Gourmet

TEATERKÄLL­ARENS NYA VINBAR

-

Flera har tidigare försökt driva krogkoncep­t i källarloka­len på Stora Teatern i Göteborg. Nu har gänget bakom populära The Barn tagit över och utlovar vin och vällagad rustik matlagning. Bakom The Barn står Marcus Martinsson, Linus Johansson, Maher Sahli och Alfred Karlsson. Ambitionen är hög, utan att för den delen vara snobbig. Konceptet kan snarare beskrivas som inbjudande med smakinflue­nser från Sydeuropa och killarnas hemtrakter i Västergötl­and.

Varför en vinbar?

– Vi gillar att utmana oss själva och prova nya saker. Det kan tyckas idiotiskt att spränga nya dörrar och satsa på något helt annat än det vi byggt upp på The Barn, men vi gillar själva idén bakom en stökig mat- och vinbar med influenser från Sydeuropa och Sverige, säger Marcus Martinsson.

Efter tre år tillsamman­s och utmärkelse­r som Årets spritkrog har gänget svetsats samman med höga ambitioner om att göra något helt eget. Eller som Marcus beskriver det – skapa krog med oväntade kombinatio­ner. Precis som man gjort på fine burger-restaurang­en The Barn där Sverige möter USA. Vällagrade ostar från Sivans ost hittar man också på charkbrick­an hos Teaterkäll­aren.

– Vi har ett annat fokus här, med allt från naturviner till klassiker som Ripasso från Italien. Men vi vill sudda ut det som ibland kan kännas snobbigt med vin. Gästerna ska kunna slinka in och hänga i baren, och stämningen får gärna vara livad och härlig.

Utmaningen har också varit att bevara källarens karaktär.

– Lokalen är väldigt speciell. Den har stor potential och charm med sina gamla valv. Vi har valt att inte gå ifrån det och istället lyfta fram det som är unikt.

Maten ligger storleksmä­ssigt i mellanskik­tet och är tänkt att delas på kontinenta­lt vis. Marcus berättar att ambitionen med att dela också bjuder in till att prova smaker som morcilla, en fantastisk blodkorv från Spanien.

– Vi hängmörar också köttet själva till côte de boeuf, som har blivit superpoppi­s. Vi provar oss fram med ett brett utbud. Jag hoppas att gästerna upplever oss som folkliga och genuina.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden