Gourmet

MÄRG MED JORDNÖTS- NAM PRIK OCH POPPADE SVÅLCHIPS

-

Varmt smältande märg på ett knaprigt svålchips med en asiatisk salsa och örter. Har man inte tid att göra egna svålchips kan man ersätta dem med rischips, som finns att köpa i asiatiska butiker.

4 personer

1 bit svål från 1 ½ kg fläsksida 1 ½−2 liter neutral raps- eller frityrolja 8 märgben, ca 10 cm höga

NAM PRIK-SÅS:

4 msk thailändsk chili/garlic-sås 2 msk asiatisk fisksås 1 lime, saften 2 msk risvinäger ½ tsk sesamolja ½ dl hackade osaltade jordnötter

TILL SERVERING:

4 dl plockade färska örter, t ex mynta, thaibasili­ka och koriander

DU BEHÖVER OCKSÅ:

stekpincet­t i metall

1 Poppad svål: Skär svålen ren från fett. Lägg den i saltat vatten i en kastrull och koka upp. Sänk värmen till låg och sjud ca 2 timmar. Ta därefter upp svålen ur vattnet och skär den i remsor. Låt dem torka på ren kökshanddu­k. 2 Värm ugnen till 80°. Lägg svålremsor­na på ett ugnsgaller och låt dem torka i ugnen 10−12 timmar. Ta sedan ut dem ur ugnen och låt torka i rumstemper­atur ytterligar­e 10−12 timmar. 3 Hetta upp oljan för fritering till 190−200°. Fritera svålen i omgångar, tryck ner den under ytan med hjälp av stekpincet­ten så att den inte flyter upp. Svålen vecklar ut sig och blir ”poppig” av friteringe­n. Ta upp och låt rinna av på hushållspa­pper.

4 Sås: Blanda samman chili/garlic-sås, fisksås, limesaft, risvinäger och sesamolja. Vänd ner de hackade jordnötter­na.

5 Märgben: Värm ugnen till 250°. Lägg märgbenen på en plåt och rosta dem i mitten av ugnen ca 15 min. Märgen ska bli helt varm och nästan börja smälta samt ha fått färg på ovansidan. 6 Servering: Servera den heta märgen genast med sås och örter på svålchipse­n.

”Varmt smältande märg på ett knaprigt svålchips med en asiatisk salsa och örter.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden