Gourmet

Prisregn i Skåne

Skånska Gastronomi­priset och Sällskapet Malmö Akvavit prisar matprofile­r och krogar i landets sydligaste landskap. Årets priser gick till allt från rykande heta Holy Smoke till mästerkock­en Mastio.

- Av: TOVE OSKARSSON HENCKEL

I år har Skånska gastronomi­priset utökats med Mångfaldsp­riset för socialt utveckling­sarbete, vilket gick till Zeenath Hasan på Rude Food i Malmö.

Grattis! Berätta om Rude Food, vad är det?

– Vi räddar råvaror från butiker och restaurang­er från att slängas. Krokiga morötter, mjuka paprikor, dagsgammal­t bröd som det inte alls är något fel på slängs helt i onödan. Vi tar hand om råvarorna och lagar vegetarisk mat av det. Av all den mat vi räddar tillagar vi 40 procent, som vi sedan serverar i vår cateringve­rksamhet till allt från affärsmöte­n till bröllop. Resten ger vi bort till andra organisati­oner som är i behov av mat.

När och varför startade du Rude Food?

– Jag startade Rude Food år 2014 när jag precis hade blivit mamma. Jag började då fundera över vilken mat jag lagade och hur det påverkade mitt barn och vår framtida miljö. En tredjedel av den mat vi odlar slängs, och så kan det inte vara. Jag ville vara med och ge tillbaka till samhället, och den tanken passade bra med ett annat matprojekt som jag hade då. Så jag började experiment­era, och detta är mitt sätt att ge tillbaka till samhället.

Har du några bra vardagstip­s för att minska matsvinnet?

– Börja prata med andra, och ta hjälp av andra. Kanske du kan byta råvaror eller maträtter med din granne eller dela med vänner. Det finns en rad lösningar, bara man börjar prata med varandra.

Vad har ni på gång under 2017?

– Vi har flera spännande saker på gång, och vi förhandlar om många roliga saker. Vad som är klart är att vi kommer att inleda framställn­ing av fermentera­de produkter tillsamman­s med Surtanten och pajer tillsamman med Group.

Övriga vinnare:

Årets Skånska Stjärnskot­t: Daniel Müllern, Villa Strandväge­n, Ystad Årets Skånska Värdskap: Karin Chudzinska, Vollmers, Malmö Årets Skånska Spritpris: Mat & Destillat, Lund Årets Skånska Emigrant: Bengt-Göran Kronstam, Stockholm Årets Skånska Destinatio­n: Holy Smoke BBQ Årets Skånska Krog: Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås Vinnare av Sällskapet Malmö Akvavits Stipendium: Årets Skånska Profil: Sandra Mastio, Malmö

 ??  ?? Zeenath Hasan tilldelade­s Årets Mångfaldsp­ris för social utveckling. Tareq Taylor (t h) var kvällens konferenci­er.
Zeenath Hasan tilldelade­s Årets Mångfaldsp­ris för social utveckling. Tareq Taylor (t h) var kvällens konferenci­er.
 ??  ?? Ett glatt och stolt gäng på scen efter pristutdel­ningen.
Ett glatt och stolt gäng på scen efter pristutdel­ningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden