Gourmet

"PARIS– BREST” ELLER PARIS– STOCKHOLM

-

2 Dag 2:

Värm ugnen till 170°. Du ska inte sätta på varmluft eller fläkt, utan bara över- och undervärme.

3 Petit chou-deg:

Koka upp vatten, mjölk och smör och sjud sakta tills smöret smält. Ta kastrullen av värmen och sikta genast i allt mjöl på en gång. Vispa kraftigt med träsked några sekunder så att allt blandas väl.

4

Vispa över måttlig värme 1–2 min, tills blandninge­n börjar släppa kastrullen­s sidor och bildar en massa som börjat avsätta sig i ett tunt lager på kastrullen­s botten. Ta kastrullen av värmen och gör en fördjupnin­g i degen med skeden.

5

Knäck genast ett ägg mitt i fördjupnin­gen. Vispa tills ägget är väl inblandat i degen. Fortsätt med resten av äggen och vispa in dem ett och ett. Degen ska bli slät och fin.

6

Lägg ut ett bakplåtspa­pper och rita en ring, 15 cm i diameter. Rita sedan med jämna mellanrum in åtta små ringar på den ursprungli­ga ringen. De små ringarna ska vara 4 cm i diameter.

7

Sätt i tyllen i spritspåse­n, fyll den med petit chou-deg och spritsa ut åtta små petit chouer i de små ringarna.

8

Ta ut plattan med petit chou-toppen ur frysen. Skär ut åtta ringar med 3 cm diameter ur den frysta degen. Lägg dessa små ringar på petit chouringar­na på plåten, så att du får en fin krans med små petit chouer.

9

Ställ in plåten i ugnen och grädda 45 min. OBS, låt ugnsluckan vara stängd under hela gräddninge­n. När petit chouerna är klara, låt dem svalna på plåten.

10 Hasselnöts­pasta:

Värm ugnen till 180°. Lägg hasselnött­erna på en ugnsplåt. Rosta dem i ugnen 10 min. Klä en form med bakplåtspa­pper. 11 Blanda samman socker och vatten i en kastrull och koka upp till 116−120°. Lägg över de rostade hasselnött­erna i sockret. Koka upp blandninge­n igen. Sockret kommer att torka igen och bilda små klumpar, men efter ca 10 min kommer de att smälta igen.

12

Ta av blandninge­n från värmen när den får en fin rödbrun färg, ca 20 min. Lägg över nötterna på bakplåtspa­pperet i formen. Låt dem svalna 20 min.

13

När nötterna är kalla, mixa dem i en robot coupe eller en liten mixer ca 10 min. Efter en stund kommer sockret att smälta och blandninge­n se ut som en trögflytan­de massa.

14 Hasselnöts­kräm:

Lägg gelatinbla­det i blöt. Koka upp mjölken i en kastrull. Vispa äggulorna med sockret i en bunke. Tillsätt majsstärke­lsen i äggblandni­ngen. Häll hälften av den kokande mjölken i äggblandni­ngen och vispa.

15

Häll över blandninge­n i kastrullen tillsamman­s med resten av mjölken. Koka upp och koka 2−3 min, tills degen börjar tjockna. Ta kastrullen av värmen och vänd först ner gelatinbla­det. Ta undan lite av hasselnöts­pastan och vänd sedan ner smöret och resten av hasselnöts­pastan. Ställ krämen i kylskåpet minst 1 ½ timme.

16

Vispa kraftigt den kylda hasselnöts­krämen 3 min, så att den blir ljus och luftig. Häll över den i en spritspåse.

17 Montering:

Skär av toppen på petit chou-kransen, spritsa hasselnöts­kräm i varje petit chou. Gör ett litet hål i varje petit chou och lägg i lite av den sparade hasselnöts­pastan. Sätt tillbaka topparna. Sikta lite florsocker över tårtan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden