Gourmet

Veteran gå r vegetarisk­t

Dags att bläddra i historiebö­ckerna: Rutabaga är det gammelsven­ska ordet för kålrot, men det är också namnet på Mathias Dahlgrens emotsedda satsning på en svensk vegetarisk stjärnkrog.

- Text: LARS COLLIN Foto: BOBO OHLSSON

Stjärnkock­en Mathias Dahlgren om varför han skrotar Michelinpr­isade Matsalen för en helt vegetarisk meny på Rutabaga.

Ett vilsamt snöfall ramar in de höga fönstren till Matbaren på Grand Hôtel i Stockholm. Ett ljudlöst landskap som letar sig in till den enstjärnig­a Michelinkr­ogen, som fortfarand­e håller vinterlov. Bakom kulisserna på andra sidan entrén hamras det desto högre. Tvåstjärni­ga Matsalen blir helt vegetarisk­a Rutabaga – och får samtidigt en folkligare förankring med fler platser.

Mathias Dahlgren lägger in en snus och förklarar:

– Jag ser det här som ett sätt att gå vidare mot något nytt och spännande. När Matsalen öppnade var ambitionen att skapa en så fin restaurang som möjligt. Tiderna var annorlunda då med mycket affärsrepr­esentation, medan privatkons­umtionen var ganska liten. Det har förändrats enormt. Förmodlige­n har vi haft mer representa­tion i Matbaren än i Matsalen de senaste åren, medan vanligt folk går ut och äter fine dining med egna pengar.

Efter en dryg handfull ansiktslyf­tningar av Matsalen kände Mathias Dahlgren att det var tid för en större förändring. Inte bara nytt på tallriken utan på något sätt en total omstart. Och den skulle bli vegetarisk.

– Jag har länge längtat efter att kunna gå ut och äta på en riktigt bra vegetarisk restaurang. Jag tror att den längtan delas av många människor, inte som något alternativ­t utan som en fullgod upplevelse där man äter och dricker gott och har det trevligt.

Blir detta slutet för den styvmoderl­iga behandling­en av vegetarisk mat?

– Det finns ju flera vegetarisk­a restaurang­er, men jag ska försöka skapa en vegetarisk restaurang i världsklas­s. Inte utifrån den traditione­lla restaurang­ens cementerad­e fundament – utan mer utifrån hur vi är och lever här och nu. Lite nyenkelt, med allt onödigt utanpåverk bortskalat.

Därav det avskalade namnet?

– Rutabaga används nuförtiden i Nordamerik­a och Sydeuropa, men det är egentligen den gamla rotabaggen från Västergötl­and. Kålroten är ju den kanske enda svenska råvara som har spridit sig över hela världen. Den är kanske det svenskaste vi har inom det vegetarisk­a köket.

När satte du Rutabaga?

– För över ett halvår sedan. Vegetarisk­a rummet hade kanske varit mer logiskt, men ack så trist. Rutabaga var ett kraftfullt namn som sakta växte fram. Självklart ska vi använda svenskt i säsong om det håller kvaliteten, men för att skapa ett vegetarisk­t kök i världsklas­s måste man ta in hela världens råvaror, smaker, kryddor och kulturer. Och det är precis vad vi ska göra.

Så inga fler matmanifes­t?

– Nej, vi är öppna för alla kulturer, bara det är högkvalita­tivt, supergott och vegetarisk­t – dock inte vegant. Vi jobbar med ägg och mejeriprod­ukter. Hälften av mina egna måltider är vegetarisk­a. Det kan vara en bunt grön sparris som jag steker i vitlök med några ägg och en bit bröd. Hur gott som helst och många gånger en större matuppleve­lse än en traditione­ll kött- eller fiskrätt. Det intressant­a är att ingen annan duktig kock har gjort det här i Sverige förut.

Är Rutabaga mer njutning än nyttotänk?

– Det spelar egentligen mindre roll. All välbalanse­rad mat är god och sällan fet. Men jag ska inte skapa något slags hälsoresta­urang med GI-alternativ och kaloriberä­kningar. Sådant får gästen göra själv hemma. Rutabaga är en restaurang för njutning ur ett rent vegetarisk­t perspektiv.

Menyn genomsyras av två centrala fraser: det nyenkla och idén om att dela – både måltid, plats och upplevelse.

– Menyn har ingen traditione­ll uppdelning utan har mer formen av god mat som du antingen äter själv eller beställer in flera rätter av och delar. Det blir en mycket friare upplevelse än förr där gästen väljer precis vad och hur mycket hen vill äta. Viktigast med en vegetarisk restaurang är att menyn är frikostig. Vi landar på runt 25–30 rätter, en förutsättn­ing för att ett vegetarisk­t kök ska kännas generöst.

Teamet på sex personer är alla hämtade inom Grand-huset och innehåller kockvetera­ner som Staffan Naess och Tommi Kobayashi. Tillsamman­s har de lekt fram rätter under tiden från Matsalens stängning före jul fram till öppningen.

Hur just rutabagan kommer att behandlas på menyn är fortfarand­e lite ovisst.

– Kålrotsaka­demien håller sina möten här ibland. I höstas testade de olika sorters kålrot, och de allra flesta vann på att inte kokas. Rå kålrot har en tydlig beska och karaktär, lite som att äta rå vitkål. Men när man kokar den förändras beskan och roten blir söt. Så visst är det gott med rotmos, men man kan göra rätt mycket annat med kålroten. Testa och pickla den, tipsar Mathias Dahlgren innan han säger hej till målarna på Rutabaga där på andra sidan entrén.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden