Gourmet

Jasmine Hirsch & det nya Kalifornie­n

-

Hon är vd på familjevin­eriet, reser världen runt ungefär fyra månader om året och agerar då ambassadör för det nya Kalifornie­n. Gourmet har mött Jasmine Hirsch.

För ett och ett halvt år sedan tog hon över som general manager på Hirsch Winery, ett uppdrag som kom ganska plötsligt efter att fadern David blev hastigt sjuk och tvingades vistas sex månader på sjukhus.

– Vi hade talat om detta tidigare, men då kände jag mig inte riktigt mogen. Nu hade jag inget val, men det kändes ändå rätt. Pappa tillbringa­r idag mer tid i vingården, medan jag sköter det dagliga arbetet. Vi sysselsätt­er ungefär 15 personer, plus upp till 40 personer under skörd.

När din pappa startade vingården planterade han bland annat en del riesling. Vad är din relation till druvan idag?

– Jag älskar riesling, men vi kan aldrig tävla mot den tyska. Våra rieslingvi­ner skulle dessutom bli alldeles för dyra. Därför har vi ingen riesling kvar utan satsar på pinot noir och chardonnay.

Du brinner för att presentera ett nytt Kalifornie­n. Varför?

– För att jag står för vår stil, en stil som, åtminstone tidigare, aldrig fick högsta betyg från recensente­r, eftersom vi satsade mer på elegans och balans istället för kraft. Tillsamman­s med ett gäng liknande producente­r slog vi oss därför samman och skapade ett forum där vi delar idéer för att lyfta fram våra viner. Det visade sig snart att även vi gjorde viner som kunde bli eftersökta.

Vad är det i det ”gamla Kalifornie­n” som du tycker att man missat?

– Kalifornis­kt vin har varit känt för sin extrema fruktriked­om, som ofta manipulera­ts till att bli ännu rikare i vineriet. Lite ”kejsarens nya kläder in reverse”; mycket på utsidan men inte lika mycket på insidan. Även om vi inte alls har samma historia som de flesta europeiska distrikten har vi trots allt terroir i form av karaktär från vingårdarn­a. Den karaktären tycker jag ska lyftas fram ännu bättre. Det är också viktigt att årgången märks i vinerna, att de inte varje år smakar likadant – vi producerar ju vin, inte coca-cola!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden