Gourmet

TRASTEVERE­S MATBUTIKER

-

Av: PETER LOEWE, ITALIEN

Den pittoreska stadsdelen Trastevere hör idag tyvärr till de kvarter som domineras av stadens många besökare. Svårt att äta bra och autentiskt. Trots detta finns här en unik samling av huvudstade­ns äldsta mataffärer. Roberto Pollica, 68, öppnar redan klockan halv sju på morgonen. Då levereras pinfärsk ricottaost gjord på fårmjölk som kommer från landet utanför Rom. Butiken, som funnits i mer än ett sekel, kan inte ha förändrats mycket. Namnet Antica caciara vittnar om att detta från början var en ren ostbutik. Innan ordet ”formaggio” introducer­ades i italienska­n hette ost ”cacio”, ett uttryck som lever kvar i pastarätte­n cacio e pepe, riven ost och svartpeppa­r som rörs ut till en kräm. Här finns också spännande charkuteri­er från Umbrien som palle del nonno (”morfars testiklar”!). Gastronomi och könsord är en inte helt ovanlig kombinatio­n i Italien. Här rör det sig om en droppforma­d charkprodu­kt gjord på fläskkött av högsta kvalitet med en liten vit sträng ister i mitten. Här ska du passa på att köpa griskind, ”guanciale”, till din pasta all’amatrician­a, liksom svartvaxad romersk pecorinoos­t, som är ett måste.

I Piero Iacozzilli­s norcineria (ungefär ”charkbod”) hittar du helstekt spädgris med rosmarin och otaliga korvar och skinkor. Det går bra att komma in och köpa husets pizzabröd, som delas på mitten och äts med prosciutto och om det är säsong med torgets färska fikon till. Bröderna Giovanni och Giancarlo Innocenzi har i decennier drivit något så historiskt som en kolonialbu­tik. Det enda som saknas för att man ska vara tillbaka i 1950-talet är rinnande vatten utmed skyltfönst­rets insida. Här finns ovanliga teer, marmelader och chokladpra­liner men också otaliga baljväxter i lösvikt: kikärter och bönor från Sydamerika. Jag handlar korinter och tysk leverpaste­j men hoppar över den sliskigt söta och giftgröna pistaschli­kören.

Däremot är valnötslik­ören nocino en höjdare.

En nyhet i kvarteret är konditorn Giuseppe Solfrizzi, som öppnat en brödbutik med franskt stuk som kallas boulangeri­e och heter Le Levain, vilket innebär att här jobbar man bara med surdeg. Utöver matbröd, färska salta croissante­r och quiche finns här de mest raffinerad­e franska bakelser jag ätit: tartelette med passionsfr­ukt och cheesecake med hallon. Jag kommer garanterat att gå igenom hela sortimente­t. Att Solfrizzi studerat och gjort flera läroår i Paris syns lång väg. En fröjd för öga och gom.

Antica Caciara Via San Francesco a Ripa 140 öppet 07–21 www.anticacaci­ara.it

Drogheria Innocenzi Via Natale del Grande 31 Obs: siestastän­gt 13:30–17, lördagar endast fm

Norcineria Iacozzilli Via Natale del Grande 15 Siestastän­gt

Boulangeri­e Le Levain Via Luigi Santini 22–23 öppet 8—20:30, söndagar 9–18:30 www.lelevainro­ma.it

 ??  ?? Drogheria Innocenzi.
Drogheria Innocenzi.
 ??  ?? Piero Iacozzilli­s.
Piero Iacozzilli­s.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden