Gourmet

Singapore 2016

-

Min resa till Singapore är en av höjdpunkte­rna år 2016 – det vet jag redan nu. Det är en fantastisk stad, som samtidigt gjorde mig väldigt konfundera­d.

Hur kan en stad som i år firar 50 år och är en av de yngsta i världen ha ett så rikt utbud av mat från olika kulturer i världen – även om det asiatiska köket dominerar?

I Singapore finns ett stort urval av västerländ­ska topprestau­ranger, vilka inte är att förringa, men mina tips är att gå till de äldre delarna av staden, till Hawker Stalls, Little India samt Geylang-distriktet. Det sistnämnda är visserlige­n Singapores red light-distrikt, men om du kan blunda för det är maten fantastisk. Här är mina absoluta favoriter i staden med oändliga matmöjligh­eter.

Tiong Barhu Market

är framför allt känt för sina rice cakes, vilka äts med karamellis­erad lök och chili. Dessutom måste du prova deras nudelrätte­r. I samma område ligger en liten restaurang kallad

som serverar yakitori-ya och har en underbar lista med sake och shochu. Väl värt ett besök.

cho, Tian Tian Hainanese Chicken Rice Maxwell Food Centre

på är känt för att det var här som Anthony Bourdain i sitt tv-program åt chicken rice. Mitt tips är dock att skippa den rätten, eftersom jag tycker att den är rätt så intetsägan­de (men säg inte det till någon infödd), och ät carrot cake istället (som varken innehåller morot eller är en kaka, men det kinesiska ordet för rättika och morot har vissa likheter). Prova gärna både den svarta och den vita.

I handlar det om tre saker: mat, spel och prostituti­on. Jag höll mig till maten, och mitt favoritstä­lle är utan tvekan en lång allé där man sitter vid stora runda bord. Ganska stökigt och skitigt men fantastisk mat. Tar bara kontanter och serverar ingen alkohol. Prova med fördel white pepper crab, små hjärtmussl­or i chili, friterad lotusrot och alla sorters wokade grönsaker.

I området finns också en hel del ställen som serverar frog porridge, ris och grodlår,

Geylang

Jb ah Meng,

Bin-

som är något av en typrätt för Singapore. Vill du prova är detta stället som gäller. Jag rekommende­rar starkt ett besök och men då på huvudresta­urangen och inte deras filial. Allt serveras på bananblad, och du äter med händerna. Fårkött är lite av en specialite­t; prova gärna det samt fish head curry.

För många är Singapore synonymt med chilikrabb­a. Det är en av mina absoluta favoriter och äts helst på

Prova även black pepper crab, het och torr jämfört med den syrliga, söta och väldigt såsiga chilikrabb­an.

Och till sist, något de flesta som bor i Singapore börjar sin dag med: Kaya Toast, rostat bröd med smör och en sylt gjord på kokosnöt. Ska helst ätas med ett rinnigt ägg. Toasten finns nästan överallt, och

är ett omtyckt ställe.

Little India Restaurant,

i

Restaurant.

Kun

Västerländ­ska topprestau­ranger:

Burnt Ends

www.burntends.com.sg/ home/

Esquina

Apollo Banana Leaf

www.esquina.com.sg

Long Beach

Open Farm Community

www.openfarmco­mmunity.com

Ya

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden