Göteborgs-Posten

Robertson i ledning efter kvalet – Salminen och Stålheim i final

- Sandra Christense­n sport@gp.se

Seglingarn­a på Marstrand börjar närma sig en uppgörelse. Fyra herrar, varav två svenskar, tog sig vidare från fredagens kval. – Jag känner mig som en underdog som har allt att vinna, säger Max Salminen.

Det börjar närma en uppgörelse i Match Cup Marstrand. Under fredagens kvaltävlin­g för herrar stod nyzeelända­ren Phil Robertson för den främsta placeringe­n tätt före australien­saren Kyle Langford. Svenskarna Max Salminen och Jesper Stålheim tog de två sista semifinalp­latserna.

– Det kändes jättebra, vi är vidare, det känns superbra, säger Max Salminen till GP kort efter att de gått i mål i kvalet.

För Salminen är det första gången som han ställer upp i match race som rorsman. På cv:et har han flera EM- och VM-titlar med ett OS-guld som främsta merit – men i Match Cup på Marstrand får han tufft motstånd. Inte minst i fjolårsseg­raren tillika ledaren Phil Robertson.

– Han är duktig och han seglar ju nästan med sin originalbe­sättning så de är otroligt samtrimmad­e, de är världsmäst­are och vann här förra året, så det kommer att bli tufft, säger Salminen.

Inför tävlingarn­a har Salminen, tillsamman­s med sin besättning, tränat mot sin landslagsk­ollega, Jesper Stålheim, som också är kvalificer­ad till semifinale­rna.

– Då fick vi inte stryk i alla fall, säger han.

Fredagens kvaltävlin­g bestod av ett sprint race, vilket betyder att alla båtar stod med på startlinje­n. I semifinale­rna och finalerna blir det race man mot man, med två båtar på banan samtidigt – jämfört med de sex båtar som deltog i kvalet samtidigt.

Inför semifinale­rna och finalerna visar väderprogn­osen en tuffare väderlek än vad det har varit under kvalet. Men en vinnare på både dam- och herrsidan ska ändå koras.

Anna Östling vann kvalet på damsidan och hon är sedan tidigare favorit med sina två raka segrar i bagaget. Inför finalerna på herrsidan står Phil Robertson för favoritska­pet.

Finalerna sänds på Cmore och Sportkanal­en med start klockan 14.00 på lördagen.

I ett meddelande till TT har den avstängde domaren tidigare gett sin förklaring till incidenten med Aly Keita och uttryckt ånger för det han sade.

”Att säga till målvakten att ’gå tillbaka till buren och få en banan’ är ett uttryck som jag använt mig av tidigare ’med glimten i ögat’ och definitivt inte kopplat till hudfärg utan bara till rollen som målvakt. Men den här gången blev det helt fel, och jag vill återigen med bestämdhet säga att det inte var kopplat till att Aly Keita är mörkhyad! Och att jag omedelbart på planen när jag upptäckte mitt misstag bad om ursäkt till Aly”, skrev domaren och avslutade:

”Jag förstår de som blivit upprörda av mina ord, och jag vill ärligt be om ursäkt på nytt och säga att jag har lärt mig en läxa kring vilka ord man ska använda.”

Håkan Sjöstrand,

 ?? Bild: Anders Dahlbrerg ?? Två svenskar tog de sista semifinalp­latserna i kvalet – Max Salminen och jesper Stålheim.
Bild: Anders Dahlbrerg Två svenskar tog de sista semifinalp­latserna i kvalet – Max Salminen och jesper Stålheim.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden