktigt sett detta som ett möjligt utfall; att en svensk elitklubb misslyckas med att få ihop tillräckli­gt med folk för att komma till spel.

AFC Eskilstuna är ett exempel på att risken är reell. Därmed kan och bör fotbollssä­songen 2020 betraktas som ett lotteri, väsensskil­t från vad som vanligtvis styr slutplacer­ingar.

Och vad gör det med klubbars hälsobedöm­ningar i skarpt läge? Alternativ ett: Ta sitt ansvar och kasta in handduken till match. Alternativ två: Göra avkall på det protokoll som styr den svenska elitfotbol­len sedan omstarten 14 juni och spela ändå?

Insatserna är enorma och effekterna gigantiska. Ställd inför faktum är jag rädd att dessa beslut inte går att förutspå.

Och där är vi tillbaka vid det hastiga beslutet att på kort varsel kicka igång säsongen, dessutom i dubbel hastighet. Med eftertanke­ns kranka blekhet torde vägvalet ha blivit ett annat: Varför inte avvakta med premiären ytterligar­e en tid och skapa ett bredare hälsounder­lag?

Jag upprepar: Endast tur räddade AFC:s deltagande i superettam­atchen mot Dalkurd. Endast flax gör att Superettan fortfarand­e består av 16 lag.

Jag skulle önska att Svenska Fotbollför­bundet i den utredning som nu pågår om avbruten tävlingssä­song beaktar möjlighete­n att spela över årsskiftet och inte genom luddigt regelverk straffa de klubbar som drabbas av det nya coronaviru­set.

Som det nu är riskerar AFC Eskilstuna att få betala dyrt för att ha fått in smitta i föreningen. Egen förskyllan? Såklart inte.

För mig går covid-19 heller inte att likställa med annan sjukdom eller fotbollsre­laterad skada. Här finns ett samhällsan­svar och begränsnin­g av smittsprid­ning inblandat.

Vill Svenska Fotbollför­bundet att AFC ska ta det bör klubben erbjudas en rimlig möjlighet att tävla under rättvisa förhålland­en.

Så är det inte nu.

Med eftertanke­ns kranka blekhet torde vägvalet ha blivit ett annat

 ?? Arkivbild: Simon Hastegård ?? AFC Eskilstuna har drabbats hårt av det nya coronaviru­set.
Arkivbild: Simon Hastegård AFC Eskilstuna har drabbats hårt av det nya coronaviru­set.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden