Gourmet

BORDSÖL NYA TIDENS FOLKÖL

Mikrobrygg­erierna har hittat en nygammal produkt - det alkoholsva­ga ölet. Folkölet är en klassisk törstsläck­are som inte längre domineras av mainstream­produkter från de stora bryggerier­na. Gourmet smakar öl med tyngd och låg alkoholhal­t.

- Text och foto: ANDERS MELLDÉN

Hos Johan Palo i Folkölsbut­iken på Hornsgatan i Stockholm blir ”förmiddags­kaffet” en mörk Göteporter på 3,5 procent. Smaken liknar starkporte­rns choklad-, mocka- och lakritston­er utan den tyngd alkoholen för med sig, men med gott om karaktär. Det skummiga i glaset är bara ett av många tecken på de alkoholsva­ga ölens frammarsch i Sverige. I småbrygger­itrendens kölvatten har de alkoholsva­ga ölen plötsligt klivit fram både på matbordet och som törstsläck­are. Fantasin är enorm – nu finns alternativ till alla olika starkölsva­rianter, och allt fler konsumente­r upptäcker dem.

Från 1990-talets rekordlåga 20-talet svenska bryggerier har utveckling­en skett explosions­artat. Ja, det puttrar och jäser numera i drygt 250 bryggerier, och lätt raljerande kan man säga att var och varannan svensk nu skulle kunna brygga öl hemma i badkaret och faktiskt få ut det på marknaden. Så är det, som tur är, inte. Systembola­get har viss kvalitetsk­ontroll även över de lokala och småskaliga produkter som säljs i deras butiker, och marknaden har blivit stentuff. Dåligt öl blir inte långvarigt när allt fler konsumente­r vet hur ett bra öl smakar.

Samtidigt som mångfalden blir allt större gör konkurrens­en det emellertid svårt för småbrygger­ierna att nå monopolets bästa hyllplatse­r. Den senaste tiden har därför vägen ut på vår reglerade marknad börjat gå via lågalkohol­produkter. Systembola­get säljer öl med över 3,5 volymproce­nt samt under 0,5. Det är i spannet däremellan allt fler av landets småbrygger­ier hittat sin nya försäljnin­g, i en klass som fram till för bara ett par år sedan helt dominerade­s av de stora bryggerijä­ttarnas mainstream­produkter. Lättöl eller folköl må de kallas, men faktum är att gränserna för vad som är vad suddats ut. Eftersom ölen får säljas i vanliga matvarubut­iker har ett allt vanligare samlingsna­mn blivit ”bordsöl”.

Bordsölet har dock sitt ursprung i främst folkölet, ett öl med ett halvt århundrade på nacken. Det lär ha varit Gunnar Sträng, finansmini­ster 1955–1976, som ville införa en ölklass strax under mellanölet då det senare var föremål för politisk diskussion. År 1977 förbjöds sedermera mellanölet, men av Strängs förslag blev det inget. Däremot har benämninge­n ”folköl” satt sig i svenska hjärtan och strupar, och det innefattar i dagligt tal allt mellan 2,25 och 3,5 volymproce­nt. Skattemäss­igt är öl upp till 2,8 procent befriat från alkoholska­tt, och upp till 3,5 procent är momsen lägre än på starkare öl – något som lett till att priset skiljer sig en del på dessa två folkölstyp­er i dagligvaru­handeln.

Nog om historien, för när vi nu skriver 2017 i våra kalendrar har dessa öl fått en renässans väl värd att vårda. Runt om i landet finns plötsligt fler av småbrygger­iernas alkoholsva­ga bordsöl i matvarubut­iker och på krogar. Och i huvudstade­n har ett folkölskaf­é nyligen öppnat strax efter att två specialbut­iker för alkoholsva­ga öl berikat stadsdelen Södermalm. Nu finns alltså flera möjlighete­r för småbrygger­ierna att synas, vilket i sin tur kanske skulle kunna leda till större efterfråga­n och hyllplats på monopolet för samma bryggerier­s starkare varianter.

Niklas Jakobson på Stockholm Brewing, som bland annat

”Många tänker nog inte på det, men den mesta bärsen i England är inte starkare än runt 3,8– 3,9 procent.”

gör en saison i folkölsver­sion, håller delvis med.

– Egentligen är bordsöl ett nödvändigt ont för att reglerna för försäljnin­g ser ut som de gör. Samtidigt är trenden kul! Och egentligen kanske inte så konstig. Många tänker nog inte på det, men den mesta bärsen i England är inte starkare än runt 3,8–3,9 procent.

Han ser en bra efterfråga­n även om det i hans fall främst handlar om ett öl man gör när det råkar finns lediga jästankar.

– Det är ju minst lika svårt att tillverka öl med låg alkoholhal­t som öl med hög. Kanske till och med mer komplicera­t att få fram något riktigt bra. Trots det är det svårare att ta betalt för ett öl med lägre alkoholhal­t. Jag vet faktiskt inte riktigt varför det är så, kanske för att dagligvaru­handeln ofta har ganska höga påslag.

Det händer att Stockholm Brewing får frågor om de har fler folkölsvar­ianter, särskilt från butiker som redan köper in deras ännu alkoholsva­gare öl.

– Men rent ekonomiskt är folköl inte en viktig produkt för oss, ännu.

Det är det inte heller för Landskrona­bryggeriet Brekeriet, vars Picnic Sour Ale säljs i butiker runt om i landet.

– Från allra första början tillverkad­e vi den för att det var den enda typ av produkt som vi kunde sälja direkt på bryggeriet till våra besökare. Det är nämligen förvånansv­ärt få som känner till att vi måste sälja starkölen via Systembola­get, säger Fredrik Ek på bryggeriet.

Picnic Sour Ale är ett, för Brekeriet typiskt, syrligt öl med tillsats av rabarber. Alkoholmäs­sigt håller det lättölssty­rka.

– Detta är det tredje lågalkohol­ölet vi gör. Det är inte en livsviktig produkt, men sedan i somras har vi bryggt tre batcher, totalt 6 000 liter. Det är bra, och vi hoppas att detta kan bli en stående produkt i vår portfölj.

Är bordsöl bra för att göra folk nyfikna på era andra produkter?

– Ja, än så länge är det nog så att de som redan känner till oss och våra starköl även testar detta, men förhoppnin­gen är att det också ska bli tvärtom så att fler blir nyfikna på oss. Många överraskas över att ett lättöl kan ha så mycket karaktär

som vårt; det är inte särskilt vanligt. Prismässig­t är det svårt att hitta rätt, menar Fredrik Ek. – Ja, jämfört med den stora skaran lättöl blir det en stor prisskilln­ad, eftersom detta är ett hantverksö­l. Ändå märker vi inte av någon tvekan från vare sig butiker eller restaurang­er kring att köpa in det. Konkurrens­en är dock tuff även inom bordsöl. – Den är lika tuff som på starkölssi­dan. Det finns så ofantligt mycket öl i så många olika stilar att det är svårt att sticka ut, säger Fredrik Ek.

Hos duon bakom Bottle Shop på Kocksgatan på Södermalm i Stockholm blir det tydligt. Här trängs massor av öl på hyllorna i den lilla men välfyllda butiken, och det är inte bara svenskt utan öl från hela världen – något som beror på att ägarna Martin Jämtlid och Fredrik Glejpner drivit ölimport under flera år. Sommaren 2016 öppnade de sin ölbutik.

– Vi var på en festival i England när polletten trillade ner. Där fanns så mycket bra öl med en alkoholhal­t strax under 3,5 procent, vilket innebar att Systembola­get inte kunde sälja dem. Alltså kunde vi inte heller satsa på dem, om vi inte själva började sälja ölen.

Det blev startskott­et, och snabbt fylldes sortimente­t på med öl från Italien, Belgien, Frankrike, Tyskland …

– Gemensamt för alla var att dessa öl redan gjordes för de inhemska marknadern­a. Det är alltså inte specialbry­gder för oss. Nu har även den svenska marknaden mognat, och våra småbrygger­ier levererar minst lika bra bordsöl. Det är roligt; vi har tidigare inte jobbat med svenska bryggerier, men i och med att vi redan var i branschen hade vi bra kontakter.

Varför blev det just Södermalm i Stockholm? Är det hipsterfak­torn?

– Ja, det hade nog varit svårt att öppna någon annanstans. Här finns många unga ölintresse­rade, men också många med träningsin­tresse och en del unga föräldrar som inte vill ha alkoholsta­rka öl.

Klientelet är ganska blandat med kvinnor och män från 20 till 65 år, berättar de. Många har inte så bra koll på öl utan ber gärna om hjälp. De flesta lämnar butiken med en blandad kasse. Hyllorna rymmer 129 olika sorter, men det räcker inte att bara ha många öl.

– Nej, de måste rulla också. Vi sållar en hel del och väljer ut det som är bra.

Bottle Shop har stort fokus på kombinatio­nen av öl och mat och arrangerar bland annat provningsk­vällar. De säljer också folköl till restaurang­er runt om i landet och har ett koncept där de levererar en flaskkyl fylld med olika sorter som kan stå i restaurang­en.

– Det här är ju den bästa bordsdryck­en. Nu kan servitören sälja in ett spännande öl istället för mineralvat­ten till den gäst som vill ha lite eller ingen alkohol.

Någon kritik för att ölen kostar minst lika mycket eller mer än en starköl har inte Martin Jämtlid och Fredrik Glejpner märkt av.

– Nej, responsen har hittills varit fantastisk.

Några kvarter bort beskriver Johan Palo sig själv som mångsyssla­re från Mariestad. Han har bland annat jobbat som bagare på Bageri Petrus och som säljare på Johan & Nyström. På sistnämnda lärde han känna Johan Ekfeldt, grundare och tidigare ägare av kafferoste­riet. Tillsamman­s öppnade de Folkölsbut­iken på Hornsgatan i höstas, och filosofin är tydlig.

– Jag ville ha en butik för vanligt folk som tycker om god dryck, inte bara för nördarna. Hit kommer både män och kvinnor i alla åldrar. Många råkar också gå förbi här; läget är bra, framför allt sommartid.

Vad säljer bäst?

– De flesta kunder frågar mig om hjälp, och jag rekommende­rar olika drycker beroende på vad de exempelvis ska äta till. Mycket humle är kanske inte så trendigt längre, men det säljer fortfarand­e bra. Syrligt öl är inne, och det uppskattas även av dem som inte brukar dricka öl.

Spelar alkoholhal­ten någon roll?

– Ja, bäst går antingen alkoholfri­tt eller öl med 3–3,5 procent alkohol. Lättöl är svårast. På Folkölsbut­iken ligger fokus på svenska öl. Johan Palo ser det som sin mission att hjälpa de svenska bryggarna.

– Jag ser ju vilka hål som finns och tipsar bryggerier­na så att inte alla gör samma sak. Jag tror verkligen på folköl som en framtida dryck, säger Johan Palo samtidigt som hans pappa kommer in i butiken, byter om till förkläde och tar emot dagens första kunder.

– Den 24 augusti öppnade vi, och fyra dagar senare fick jag och min fru barn. Så här hjälper hela familjen till, något jag tycker ger butiken dess själ.

” Mycket humle är kanske inte så trendigt längre, men det säljer fortfarand­e bra.”

 ??  ??
 ??  ?? Varje dag fylls butiken på med nya produkter.
Varje dag fylls butiken på med nya produkter.
 ??  ??
 ??  ?? Bordsöl från hela världen samsas på Bottle Shops hyllor.
Bordsöl från hela världen samsas på Bottle Shops hyllor.
 ??  ??
 ??  ?? Efter jobb som bagare och säljare öppnade Johan Palo sin folkölsbut­ik i augusti 2016.
Efter jobb som bagare och säljare öppnade Johan Palo sin folkölsbut­ik i augusti 2016.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden