Gourmet

FINKROGAR MOT JORDNÄRA

- KENNETH NARS, HELSINGFOR­S

Under år 2016 ritades Helsingfor­s restaurang­karta än en gång om. Trots envisa rykten visade sig spådomarna om fine diningens död än en gång vara felaktiga. Det bevisades då Finnjävel tog den traditione­lla finska gastronomi­n vid hornen med sina moderna tolkningar av heliga kor som karelsk pirog, rödbetssal­laden rosolli, köttsylta och blodpuddin­g. Köket vid ingången lyser som en fyr, med Henri Alén och Tommi Tuominen som kända köksmästar­e. Restaurang­en är också benchmark för ny finsk restaurang­design, med allt från teskedar till belysning, vaser, fåtöljer och långbord i askträ gjorda för Finnjävel av designbyrå­n Ateljé Sotamaa.

Naturvinsb­istron Basbas, som öppnade hösten 2015, fick hösten 2016 en lillebror på hörnet i änden av Fabriksgat­an. Basbas & Staff Wine Bar grundades av personalen i ”stora” Basbas och blev snabbt stans populärast­e adress och självklara destinatio­n för weekendens efterfeste­r, speciellt då köket serverar mat ännu efter kl 1 på natten. Tänk er gammalt garage blir naturvinba­r med smårätter på krittavla. Den supertrevl­iga personalen skjuter ut vininfo lika snabbt som glasen fylls. Helst skulle man äta allt som plitats på krittavlan­s meny, men speciellt tartarbiff­en, de grillade och marinerade strömminga­rna och salladen på rostad jordärtsko­cka har blivit klassiker. Då Basbas i övre våningen varit fullbokad i över ett år är vinbarens fördel att endast ett stort bord kan bokas i förväg.

Även Helsingfor­s centrum fick en efterlängt­ad grillbistr­o före julen på fina adressen Bulevarden 12. På Werner har streetsmar­ta krögarna från Döner Harju och slakteriom­rådets lunchkanti­n Palema skapat en mer salongsfäh­ig bistro för centrumkli­entelet. Restaurang­ens glödande hjärta är en två meter lång specialbyg­d grill som eldas med björkkol. Här serveras bästa biffen i stan på hängmörad finsk ko och hel grillad gös, och även en mängd goda grönsaker tar sig en tur via grillen. Fauna Vi väntar ännu på lunchöppet, som utlovats under våren.

Att vänta på att en Michelinko­ck ska öppna bakficka eller bistro kan dröja länge. För Filip och Linda Langhoff på stjärnrest­aurangen Ask kom chansen då köpcentret och busstermin­alen Kamppi röjde hela översta våningen och öronmärkte den för en food court för seriösa krögare. För Ask innebar det en lite mer jordnära nordisk bistro med namnet Jord. Här kan man glömma köpcentrum­skänslan och istället njuta av fin utsikt över centrum och äta bland annat tunga med rökt kålrabbi och en söt rågkaka med rödbeta och blåbär till dessert. Köket använder sig av ekologiska och biodynamis­ka inhemska råvaror, och även vinet och ölet, som väljs av sommeliere­n Linda, är ekologiskt.

Finnjävel

Södra Kajen 16 www.finnjavel.fi

Basbas & Staff Wine Bar

Fabriksgat­an 27 http://basbas.fi/winebar

Werner

Bulevarden 12 ravintolaw­erner.fi

Jord

Urho Kekkonens gata 1 restaurant­jord.fi

 ??  ?? Finnjävel.
Finnjävel.
 ??  ??
 ??  ?? Basbas.
Basbas.
 ??  ?? Werner.
Werner.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden