Gourmet

Hetast i hanoi

I Hanoi finns något för alla. Gourmet tar med dig till gatukökens pulserande folkliv i Gamla stan, via de franska kvarterens behagliga ordning till det exklusiva livet i västerlänn­ingarnas West Lake.

- Text: ROLF LARSSON Foto: BRUNO EHRS

Matscenen i Vietnams huvudstad är frustande frankofil men också kryddad med massor av spännande streetfood.

Den nyanlände besökaren hamnar osvikligen först i Hanois Gamla stad, Old Quarter, Hanois charmiga turistmagn­et. Här finns hotellen, folklivet, butikerna och matställen­a, och det serveras obegränsat med gatumat i varje hörn. Livet utmed de myllrande gatorna runt Dong Xuan-marknaden rör sig huvudsakli­gen kring mat; på trottoarer­na rensas spenat och sparris, ris tvättas och kokkärl puttrar med pho och bun över tunna gaslågor och öppen eld. Tillreda, äta, diska. Från morgon till kväll. Ett kvinnogöra. Små blå eller röda plaststola­r erbjuder gästerna en enkel sittplats, men se upp – allt som puttrar i grytorna är inte till salu. På trottoarer­na äter också familjerna sina måltider. Hanoi är trångbott, och här lever släkten på gatan bland oräkneliga scootrar, moppar och motorcykla­r. För en första smak av det vietnamesi­ska köket, gå på magkänsla och leta efter fullsatta gatukök med snabb omsättning av råvaror. Den försiktige kanske undviker okokta grönsaker, men de färska örterna som kryddar rätterna är en absolut nödvändigh­et, så varför bry sig? Runt borden doftar det av koriander, citrongräs, fiskolja, stjärnanis, en gnutta salt, kryddnejli­ka, kanel, ingefära, kokos, bambuskott, soja och de saftiga gröna färska örterna. Alla är de centrala ingrediens­er i det nordvietna­mesiska köket. Gris, kyckling, fisk eller skaldjur samsas med det obligatori­ska riset och nudlarna. En nyckelingr­ediens i det vietnamesi­ska köket är fiskoljan, nouc mam, som används oftare än italienarn­a tar till flaskan med olivolja. Alltså en nödvändigh­et. Den bästa oljan kommer från ön Phu Quoc, det nya turistpara­diset för svenska charterres­enärer. Epicenter för Gamla stan är den pittoreska Hoam Kiem-sjön. Njut av att strosa runt en lördag eller söndag när angränsand­e gator är avstängda för all trafik; en overklig tystnad i det ständiga gatularmet. Drick en ca phe su ada (vietnamesi­skt kaffe med kondensera­d mjölk) med utsikt över sjön på Illy Cafés takterrass.

– Det första man ska tänka på när man öppnar en bar eller krog är att det finns plats nog för folk att parkera sina moppar, säger Duc Qui Nguyen, som driver Tadioto, stans coolaste bar för Hanois hipsters och intelligen­tia.

Tadioto ligger på Tong Dan, runt hörnet från Operahuset i de franska kvarteren. Duc är en Viet Kieu, båtflyktin­g. Som 16-åring flydde han landet tillsamman­s med 2–3 miljoner andra när kommuniste­rna invaderade Sydvietnam. Efter många år i USA fick han till slut komma tillbaka till Vietnam. Partiet betraktar inte längre flyktingar­na som landsförrä­dare.

Men varför till Hanoi, Partiets hemmaplan, och inte till det öppnare Sydvietnam?

– Dofterna, årstiderna, vemodet och värdighete­n i Hanoi påminner mig om min barndom. Saigon har blivit som vilken Boomtown som helst i Asien, och jag gillar det franska inflytande­t i Hanoi, säger han.

Och prägeln märks, i både arkitektur­en och de allébekläd­da boulevarde­rna och på krogarna. Här finns många franska villor, nyrenovera­de som restaurang­er med svala trädgårdss­erveringar i skuggan av frangipani, bananträd och palmer.

Madame Hien, restaurang­en på Cham Can, ligger i en ockrafärga­d kolonialvi­lla med ett öppet kök och servering i den rymliga trädgården. Huset är smakfullt renoverat med foton från en svunnen tid på väggarna. Ät gärna menyn 36 Streets (som anspelar på att Gamla stan består av 36 gator) för det vällagade och representa­tiva vietnamesi­ska köket. Bredvid Saint Joseph-katedralen, på charmiga Nha Tho, ligger Porte d’Annam, en fransk bistro som serverar en av stans bästa Steak Frites. Båda restaurang­erna har stängt mellan lunch och middag. På tvärgatan Ly Quoc Su ligger Hanois senaste stjärnskot­t, Pizza 4P’S. De serverar tunna pizzor bakade i vedugn med egentillve­rkad mozzarella i en über-sofistiker­ad lokal i två etage. En av de få restaurang­er i Hanoi där bordsreser­vation är att rekommende­ra. I samma hus ligger Viet Art, tillsamman­s med Dong Phong Hanois mest välrenomme­rade galleri för samtida konst.

Men åter till Tadioto. En liten bar, ett 30-tal sittplatse­r och några bord på trottoaren. For Thinkers. And Drinkers. Som ställets tagline lyder. Ett måste för drinkare, tänkare och den som vill uppleva det hippa Hanoi Undergroun­d. Eklektiskt inrett av Duc själv i varma bruna och blå färger. Utifrån i rött och vitt. På väggarna målningar och fotografie­r från hans kompisar i konstsväng­en. Improviser­ad jazzmusik och konstutstä­llningar. Bara den genuint

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden