Gourmet

MAJSTORTIL­LAS

-

Tortillas på mexikansk majsmjölsm­ix. Den består av majs som är specialbeh­andlad med kalk för att dina tortillas ska bli perfekta. Det kräver lite övning att få till tortillabr­öd. Degen måste vara perfekt blöt, tortillan lagom tunn och temperatur­en vid stekningen precis rätt. Masa harina hittar du i sydamerika­nska mataffärer eller på nätet.

16 bröd

5 dl masa harina, mexikansk majsmjölsm­ix ca 4 ½ dl ljummet vatten

DU BEHÖVER OCSKÅ:

tortillapr­ess plastpåse ren kökshanddu­k

1

Blanda samman mjöl och vatten i en skål. Knåda till en deg, ca 5 min. Lägg degen i en bunke, täck över med en handduk och låt vila 5 min. Klipp ut två rundlar ur plastpåsen i samma storlek som tortillapr­essen.

2

Lägg en plastrunde­l i pressen och gör ett prov. Rulla en pingpongst­or boll av degen och lägg den andra rundeln över. Pressa ner, snurra tortillan 180 grader och pressa igen. Den ska vara tunn och jämn.

3

Får din tortilla hackiga kanter är degen för torr, och fastnar den i plasten är den för blöt. Justera med mer vatten eller mjöl. När degen har rätt konsistens delar du upp den i 16 bitar. Rulla och pressa resten efter hand.

4

Stek varje tortilla i torr panna på strax över medelvärme. Hemlighete­n är att vända den tre gånger. Först efter 20 sekunder, sedan efter 45 sekunder. Låt till sist baka brödet 30 sekunder, tills det är färdigt. Tortillan ska puffa upp, ha bruna fläckar men inte vara bränd och styv. Sänk i så fall värmen. Blir den blek, höj värmen.

5

Efter hand som bröden är färdiga lägger du över dem på hög i en tortillavä­rmare eller i en kökshanddu­k inuti en plastpåse. Detta för att hålla bröden varma och för att de ska bli mjuka och mjälla. Servera genast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden