Gourmet

STRÖMMINGS­LUCKAN ynglar av sig

-

Det började för sju år sedan med strömming och mos från matvagnen Strömmings­luckan på Magasinsga­tan i Göteborg, i folkmun kallad ”Luckan” och välbesökt sedan starten. Thomas Cruz Kollberg och David Haggren tyckte att det saknades enkla matställen i fiskstaden Göteborg, och efter månader av renovering har man nu öppnat nytt i Majorna.

– Jag har alltid älskat strömming, sedan barnsben. Idén med Strömmings­luckan är också att hedra sillarvet som vi har här på västkusten. Med Luckans fisk tar vi hela konceptet med fisk och lunchserve­ring ett steg vidare. Vi har valt att göra det enklare och mer tillgängli­gt med fiskaffär och servering i samma lokal, berättar Thomas Cruz Kollberg.

I hörnlokale­n kan man slå sig ner och ta en kopp kaffe eller lunch i väntan på sin tur. Man skapar på det viset en mötesplats med skönt häng och förhoppnin­g om att vara en helt ny typ av fiskaffär. Fisken köper man från Fiskehamne­n.

– Vi har ju kommit in i det här med att driva fiskaffär utan begränsnin­gar. Jag vill att det ska kännas levande och finnas ett stort utbud av skaldjur, hel och filead fisk. Vi kommer också att satsa på mat med lite senare öppettider. Tanken är att erbjuda ostronfred­ag och kanske paella.

Ingen strömming med mos på menyn så här långt men väl lite allt möjligt annat.

– Det beror på vad vi kan få tag på och vad vi är sugna på att göra. Tanken är att det ska variera, både högt och lågt. Vi vill inte låsa oss. Fiskehamne­n ligger här i området, och vi pratade innan vi hittade lokalen om att öppna en matvagn där nere.

De har även en hel del idéer om hur man kan skapa färdiga rätter, som att göra en soppa utan fisk och istället låta kunden bestämma vilken fisk man vill ha till sin soppa.

– Om man är stressad och hungrig efter jobbet är det bara att värma soppan hemma och själv tillsätta fisken. På så sätt slipper man dessutom få sönderkokt fisk. Vi kommer också alltid att ha Kravmärkt lax i disken, något vi vill att folk väljer framför den konvention­ellt odlade. Hos Luckans fisk finns gott om planer. Man vill gärna ta in udda fiskar på kunders begäran, som lubb och knot, och kanske inom kort även kunna erbjuda ostron och porter. Och i sommar finns en önskan om att plocka och experiment­era med olika tångsorter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden