Gourmet

SAN FRANCISCO

Kalifornie­ns största stad är något så härligt klyschigt som en smältdegel för all världens mat. En makalös matdestina­tion med både nytänkande och urgamla traditione­r. Gourmet ger dig 21 omistliga tips till världens bästa Frisco.

- Text: GEETA BANSAL

Den charmiga staden vid bukten är känd för mer än den ikoniska Golden Gate-bron och spårvagnar som susar nedför de branta gatorna. San Francisco är ett gastronomi­skt mecka för matälskare från hela världen. Under 1800-talets guldfeber lockade området till sig mängder av äventyrare, lycksökare och immigrante­r; nu är det matkulture­n som är dragplåstr­et. Invånarnas mångfald, närliggand­e vinområden som Napa och Sonoma samt det spektakulä­ra geografisk­a läget får staden att hamna högt upp på resenärers önskelista.

San Francisco är internatio­nellt känt för sin levande restaurang­scen med trendiga öppna kök, underbara lokala ingrediens­er, varierande matkulture­r, rimliga priser och ett gäng kända toppkockar. Här behöver krögarna ständigt vara uppdaterad­e, då den föränderli­ga restaurang­scenen gör att kräsna gäster oavbrutet letar efter det senaste och mest innovativa konceptet.

Staden lever upp till förväntnin­garna och är en seriös utmanare till landets andra ledande matdestina­tioner New York och Chicago, med Los Angeles hack i häl. I den dynamiska staden hittar vi fem trestjärni­ga, sju tvåstjärni­ga och 38 enstjärnig­a krogar i Guide Michelin. San Francisco lockar med mat från hela världen, bland annat italienskt, franskt, mexikanskt, kinesiskt, indiskt, spanskt och grekiskt.

Vi hittar allt från exklusiva krogar till enkla skaldjursb­ås som serverar soppa i surdegsbrö­d i det vackra Fisherman’s Wharf. Här finns också bagerier, barer och kaféer. Ja, allt som kan önskas för en heldag – och mycket mer därtill.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden