Gourmet

ENOTECA MAGLIA

UTÖKAR

-

Kocken och krögaren Robert Maglia har sedan öppningen 2012 lyckats skapa en genuin italiensk stämning vid Mariaplan i Göteborg. Nyligen fick restaurang Enoteca Maglia tillökning av en bakficka där fokus ligger på vin, likör och smårätter. Stämningen är lättsam och med en personlig inramning. Patinerat kakel och tavlor med gamla foton och affischer sitter på väggarna och är tänkta att ta med gästen på en resa till sydligare breddgrade­r.

– Jag har gått och tänkt på idén med vinbar ända sedan vi öppnade Enoteca Maglia. Vi har velat bygga upp ett rum för en publik som gillar vin på ett avslappnat sätt. Vinbaren är för mig den ultimata mötesplats­en där man kan stå och hänga i baren med ett glas vin och äta en charktallr­ik eller pizza precis som i Italien. Det skall kännas ”cosy”.

Här finns ett digert utbud av mer än bara klassiska italienska viner som Ripasso, Amarone och Barolo. Robert Maglia är tydlig med att allt är noggrant utvalt, från mindre kända producente­r världen över till de stor vinproduce­rande länderna i Sydeuropa. Likörer som bitter italiensk Amaro finns också med i utbudet.

– När jag besökte en av världens störta vinmässor, Vinitaly i Verona, träffade jag en gammal italienare som samlat på Amaro hela sitt liv. Jag blev inbjuden hem till honom, och det var som att öppna Pärleporte­n. Där fanns dammiga gamla flaskor som var över 70 år.

Amaro kan göras på örter, frukt, grönsaker eller nötter och serveras i tre olika prisklasse­r på vinbaren. Vecchio, medio eller nuovo står för vällagrat till nytt och skiljer sig smakmässig­t väldigt brett åt. Andra starkdryck­er, som grappa, får också ta plats bakom den välfyllda baren med vinkyl i glas. Lite längre in i lokalen hittar vi vinkällare­n med restaurang­ens egna viner i samarbete med italienska vinmakare.

– Jag är extra nöjd med bredden. Vi pratar inte enbart naturviner, även om vi givetvis har det. Ambitionen är att ta bort snobbstämp­eln kring att dricka vin. Det ska vara precis som när man beställer en öl; en dryck som är njutbar både med och utan mat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden