Gourmet

Det trolska tolvslaget

-

Jag älskar att gå på lunch – särskilt långa och vällagade sådana. Kanske har det med åldern att göra, för det här med lunch har smugit sig på med åren.

Vi börjar med tidpunkten. Helst ska lunchen ske strax efter klockan 12. Det gäller att bli rejält hungrig. Sedan måste man förstås ha åtminstone två timmar på sig, för en finlunch är inget man slänger i sig, och ett trevligt sällskap är att föredra. Lunchen har många fördelar mot middagen. Mitt på dagen är man pigg – ja, även den morgontröt­te har förhoppnin­gsvis lyckats vakna till liv vid den här tiden. Det är ljust ute – vilket innebär att man tydligt ser vad man äter – och du behöver inte oroa dig över att du ska somna vid bordet efter en hård arbetsdag. Visst är det trevligt med ett glas vin till maten, vilket också går utmärkt under en långlunch, men det är heller ingen som tycker att det är udda om du väljer ett alkoholfri­tt alternativ. Det är ju trots allt lunchtid. I Sverige, till skillnad mot i många andra länder, är det ganska ovanligt att man dricker alkohol mitt på dagen.

Jag var nyligen i Oslo, där jag lärde mig att lunch inte anses vara en viktig måltid. Nej, på dagen äter man en smörgås. För oss lunchälska­re har det som tur är poppat upp en del väldigt trevliga ställen i Norges huvudstad – trots att gästerna fortfarand­e är ganska få. I Frankrike är det tvärtom. Där finns en fascineran­de lunchkultu­r. Brasserier­na är levande, bullriga och inbjudande. Här hänger sig gästerna åt korta eller långa, härliga luncher – med vin därtill.

Till min lycka finns det restaurang­er i vårt avlånga land som håller lunchfanan högt, och fler tillkommer hela tiden. I Malmö tittar jag gärna förbi Saltimport­en, som endast har öppet dagtid, och i Stockholm finns ett gäng njutbara krogar för lunch (och vin), som Speceriet, Oaxen Slip, Agnes, Spritmuseu­m och Djuret, som sätter upp makalösa luncher lite då och då.

I det här numret har vi ett stort reportage om Frida Ronge och hennes storsatsni­ng på restaurang Tak i Stockholm. Frida är just nu namnet på allas läppar, och vägen till jobbet som culinary director för Tak kan du läsa om på sid 28. Självklart hoppas jag att det här kan bli ytterligar­e en krog att lägga på min lunchlista.

Frida är en framgångsr­ik kvinna i krogbransc­hen, precis som flera medlemmar av det kvinnliga nätverket TakeOver. Vi har låtit några av nätverkets medlemmar kreera var sin rätt från ett sina senaste gästspel på Pocket City i Stockholm. Möt Sofia B Olsson, Linn Söderström, Lisa Lönner Pulkkanen, Marie Skogström, Agnes Fällman och Isabelle Hannula på sid 72.

Annars går tidningen i ett amerikansk­t tema. Sofia Zettergren och Anna Schori har besökt Fredrik Berselius, som genom nyöppninge­n av Aska snabbt blev Guide Michelins favorit i Brooklyn. Vår dryckesred­aktör har smakat sig genom Napa Valley och krönikör Olle T Cellton tog semester och åkte till San Francisco. Må gott så ses vi i köket!

 ??  ?? Tove Oskarsson Henckel Chefredakt­ör
Tove Oskarsson Henckel Chefredakt­ör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden