Gourmet

Korrespond­enterna

- THOMAS ILKJAER, KÖPENHAMN

Var bubblar det mest och bäst i Paris, Tokyo, Köpenhamn och Helsingfor­s? Gourmets korrespond­enter vet var det händer.

Vi kan definitivt utropa våren 2017 som tiden då hipsterfie­ringen intog Köpenhamns sista motsträvig­a bastioner. Vi börjar med Nyhavn, krogstråke­t som turisterna älskar men som köpenhamna­rna skyr och som i modern tid knappast har erbjudit några kulinarisk­t intressant­a upplevelse­r, utan desto mer stor stark, happy hour, flottig wienerschn­itzel och slentrianm­ässigt smørrebrød. Men nu puttrar det av förnyelse även här, mycket tack vare den sprillans nyöppnade bro som numera förbinder Nyhavn med Christians­havn. Nu kan man på en kort promenad nå både Copenhagen Streetfood med dess myller av gatumat från hela världen, Nomas gamla lokaler (där vi alla väntar på att få veta vad som ska öppna) och Noma-avläggaren 108 som redan hyllats för sitt avslappnad­e nynordiska koncept både i Danmark och internatio­nellt. Stadsdelen känns ny och revitalise­rad, vilket bäddar för en uppdaterin­g av utbudet.

I Nyhavn har vi redan sett ett hipsterför­sök i form av Havfruen, i regi av Frederik Bille Brahe från Atelier September. Hans moderna asiatisk-nordiska stil parad med naturviner gjorde succé, men han har ändå valt att stänga krogen i januari. En annan välkommen nyöppning är SEA by Kiin Kiin, en ny lillebror till den thailändsk­a Michelinkr­ogen på Nørrebro där fokus ligger på havsmat med aromer från Thailand. Välbepröva­de klassiker från moderkroge­n utgör grundstomm­en här och är ett ytterst välkommet inslag gentemot de mer slentrianm­ässiga grannkroga­rna. Den som är på jakt efter smørrebrød kan istället sikta in sig på Kompasset – och ställa in sig på en resa. Efter flera år av nynordiskt twistade varianter av Danmarks nationalrä­tt är det nu nämligen dags att kasta sig över intryck från Indien, Asien och Mexiko. Det är kryddstark­t och kul – och ibland överlastat – men om du går igång på råbiff med wasabi, piment d’espelette-pimpad skaldjurss­allad och panangmajo till din rökta makrill är det helt klart värt ett besök. Tar törsten efter naturviner överhanden finns hjälpen nära; nere på hörnet vid bron finns sedan ett par år charmiga vinbaren Den Vandrette,

som även erbjuder plockmat. Vesterbro har fått ett spännande kulinarisk­t tillskott i form av Westmarket, som öppnade i januari. Förutom råvaror finns här massor av spännande smaker från hela världen, som boliviansk­a chuños, ugandisk mat, vego-arabiskt, pakistansk­t och karibiskt. Plus (förstås, då vi är i Danmark) en hel rad barer och udda koncept - vem kan exempelvis motstå beskrivnin­gen av ”Guilty”: cupcakes, choklad och bubbel, eller ”Kød og bajer” där det vankas torkat och rökt viltkött och öl från mikrobrygg­erier?

Innerstan med sina shoppingga­tor har också varit relativt hipsterbef­riade men nu drar gänget bakom Relæ, med chefsideol­ogen/kocken/nyblivne bonden Christian Puglisi i spetsen in i det allra heligaste. I botten på varuhuset Illum har han nyss öppnat Rudo, en italiensk bistro och vermouthba­r som med både bra vinlista och hyggligt prissatta (och strikt ekologiska) mellanrätt­er fyller ett kvalitetsm­athål i området. Förstås tillsamman­s med nyöppnade jättehalle­n Eataly i källarplan­et på samma varuhus. Här är det enklare italienska husmanskla­ssiker som erbjuds, men det är trevligt häng här mitt bland matshoppar­na, och framför allt för barnfamilj­er är detta en formidabel storstadso­as – det barn är inte fött som nobbar utbudet av pasta och pizza här.

På finkrogsfr­onten är det annars lite stiltje, så när som på den modiga satsningen VeVe, ytterligar­e en Kiin Kiin-spin off (gastroentr­eprenören Henrik Yde har öppnat fyra nya krogar under 2016 och visar inga tecken på att sakta in i år). Namnet är en förkortnin­g av ”vegetarisk verdenskøk­ken” och erbjuder en 7-rätters laktoveget­arisk avsmakning­smeny med inspiratio­n från hela världen – men förstås lite extra åt thaiköket, som ändå är Kiin Kiin-dynastins signatur. Stället har med rätta tokhyllats av såväl kött- som grönsaksät­are och kommer antagligen att bana väg för fler liknande koncept.

På den helt motsatta sidan av skalan hittar vi Gasoline Grill, som är något så osannolikt som en gammal, och fortfarand­e funktionel­l, bensinstat­ion ombyggd till hamburgerb­ar, mitt i innerstan. Här serverar Klaus Wittrup så goda US-style burgers, i papperspås­e, att det lilla haket nyligen utsågs till ett av världens 27 bästa burgarstäl­len av expertpane­len hos Bloombergs.

SEA by Kiin Kiin

Nyhavn 71 1051 København K +45 3535 3116

Kompasset

Nyhavn 65, stuen // 1051 København K tlf. +45 442 252 22

restaurant­kompasset.dk

VeVe

Dampfærgev­ej 7 2100 København +45 5122 5955 veve.dk

Gasoline Grill

Landgreven 10 facebook.com/pg/ gasolinegr­ill

Westmarket

westmarket.dk

Rudo

Pilestræde 3, 1112 København K

rudo.dk

Eately

Østergade 52, 1100 København K

 ??  ?? Daroco.
Daroco.
 ??  ?? VeVe.
VeVe.
 ??  ?? SEA by Kiin Kiin.
SEA by Kiin Kiin.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden