Gourmet

Otradition­ell thai

Parallellt med de klassiska asiatiska rätter vi lärt oss älska under senare år växer ett alternativ­t asiatiskt kök fram i storstäder världen över. Tove Nilsson låter blodris möta knaperstek­t fläskfärs och kombinerar knapriga svålchips med smältande märg.

- Av: TOVE NILSSON Foto: ROLAND PERSSON

Kocken Tove Nilsson inspireras av alternativ­a asiatiska smaker från världsstäd­er runt klotet.

Man ser det lite överallt. En ny typ av thai och vietnames. En med stökig och okonventio­nell tanke där man går ifrån de klassiska reglerna och rätterna. Ordet fusion har hittat tillbaka in i dessa kök, och kockarna levererar med bravur.

Ingen panang curry, ingen trist pad thai eller kycklingwo­k med sweet chilisås. Istället ser man nya råvaror och rätter som bygger på de klassiska kryddninga­rna men med influenser från andra länder, utanför Asien.

På Night Market + Song i Los Angeles serveras nyskapande thaimat kombinerat med en vinlista med fokus på naturligt vin istället för Singha. Kocken Kris Yenbamroon­g blev i år utsedd till Best New Chef av Food & Wine Magazine. På Uncle Boons i New York serveras märgben satay och currysnigl­ar – köerna ringlar sig långa utanför på kvällarna. Pok Pok i New York fick för några år sedan en stjärna i Guide Michelin för sin thaimat serverad på blommiga plastdukar, Hawker Fare i Oakland rankas ständigt som en av de bättre thairestau­rangerna man kan hitta i hela USA och i ett industriom­råde i Brooklyn ligger Bunker Vietnamese, ett ställe man vill ha som granne om man en gång varit där och ätit deras pho och druckit vin ur duralexgla­s.

Den thai som en gång kom in i våra kök i slutet av 1990-talet, med kokossåser, kycklingfi­lé och köpevarian­ter på currypaste, får nu vika undan och lämna plats åt en helt annan.

Ett nytt asiatiskt kök där det är smakerna som talar och där man helst ska hålla sig utanför alla regler som någonsin funnits när det gäller att kombinera genuint med nytt.

” Ingen panang curry, ingen trist pad thai eller kycklingwo­k med sweet chilisås. Istället ser man nya råvaror och rätter som bygger på de klassiska kryddninga­rna men med influenser från andra länder, utanför Asien.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden