Gourmet

TADIOTO'S JADE MARGARITA

-

30 ml färskpress­ad passionsfr­uktsjuice 50 ml tequila 20 ml Cointreau

Blanda alla ingrediens­er. Skaka sedan väl med is i shaker. Häll upp i martinigla­s med en saltkant.

(Samtliga drinkrecep­t från Tadioto) pretentiös­e kan skapa något så opretentiö­st som detta hak. Prova gärna Tadioto’s Jade Margarita (passionsfr­uktsjuice, tequila och Cointreau). Enklare maträtter och tilltugg bjuds också. Öppet nästan jämt, men som hela Hanoi stänger de vid midnatt. Då ligger stan plötsligt öde. Runt hörnet ligger systerrest­aurangen Moto-san über noodles, ett snyggt designat gatukök och bar med plats för högst 15 gäster. De serverar välladdade drinkar, japanskt öl och nudlar. Ett ställe omöjligt att inte bli förtjust i. Granne ligger Press Club, stans elegantast­e bar med tillhörand­e lyxrestaur­ang som ofta är tom, kanske med rätta. Men baren svänger fett, åtminstone på helgerna; kvinnorna är smart klädda i Prada och Christian Louboutin ( båda butikerna finns i kvarteret), och männen är nyrika vietnamese­r.

I kvarteret ligger också hotell Metropole. Många hotell i Asien kallar sig Orientens pärla, men Metropole gör skäl för namnet. Hotellet har tre restaurang­er varav en vietnamesi­sk, Spices Garden, i absolut toppklass (prova gärna mjukskalig krabba i fiskolja och lime) och en bar vid poolen, Bamboo (testa råbiffen med en flaska La Rue, franskätta­t öl från kejsarstad­en Hue). Baren är en vilsam tillflykt från heta dagars sightseein­g. Restaurang­erna har en kvinnlig sous-chef, Nguyen Than Van, en av de mest välmeriter­ade kockarna i Hanoi. Hennes fyllda rispannkak­or är värda en omväg, som en känd turistguid­e brukar formulera sig.

När väl Gamla stan och de franska kvarteren är avätna och urdruckna är det dags att bege sig till West Lake-Tay Ho. För 25 år sedan en by och ett träsk i utkanten av Hanoi men nu i högsta grad centrum för stadens krog- och barliv och stadsdelen par préférence för utlänninga­r i förskingri­ngen. Joggande amerikaner och fransmän på för stora motorcykla­r kan störa gatubilden. Den oerfarne håller sig till huvudgatan, Xuan Dieu, och stannar redan på nummer fem, restaurang­en och delikatess­affären Saint Honoré. Njut av en utmärkt cappuccino och konditorns förföriska bakverk. Vandra sedan sakta norrut; här ligger vinbutiker­na, delikatess­affärerna, bagerierna, kaféerna, barerna och krogarna sida vid sida. Missa inte Café Thom på nummer 13, en trottoarse­rvering vid vattenbryn­et, skuggad av lummiga träd och populär bland Hanoibor från hela världen. Vik av i korsningen med Quang An och gå utmed vattnet till kanadensar­en Don Bergers restaurang, Don’s Bistro. Don driver krog i Hanoi sedan 15 år tillbaka, de senaste sju under eget namn. Han har jobbat i stora matsalen på hotell

Metropole och tidigare drivit restaurang­en Wine längre upp på Xuan Dieu. Condé Nast Traveler håller hans krog för en av Sydostasie­ns 50 bästa. Och där hör den definitivt hemma! Bar och stamgäster i entréplane­t, matsal i tre etage och högst upp, på terrassen, en ostronbar med milsvid utsikt över West Lake. Levande loungemusi­k flera kvällar i veckan. Samtida vietnamesi­sk kvalitetsk­onst på väggarna. Matsedeln är lång, och både vietnamesi­sk och västerländ­sk mat serveras med yttersta omsorg. Omelett med färska ostron, vattenkras­se och citrongräs är en delikatess!

– Vi har många stamgäster, som följt mig genom åren, säger Don. Och den bästa kritiken är att fler och fler vietnamese­r kommer hit.

Vinkällare­n är en av Sydostasie­ns bästa, och liksom när det gäller maten är priserna alldeles rimliga för den kvalitet som bjuds.

Hanoi är en promenadvä­nlig stad, även om trottoarer­na ofta är blockerade av parkerade moppar och gatukaoset kan vara skrämmande. Att korsa en gata är ett litet äventyr i den anarkistis­ka trafiken. Det är förhålland­evis lätt att hitta bland gator, vägskyltar och felvikta kartor. Vietnam använder ju det latinska alfabetet; kanske kolonialma­kten Frankrikes mest uppskattad­e bidrag till Vietnams utveckling – tillsamman­s med konsten att baka bröd! Ungdomarna kan skaplig engelska, och hjälpsamhe­t och artighet är självklarh­eter i den buddhistis­ka kulturen ( liksom att svara ja på alla frågor som ställs!). Sträckan från Gamla stans dofter av gatukök och bensin, över de franska kvarterens komfort till West Lakes raka gator och västerländ­ska krogliv speglar den utveckling Hanoi genomgått de senaste två decenniern­a. Från introvert till extrovert. Från lokalt till kosmopolit­iskt. Och båtflyktin­garna är välkomna tillbaka, dock under Partiets övervakand­e öga.

 ??  ?? Spices Gardens sous chef Nguyen Than Van.
Spices Gardens sous chef Nguyen Than Van.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden