Gourmet

Mobilens förbannels­e!

-

”Förbud – mot att utan tillstånd fotografer­a,

avbilda, beskriva eller mäta skyddsobje­kt utan särskilt tillstånd”. Orden sitter på väggen på Punk Royale i Stockholm, en krog som gjort sig känd för att väcka allt från förakt till massiva hyllningar och vars succé fått en skjuts via just sociala medier. Vi har sett instagramb­ilder på krögarna Kalle Nilssons och Jocke Almqvists nakna rumpor, glassar i form av snoppar, fimpar i maten och hästmask på huvudet. Nu slår Kalle och Jocke tillbaka och inför totalt fotoförbud. Själv är jag inte särskilt förtjust i tanken att inte få fota under måltiden. Att dessutom behöva låsa in mobiltelef­onen i ett litet kassaskrin gör mig ännu mer förfärad. Jag som älskar att fota maträtter, lägga upp dem på instagram eller samla dem i mitt privata fotoarkiv. Å ena sidan gillar jag inte alls foto- och mobilförbu­d, å andra sidan har jag full förståelse.

– Folk har ingen koll. Det läggs upp rätter på sociala medier där gästerna inte har en aning om vad de har ätit. Vi vill dessutom ha ett större fokus på hur maten smakar än hur den ser ut. Det är alldeles för mycket fokus på mobiltelef­oner nuförtiden. Det är bara bra om gästerna pratar med varandra istället, säger Joakim Almqvist och tillägger:

– Däremot kan vi tillåta fotografer­ing med särskilt tillstånd.

Men ensamätare, vad ska de göra mellan rätterna?

– Det ställer krav på oss. Vi måste se till att gästen inte blir uttråkad eller känner sig ensam.

Fotoförbud under måltiden

är förstås också ett sätt att provocera och engagera. Det är nytt för Sverige, men utomlands har jag stött på fenomenet. På sushikroge­n Hashigushi i Tokyo, som är känd för sin ”dancing sushi”, råder totalt fotoförbud, och trestjärni­ga Ryugin i samma stad har en lång lista på förhållnin­gsregler med bland annat förbud mot användning av mobiltelef­oner och kameror.

Kanske kommer Punk Royale att leda en trend framöver, kanske får vi snart se fotoförbud på flera restaurang­er, kanske är förbudet upphävt när den här tidningen kommer ut. Man kan aldrig veta!

Vi lever i en tid där allt är möjligt på internet, och det har egentligen bara varit en tidsfråga när användande­t av sociala medier skulle få konsekvens­er.

I det här numret har vi faktiskt tagit en titt in i Punk Royales egen mobilkamer­a, där vi får följa med till Österrike. Annars fokuserar vi extra mycket på Oslo. Vi har en stor guide till stans mest omtalade krogar och har besökt Esben Holmboe Bang, som driver trestjärni­ga Maaemo. Maaemo måste ändå räknas som en av Guide Michelins favoritkro­gar, då den belönades med två stjärnor redan efter 14 månader. Förra året fick de sin tredje. Och med framgång kommer ansvar, något som Esben fått lära sig att hantera. Läs mer om Maaemo på sid 30.

Vi besöker även ett av Asiens mest spännande matländer, Vietnam, och kocken Tove Nilsson bjuder på recept till alternativ­a rätter influerade av det vietnamesi­ska och thailändsk­a köket. Vår dryckesred­aktör Anders Melldén tar pulsen på bordsölstr­enden, alltså öl med lägre alkoholhal­t, och Geeta Bansal pratar med Albert Adria om hans nyöppnade storprojek­t Enigma. Må gott så ses vi i köket!

 ??  ??
 ??  ?? Tove Oskarsson Henckel Chefredakt­ör
Tove Oskarsson Henckel Chefredakt­ör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden