Gourmet

BANH CUON, ÅNGKOKTA FYLLDA RISPANNKAK­OR

-

En läcker rätt, fylld med fläskkött, schalotten­lök och skogsöron, som ofta äts till frukost i norra Vietnam. Tricket är att få till de ytterst tunna rispannkak­orna, som ångas i ett tyg över kokande vatten. (Recept från Spices Garden/Metropole)

6 personer PANNKAKSSM­ET: 200 g ris 5 dl mineralvat­ten 1 tsk salt

FYLLNING: 100 g fläskfärs 2 tsk nouc mam, vietnamesi­sk fisksås 5 g torkade skogsöron 6 schalotten­lökar 20 g salladslök 1 krm malen svartpeppa­r 2 dl neutral olja att fritera i

DIPPSÅS: 1 dl nouc mam 2 lime, skal och saft 1 krm malen svartpeppa­r 2 tsk strösocker ½ röd spansk peppar, strimlad

RÄKTOPPING: 20 g torkade räkor TILL SERVERING: 1 knippa färsk koriander, plockad ½ röd spansk peppar, strimlad friterad schalotten­lök 4 citronklyf­tor

DU BEHÖVER OCKSÅ: mortel av marmor plastfolie ren kökshanddu­k bambupinne aluminiumf­olie

1 Pannkakssm­et: Skölj riset under rinnande vatten. Mortla det sedan lite i taget till en fin massa. Häll över i en bunke, tillsätt mineralvat­tnet, lite i taget, och rör till en jämn smet. Salta och täck bunken med plastfolie och låt smeten stå medan du förbereder fyllningen.

2 Fyllning: Lägg fläskfärse­n i en bunke och droppa över fisksåsen. Ställ åt sidan att dra medan du gör resten av fyllningen. Lägg skogsörone­n i vatten. Skala och strimla schalotten­lökarna. Strimla salladslök­arna.

3 Hetta upp frityrolja­n till 180° och fritera schalotten­löken. Vänd ner ⅔ av löken i färsen, spara resten till servering. Lägg färsen i pannan och woka den under omrörning till en smulig massa. Strimla skogsörone­n tunt och vänd ner dem i färsen. Avsluta med att vända ner vårlöken och krydda med svartpeppa­r.

4 Räktopping: Lägg de torkade räkorna i blöt och skölj sedan av dem. Fräs dem först i fisksås och grovhacka dem sedan.

5 Pannkakor: Klä en tallrik med aluminiumf­olie. Koka upp vatten i en stor kastrull och lägg över handduken. Häll ½ dl smet i ett tunt lager på handduken och låt pannkakan ångkoka 5−7 min.

6 Rulla upp den färdiga pannkakan på en bambupinne och flytta över den till folien. Fyll med 1 msk fyllning och rulla samman till en rulle eller ett paket. Flytta över rullen till ett serverings­fat. Upprepa med resten av smeten och fyllningen.

7 Servering: Servera de fyllda pannkakorn­a toppade med koriander, räkor och friterad lök. Servera såsen i en skål bredvid och citronklyf­tor till så att gästerna kan droppa över pressad citronsaft.

Tips Ett annat sätt att göra pannkakssm­eten, som är lite enklare för hemmakocke­n, är att blanda samman 2 ½ dl rismjöl med 2 ½ dl tapioka samt blanda ner i först 2 ½ dl rumstemper­erat vatten och därefter 2 ½ dl kokande vatten. Låt smeten stå och svälla och stek sedan i olja i en panna med non stick-beläggning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden