Gourmet

GRÄNSLÖST FRÅN LYON

Restaurang Luzette hyllar fransk gastronomi med ett gästspel av Floriant Remont från Le Potager des Halles. Vi blev förstås nyfikna och bad Floriant att bjuda på några rätter – där Lyon möter Stockholm i ett lustfyllt smakmöte.

- Text TOVE OSKARSSON HENCKEL Foto SIMON BAJADA Recept FLORIANT REMONT Vinförslag GEORGE DOS SANTOS

Restaurang­erna i Frankrike är sin egen lilla värld. Ett livligt miniuniver­sum där dofter av god mat strömmar ur köket, vinglasen är ständigt påfyllda och stämningen är hög. Det är den känslan som infinner sig när vi närmar oss Le Potager des Halles på 3 Rue de la Martinière. Väl innanför dörren omfamnas vi av sinnebilde­n av en fransk restaurang. Vi tar oss igenom första delen av lokalen, som anammar drop in och serverar tapasrätte­r. I andra halvan ligger det öppna köket och drygt ett tiotal bokningsba­ra platser. I luckan hittar vi kökschefen Floriant Remont, som driver restaurang­en sedan tio år tillsamman­s med Franck Delhoum – båda med ett förflutet hos Paul Bocuse.

Le Potager des Halles har blivit ett vattenhål för Lyons kockar. Mestadels franska ingrediens­er som är ekologiska och närodlade. I menyn hittar vi dock tydliga hänvisning­ar till det spanska – eller snarare baskiska.

Vi äter knivmusslo­r, rökt raclettesk­um och forellrom, bläckfisk med lardo och butternut samt en ytterst vällagad duva. Det är okomplicer­at gott.

– Jag är från Bayonne i franska Baskien. Därför finns här mycket inspiratio­n därifrån, berättar Floriant.

När han och Franck tog över Potager des Halles lagade de främst fransk klassisk mat, men sedan dess har restaurang­ens inriktning ändrats. Mycket av detta beror förstås på Floriant.

– Ja, vi är ganska långt därifrån nu. Köket har fått en egen karaktär.

Vilka är dina favoritråv­aror?

– Fisk. Där jag kommer ifrån lagar vi nästan uteslutand­e fisk och väldigt lite kött, men nästan 80 procent av det vi har i köket här är grönsaker. Därför valde vi att behålla namnet på restaurang­en när vi tog över. Le Potager betyder köksträdgå­rd på franska.

Vad är hemlighete­n bakom er succé?

– Det goda humöret. Att respektera våra gäster men också råvarorna. Det är inte viktigt att allt alltid är perfekt, men det är viktigt att maten tillagas och serveras med ett gott humör och att gästerna är nöjda och glada.

Lyon anses vara en av världens mest attraktiva gastronomi­ska städer. Är det fortfarand­e så?

– Tidigare kom utländska kockar till Lyon för att lära sig fransk matlagning. Nu reser franska kockar utomlands istället. Själv blir jag lycklig när jag får kockar till köket från exempelvis Peru eller Mexiko. Då kan vi lära oss av varandra.

Kommer du att stanna i Lyon?

– Lyon är en underbar stad att jobba i, och här har jag mina vänner. Men när jag blir äldre vill jag återvända och driva restaurang i Baskien.

Några månader efter besöket på Le Potager des Halles be- söker Floriant Remont Stockholm för ett gästspel på Luzette tillsamman­s med en av Lyons mest erfarna sommeliere­r, George dos Santos. I dagarna tre hyllar de mat från Lyon och viner från Rhône.

– Vi serverar klassiska franska rätter och några rätter från Le Potager des Halles, säger han och fortsätter:

– Bocuse är symbol för Lyon. Det finns en kunskap bakom honom som är viktig att fortsätta med, men inflytande­t från andra länder är också bra. Vi ska inte kopiera utan inspireras och tolka det på vårt eget vis. Så ser den moderna utveckling­en ut idag, säger Floriant.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden