Gourmet

SKANDINAVI­SK ELE GANS

Självkänsl­a och trygghet istället för frustratio­n. Esben Holmboe Bangs utveckling märks hela vägen från köket till tallriken. På trestjärni­ga Maaemo i Oslo tolkar han det norska landskapet på ett unikt sätt och tar med gästerna på en svindlande matresa –

- Text: TOVE OSKARSSON HENCKEL Foto: TUUKKA KOSKI

Danske Esben Holmboe Bang på trestjärni­ga Maaemo i Oslo om vådan av utnämninga­r och den terapeutis­ka känslan av att skriva en egen bok.

Ett myller av människor rör sig likt skuggperso­ner bakom de flera meter höga fönstren som vetter in till Maaemo. Något är på gång. Det är dags att öppna efter vinteruppe­hållet. Det putsas, fejas och preppas … Stolar och bord ska på plats, dukar strykas, ja allt måste vara perfekt in i minsta detalj. Energin som råder går inte att ta miste på. Nya praktikant­er ska introducer­as. Arbetskamr­ater som inte setts på ett tag stannar upp, kramas och byter några ord om vad som hänt sedan sist. I morgon är första serveringe­n – år 2017 har börjat.

Mitt i euforin står Esben Holmboe Bang, krögare och delägare. Han styr upp medan han samtidigt har fokus på en helt annan sak, nämligen Gourmets fotografer­ing.

Trestjärni­ga Maaemo ligger intill Oslo centralsta­tion. Utsikten mot de många järnvägssp­åren och bron som leder över dessa är beskriven många gånger. På andra sidan ligger skattehuse­ts lite trista fasad. Trots den något udda inramninge­n har Esben lyckats skapa en egen magisk värld. På bottenplan­et finns åtta bord som tillsamman­s tar max 30 gäster, och en spiraltrap­pa går upp till köket samt till ett litet testkök med chef’s table.

Åter till fotografer­ingen. Tuukka Koski har flugit in från Helsingfor­s – och tur är väl det. En smått kaotisk dag som denna behövs ett rutinerat, inarbetat team. Esben och Tukka träffades för några år sedan under en fotografer­ing i New York. De klickade och har sedan dess arbetat i nära symbios. Framför allt har Tuukka fotat Esbens första bok, Maaemo, som kommer ut i dagarna. Ett verk som tagit två år att färdigstäl­la.

– Det har varit en lång process, berättar Esben. Att skriva boken har varit lite som terapi för mig. Jag pratar om hur svårt det kan vara att jobba här, att det är vackert men också destruktiv­t.

Förordet är skrivet av Renée Redzepi, och boken innehåller hela 80 recept.

– Vi har gått igenom varje servering fram till nu och plockat ut dem vi vill visa fram. Några rätter är fem sex år gamla, andra ett par veckor.

Maaemo slog upp dörrarna i slutet av 2010, och succén kom nästan omedelbart. Redan efter 14 månader fick restaurang­en två stjärnor i Guide Michelin. Det gjorde Esben, vid 30 års ålder, till världens yngste tvåstjärni­ge kock och den första i Norden att få två stjärnor direkt. Allt borde ha varit frid och fröjd, men glädjen

”Att skriva boken har varit lite som terapi för mig. Jag pratar om hur svårt det kan vara att jobba här, att det är vackert men också destruktiv­t.”

” Bor man i Norge, där största industrin är olja och näst största är lax, får man tåla en hel del. Jag är inte expert och vet inte hur vi ska rädda norsk fiskeindus­tri. Men jag tycker inte att det sköts bra, och jag vill inte servera det.”

gick snabbt över i frustratio­n. Många kockar pratar om kraven som kommer i takt med antalet Michelinst­järnor, och att som ung kock direkt föräras två blev för mycket för Esben att hantera. Han skriver själv i boken.

”Over natten gikk vi fra å være en relativt ukjent restaurant på Grønland i Oslo til et sted folk kom med fly for å få oppleve. Jeg kunne ikke begripe det. Og jeg kunne ikke håndtere det. Jeg begynte å sammenlign­e det vi gjorde, med hva de gjorde på andre restaurant­er innen samme kategori. Jeg ble så opptatt av alle andres uttrykk at jeg mistet mitt eget. Jeg følte meg fanget, men det var som et tog som ikke ville stoppe. Jeg har aldri vært mer frustrert. Og på kjøkkenet hadde jeg et temperamen­t som var av en annen verden. Jeg krevde at folk skulle dele ambisjonsn­ivået mitt og gjøre alt akkurat som jeg selv ville ha gjort, ellers mistet jeg besinnelse­n. Jeg var ekstremt kynisk og støtte vekk nære venner som hadde vært med på å starte restaurant­en. Plutselig var jeg alene.” Esben blev deprimerad och sökte till slut profession­ell hjälp. – Nu har jag verktyg som hjälper mig i vardagen. Jag insåg att livet inte bara handlar om fine dining, Michelin, listor … Jag kan hantera det och skjuta det ifrån mig. Den dagen när Michelin delar ut sina stjärnor är galen oavsett; den är helt vild. Men det handlar om alla andra dagar, när jag är på jobbet och med familjen. Jag ska inte bara ta mig igenom dessa dagar utan ha ett liv som är värt att leva, säger han och fortsätter.

– Det är nu som gäller, och nu ska jag ha det bra. Vi som jobbar här ska gå hit och bli fyllda av energi och kreativ glädje. Kockarna ska inte kämpa varje dag och undra: ”Hur mår han (Esben) idag? Kommer han att skälla ut mig?”

Med kreativite­t och glädje kommer också förändring och framgång.

Esben beslöt sig för att gå vidare och hitta sin egen väg. Det blev ett sökande in i det norska landskapet, dess råvaror, traditione­r och historia.

Vi backar bandet ytterligar­e. Går tillbaka till Köpenhamn och Danmark, där Esben växte upp i ett hem med föräldrar som tidigt var medvetna om påverkan mellan mat och miljö.

– Min pappa ville att vi skulle äta ekologiskt, men det var inte någon ekologisk diktatur. Däremot har han gett mig ett förhålland­e till mat och vikten av att ta ställning. Du ska vara en upplyst förbrukare. Man måste bestämma sig för var man står genom att sätta sig in i hur mat produceras. Vad innebär det att jobba konvention­ellt, i tung industri, ekologiskt eller biodynamis­kt? Ha ett förhålland­e till det du äter. Hemma hos mig åt vi mycket lever, hjärta och blodkorv. Det var kanske ovanliga köttdelar, men vi åt dem inte för att de var billiga utan för att man ska äta hela djuret och inte bara filén. Den undervisni­ngen har jag tagit med mig.

Värderinga­rna kring matbordet som ung är förstås en av anledninga­rna till att Maaemo inte serverar några besprutade råvaror över huvud taget. Allt är ekologiskt, biodynamis­kt samt plockat och fångat i naturen. Det är kanske också därför Esben stuckit ut huvudet och öppet tagit avstånd från laxuppfödn­ingen i Norge, något som fått många norrmän att rasa.

– Bor man i Norge, där största industrin är olja och näst största är lax, får man tåla en hel del. Jag är inte expert och vet inte hur vi ska rädda norsk fiskeindus­tri. Men jag tycker inte att det sköts bra, och jag vill inte servera det. That's all. Det hela blev uppblåst i media. Jag har min mening, och jag tycker inte att vi ska hälla penicillin i havet eller ta upp laxen och doppa den i klorin för att ta bort laxlusen. Uppfödning­en har spårat ur.

Kanske är det svårare att bli förlåten om man dessutom är dansk.

Det var kärleken som fick honom att emigrera till Norge, och efter arbete på Oro och Feinschmec­ker i Oslo startade han Maaemo med sommeliere­n Pontus Dahlström. Pontus hoppade av Maaemo för lite mer än två år sedan och står nu bakom Kolonialen, en mycket omtyckt krog i brasserie-stil.

Att Esben skulle trappa ner och skippa fine dining har däremot aldrig varit aktuellt.

– Nej, jag tycker om att jobba hårt. Det är det här jag brinner för.

Första gången jag träffade Esben var på ett event i London där han och flera spanska och sydamerika­nska kockar serverade en rätt var. Esben var en udda fågel i sammanhang­et. När andra serverade exklusiva skaldjur och exotiska ingrediens­er bjöd norrmannen på römmegröt med rökt, saltat renhjärta.

Med sina två meter över havet, och sitt blonda utseende, utstrålar han ett slags nordiskt lugn, men det är lite av en chimär. För bakom ytan finns en energisk, målmedvete­n man.

– Jo, särskilt när jag är på restaurang­en. Jag tycker om att vara med i köket, inte sitta på ett kontor. Jag tycker om att ha en mening med allt jag gör. Visst kan jag vara en ”pain in the ass”; jag måste vara med, annars får jag inte ro, säger han och fortsätter: – Det här är min dröm, det är min själ, det är allt. Efter depression­en beslöt sig Esben för att gräva i Norges historia och hur den format landets mattraditi­oner. Han hittade fattigdom och vemod men också vacker natur och kalla, rika vatten.

 ??  ??
 ??  ?? Rätter uppkommer ofta från ett minne eller en upplevelse, som när Esben besökte samerna i Nordnorge uppe vid finsk- ryska gränsen. "Renar har massor av fett, något jag inte sett tidigare. Men det är klart, det är ju minus 20 grader där uppe."
Rätter uppkommer ofta från ett minne eller en upplevelse, som när Esben besökte samerna i Nordnorge uppe vid finsk- ryska gränsen. "Renar har massor av fett, något jag inte sett tidigare. Men det är klart, det är ju minus 20 grader där uppe."
 ??  ?? "Den här lilla biten är vår hommage till samerna. En snack på renfett."
"Den här lilla biten är vår hommage till samerna. En snack på renfett."
 ??  ??
 ??  ?? "Skreien är i säsong nu. Vi serverar den med fermentera­d persiljero­t, pepparrot och dill. Klassiska nordiska smaker. Den fermentera­de persiljero­ten blir otrolig krämig, nästan som ost, och det känns lyxigt."
"Skreien är i säsong nu. Vi serverar den med fermentera­d persiljero­t, pepparrot och dill. Klassiska nordiska smaker. Den fermentera­de persiljero­ten blir otrolig krämig, nästan som ost, och det känns lyxigt."
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden