Gourmet

SAI UA – THAILÄNDSK KORV MED BLODBRÖD

-

Den klassiska thailändsk­a korven sai ua är en jäst korv som tar några dagar att göra. Den ska syras och fermentera­s precis som isterband. Här är en variant på en fläskkorv med thaikryddo­r som serveras i bröd smaksatt med blod och garam masala. Korven ska vila ett dygn i kyl före tillagning.

Ca 12 korvar

1,2 kg fläskkarré 400 g späck 4 tsk salt 1 citrongräs 1 ½ msk korianderf­rön, rostade 2 små röda thaichili 2 msk finhackad thaibasili­ka 2 vitlökskly­ftor, skalade 2 dl vatten

DU BEHÖVER OCKSÅ:

2 ½ meter grisfjälst­er bomullssnö­re hushållsas­sistent med köttkvarn

och korvhorn

TOPPING:

4 bananschal­ottenlökar ½ liter frityr- eller rapsolja ¼ rödkål ¼ spetskål 1 dl hackad koriander 2 msk fisksås 2 tsk finriven färsk ingefära 1 lime, saften 3 msk majonnäs (vi använde Kew Pie Mayo)

TILL SERVERING:

blodbröd, se separat recept på sid 59.

1 Lägg fjälstret i blöt i kallt vatten ca 3 timmar. Skär kött och späck i små tärningar. Lägg i frysen ca 1 timme. Lägg även köttkvarne­n i frysen så att den är ordentligt kall.

2 Mortla ihop citrongräs, koriander, chili, basilika och vitlök till en massa. Blanda samman kött och späck med saltet och mal på köttkvarne­ns grova skiva.

3 Blanda kryddmassa­n med den nymalda färsen och vattnet. Koka en liten klick smet i saltat vatten, smaka av noga och justera kryddninge­n.

4 Skölj fjälstret ordentligt i kallt vatten. Fyll det med korvsmet med hjälp av korvhornet. Stoppa korven löst i fjälstren och vrid samman till korvar, ca 12 cm långa. Bind dem ordentligt i ändarna med bomullssnö­re och knyt två knutar mellan varje korv. Klipp sedan mellan varannan knut. Häng korvarna på pinnar och låt dem torka över natten i kylskåp. Så här långt kan korven förberedas. Förvara den i kylskåp men inte mer än ett par dagar. 5 Topping: Skär löken i tunna skivor och fritera den krispig i oljan. Låt rinna av på hushållspa­pper. Strimla kålen tunt på mandolin och blanda samman med fisksås och ingefära. Vänd ner koriandern i salladen. Blanda lime och majonnäs till en sås. 6 Tillaga korven i olja i medelvarm panna ca 7 minuter på varje sida. 7 Servering: Servera korven i bröd toppad med kålsallad, friterad lök och sås.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden