Gourmet

MED KÄNSLA PÅ SENSUM

-

En bakgata vid Norra Bantorget i Stockholm har blivit smakfokuse­rad fristad för en mycket rutinerad krogtrio. Bakom restaurang Sensum står Johan Tengsved, Katarina Kaselli och Martin Wretman med bakgrund på Lux, Oaxen och DeVille. Målet med nyöppnade Sensum är att bjuda på bästa råvaror i en avslappnad miljö. 60 platser, varav hälften inte går att boka, garanterar drop in-gäster. Mellanrätt­erna som med fördel delas bär namn som Betor, Ankhjärta, Torsk – kort och koncist, allt enligt mallen för ”den nya enkelheten”.

– Precis som under de första åren på Lux handlar det väldigt mycket om matlagning under service; ett levande kök långt från den fine dining där man stoppade påsar i cirkulator­er. Lux var ju något av à la minute-matlagning­ens Mecka. Smakmässig­t är det spridda influenser, mycket från Sydeuropa men även Norden. Vi ser en frihet i att inte behöva låsa in oss; det enda som förenar är respekten för råvaran. Vi har säkert bytt rätter 40–50 gånger under den första månaden, säger Johan Tengsved. Men varför Wallingata­n?

– För att vara mitt i innerstan är det en väldigt lugn gata, så vi ser fram emot sommaren med vår uteserveri­ng. Här låg en lunchitali­enare i en sorts murrig grottmiljö, men vi såg en ljus lokal framför oss med stora fönster ut mot gatan. Det är bara vi tre utan någon investerar­e i bakgrunden, så vi har gjort så mycket som möjligt själva – även inredninge­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden