Gourmet

Det vita Rhône

Rhônedalen är klassiskt rödvinslan­d, men faktum är att de vita vinerna vinner terräng tack vare sin rika och matvänliga smak. De franska vinmakarna är överens: Vitt Rhônevin är på frammarsch!

- Text: Foto: ANDERS MELLDÉN CHRISTOPHE GRILLHÉ och ANDERS MELLDÉN

Vinområdet Rhônedalen har 27 appellatio­ner och sträcker sig 25 mil från Medelhavet i söder nästan upp till Lyon i norr. Den stora regionappe­llationen heter Côtes du Rhône och innefattar kända underappel­lationer som Hermitage, Côte-Rôtie, Châteauneu­f-duPape och Gigondas. Med sina antika vinodlarrö­tter är det ett område vars viner andas både folklighet och exklusivit­et. Historiskt har här amforatill­verkningen varit stor, här njöt påvarna av Avignon klunkvis med Châteauneu­f-du-Pape och här skapades några av Frankrikes första ursprungsk­ontrollera­de viner. Och vinerna längs floden Rhône har till största delen alltid varit röda.

Men faktum är att vitvinsdru­vor ofta funnits med i vingårdarn­a och då och då ingått i de röda vinerna för att avge sin parfym och friska syra. Ibland blandas lite viognier i det röda syrah-baserade Côte Rôtie, och i söder har vitvinsdru­vor som grenache blanc och bourboulen­c varit vanliga ingrediens­er i såväl enklare röda Côtes du Rhône-viner som i Châteauneu­fdu-Pape. Detta är dock inte lika vanligt längre eftersom de vita Rhôneviner­na på sistone har tagit ett kliv ut i rampljuset, där de klarar sig bra på egen hand. En orsak till det väckta intresset, som vinmakarna själva ofta återkommer till, är de vita Bourgognev­inernas skenande priser, vilket lett till högre efterfråga­n på smakrika vita viner från andra delar av Frankrike. En annan är just matvänligh­eten i kombinatio­n med karaktäris­tisk smak – ett vitt Rhônevin liknar inget annat. Den än så länge lilla vitvinspro­duktionen i Rhône lär därför också växa.

Den stora vitvinsstj­ärnan bland druvorna längst norrut i Rhône är viognier. Druvan kan visa sig omöjlig på andra håll, både i och utanför Frankrike, på grund av sin ibland baktunga alkohol och låga syra. I den lilla appellatio­nen Condrieu, och den ännu mindre Château- Grillet, som består av en enda egendom, finns däremot fantastisk­a exempel som i sin mineralite­t kan misstas för Chablis om inte aromerna av persika, nektariner, blommor och några drag på vitpeppark­varnen skulle avslöja druvan. Ibland lagras vinerna i ekfat, ibland bara i ståltankar. Generellt gäller att de bästa vinerna härifrån klarar, och mår bra av, lång flasklagri­ng.

Under de branta terrassera­de granitbase­rade sluttninga­rna ligger Domaine Georges Vernay, som var en av pionjärern­a när det gällde återupptag­andet av den lilla appellatio­nen Condrieus vinmakning. Faktum är nämligen att under

1950-talet var det nästan ingen som ville göra de vita viogniervi­nerna här längre. Många vingårdar lades ner eller hamnade i träda, och bara ett fåtal producente­r höll lågan vid liv. Inte förrän på 1980-talet ökade vinerna åter i popularite­t, och då även antalet producente­r. Christine Vernay är tredje generation­en i familjen och tog över faderns sex hektar viognier.

– Sedan 1996 gör jag även röda Côte-Rôtie-viner, men de vita ligger mig fortfarand­e varmt om hjärtat. Idag är vår produktion ungefär häften rött och hälften vitt, berättar hon.

Firman gör två vita toppviner med ungefär samma vinifikati­onsteknik. Coteau de Vernon är namnet på berget ovanför egendomen, och härifrån kommer vinet med samma namn. Stockarna är uppåt 80 år gamla och ger koncentrat­ion som tillsamman­s med fatjäsning och fatlagring mynnar i viner som gärna kan lagras. Detsamma gäller för Les Chaillées de L’Enfer, ”helveteste­rrasserna”, som de sydligaste lägena i vingården kallas. Här är rankorna uppåt 60 år gamla.

Vanligast är dock att man möter vinerna från Condrieu i portföljen hos någon av de större firmorna, åtminstone sedan ett eller ett par decennier tillbaka, eftersom även de förstått att efterfråga­n på vitt vin börjat öka. Guigal, med säte i Ampuis i Côte-Rôtie, är en av dem. Firmans kraftpaket La Doriane är en koncentrer­ad, tätfruktig och snyggt pepprig

” Ett vitt Rhônevin liknar inget annat. Den än så länge lilla vitvinspro­duktionen i Rhône lär därför också växa.”

Condrieu som både jäst och lagrats i nya ekfat, medan deras ”vanliga” Condrieu har jäst i en blandning av ståltank och fat. Lagringen har dock skett i nya fat. Den betydligt mindre familjepro­ducenten Jamet, även de från Côte-Rôtie, har precis börjat göra vin från Condrieu, och i Jean-Paul Jamets källare testar vi första årgången, 2015, av Vernillon Condrieu. Doften är parfymerad och rik, men smaken bjuder på både varm frukt, peppar och nästan lite salt mineral. Här är fatlagring­en betydligt försiktiga­re, och hälften av vinet har enbart lagrats i ståltankar.

Det är sonen Loïc Jamet som tagit initiativ till det nya vita vinet från en 0,5 hektar stor vingård, något som Jean-Paul stöttar fullt ut.

– Ja, just nu är ungefär 10 procent av vår produktion vitt vin, men efterfråga­n ökar stadigt, säger han och stoppar näsan i glaset.

Vi stannar kvar i den norra ”halvan” av Rhône, som står för en mycket liten men kvalitativ­t viktig del av Côtes du Rhônes produktion. Rör oss dock lite längre söderut längs floden till de välkända rödvinsomr­ådena Hermitage och CrozesHerm­itage. Här görs också en del vitt vin; i till ytan stora Crozes-Hermitage är det en mindre andel, runt 8 procent, men i nästintill legendaris­ka appellatio­nen Hermitage är faktiskt en fjärdedel vitt vin. Marsanne och roussanne är druvorna som används, och som kuriosa kan nämnas att de också är tillåtna, med en liten andel, i det röda vinet av syrah. Marsanne har högst anseende och ger fyllighet och bra lagringspo­tential, medan roussanne ger elegant parfym och blommighet.

Hermitage består egentligen av ett enda berg, uppkallat efter riddare Gaspard de Stérimberg, som levde som eremit här under 1200-talet. Stérimberg har också fått ge namn åt ett av de vita höjdarvine­rna härifrån, som tillverkas av firman Paul Jaboulet Ainé. Le Chevalier de Stérimberg jäses i så kallade cementägg och ekfat och görs av två tredjedela­r marsanne och

resten roussanne. Kraft samsas med elegans i ett vin att njuta av både som ungt och med många års lagring.

Det lokala kooperativ­et Cave de Tain gör likaså ett utmärkt Hermitagev­in, helt och hållet av marsanne. Samma druva utgör hela basen i deras fina Crozes-Hermitage. Stilen är kraftfull och fatig, med marsannedr­uvans maffiga frukt. Likaså gör Guigal sina Hermitagev­iner med fat och marsannedo­minerad kraft. I toppvinet Ex Voto samsas detta med elegans från stramt hållna stockar i den karga bergsterrä­ngen. Hos Delas gör man vitt vin från både Crozes-Hermitage och Hermitage, och man har inga problem med att göra sig av med flaskorna.

– Nej, det är helt galet just nu. Det vita vinet säljer så snabbt! säger en av Delas vinmakare när vi ses över en middag strax utanför Tain Hermitage.

Ja, faktum är att i stort sett alla producente­r av Hermitage och Crozes-Hermitage gör åtminstone ett vitt vin, och de är alla värda att testa. Samma sak gäller vinerna från SaintJosep­h på andra sidan floden, där bland annat Chapoutier och Jean-Louis Chave gör utmärkta exempel. Att den unga generation­en intressera­r sig för regionens vita

viner märks när vi beger oss ytterligar­e längre söderut längs floden till Cornas och Saint-Péray. Familjeför­etaget Jean-Luc Colombo ligger i byn Cornas, men dottern och vinmakaren Laure bor i närliggand­e Saint-Péray, där hon driver en ekologisk lantgård vid sidan av vinmakande­t. Laure älskar de vita vinerna från Saint-Péray, som är en betydligt lummigare och mindre exploatera­d appellatio­n än Cornas. Här görs endast vitt vin, ofta plånboksvä­nligt, och en tredjedel av produktion­en är faktiskt mousserand­e. Detta är den sydligaste delen av norra halvan av Rhône, och druvsorter­na som används är återigen marsanne och roussanne.

Förutom de vita vinerna från Saint-Péray gör Colombo vitt av druvan clairette i härligt pinjedofta­nde medelhavss­til samt viner från Condrieu och andra delar av Rhône.

Vi lämnar nu den norra halvan av Côtes du Rhône och reser söderut mot Avignon och den till ytan stora delen av vinområdet. Här görs vitt vin från olika mindre appellatio­ner – bland annat har det blivit allt populärare i exempelvis Châteauneu­f-du-Pape – men oftast möter man vinerna under den vida beteckning­en Côtes du Rhône Blanc. Orsaken kan vara att innehållet i flaskan kommer från flera olika delar av området, eller att en producent har en vingård med vitvinsdru­vor utanför den mindre appellatio­nens gränser. Vinerna baseras ofta på grenache blanc men ibland på viognier eller marsanne. Grenache blanc är inte en lika karaktärsr­ik druva som de två senare och blandas därför oftast med andra druvor, som exempelvis bourboulen­c och clairette.

Generellt hör vit Côtes du Rhône till de enklare och mer lättdruckn­a av regionens viner. Fatlagring förekommer men hör till undantagen. Eftersom Côtes du Rhône Blanc kan göras från hela regionen – från Vienne i norr till Avignon i söder – är emellertid variations­rikedomen stor, dels beroende på dominerand­e druvsort, dels på producente­ns ambitionsn­ivå. Man ska också komma ihåg att av allt vin som produceras under beteckning­en Côtes du Rhône är bara fyra procent vitt.

Guigals storsäljar­e är en ganska smakrik variant där över hälften av druvorna är viognier, medan Jaboulets Parallèle 45 är en klassisk blandning av grenache blanc, viognier, marsanne och bourboulen­c. Den regionala appellatio­nens viner tillverkas förstås inte bara av de stora producente­rna utan även av de mindre, som ibland överraskar med mycket välgjorda och karaktärsr­ika viner. Som Jamets Côtes du Rhône Blanc gjord av marsanne, viognier, roussanne och grenache blanc. Här har hälften av vinet fått fatlagring, något som ger stadga och seriositet i den friska, fruktiga smaken.

Vid ett besök i Côtes du Rhône kan man inte undkomma prat om ”garrigue”, den låga medelhavsv­egetatione­n med sin karaktäris­tiska doft. Garrigue är ett uttryck som även används om doften i områdets röda viner, men i Montirius vita Vacquerays Minéral finns den också, särskilt om man tillåter sig att lagra vinet några år. Här är det grenache blanc, roussanne och bourboulen­c från olika lägen i familjen Laurels biodynamis­ka gårdar som gäller, och vinifikati­onen sker enbart i cementtank­ar.

Ja, medan andra vinområden stoltserar med stram syra är det snarare komplexite­t, omisskännl­ig kryddighet och fyllig frukt som dominerar i det vita Rhône. Smaker som går utmärkt såväl till grillat av tonfisk, kalv eller kyckling som till den mustiga sydfranska bouillabai­ssen och vegetarisk­a rätter av smakrikt tillagade grönsaker. Ett än så länge litet men viktigt komplement som vinvärlden behöver, och en hel värld av vita viner för oss vinälskare att fortsätta utforska.

 ??  ??
 ??  ?? Charmiga Saint- Péray är känt för sina vita viner, stilla och mousserand­e.
Charmiga Saint- Péray är känt för sina vita viner, stilla och mousserand­e.
 ??  ?? Marsanne är den viktigaste vitvinsdru­van i Hermitage och flera andra appellatio­ner i norra Rhône.
Marsanne är den viktigaste vitvinsdru­van i Hermitage och flera andra appellatio­ner i norra Rhône.
 ??  ?? Fantastisk­a lilla Domaine Georges Vernay gör stora viner. Christine Vernay är tredje generation­en vinmakare i Condrieu.
Fantastisk­a lilla Domaine Georges Vernay gör stora viner. Christine Vernay är tredje generation­en vinmakare i Condrieu.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ett av Hermitages bästa vita viner är uppkallat efter eremiten som levde i området under 1200- talet.
Ett av Hermitages bästa vita viner är uppkallat efter eremiten som levde i området under 1200- talet.
 ??  ?? Ovan: Kooperativ­et Cave de Tain gör utmärkta vita viner från hela regionen. Nedan till höger; I Condrieus branta sluttninga­r trivs druvan viognier.
Ovan: Kooperativ­et Cave de Tain gör utmärkta vita viner från hela regionen. Nedan till höger; I Condrieus branta sluttninga­r trivs druvan viognier.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mer vitt i Rhône Utanför Côtes du Rhône, men i regionen Rhône, hittar vi appellatio­ner som Luberon och Duché d’Uzés, där vitvinspro­duktionen är relativt stor, samt lilla Clairette de Bellegarde, som vigts helt och hållet till vitt vin. Vid berget Mont Ventoux i appellatio­nen Ventoux tillverkas också en liten del vitt vin, och här har vitvinspro­duktionen börjat bli allt viktigare.
Mer vitt i Rhône Utanför Côtes du Rhône, men i regionen Rhône, hittar vi appellatio­ner som Luberon och Duché d’Uzés, där vitvinspro­duktionen är relativt stor, samt lilla Clairette de Bellegarde, som vigts helt och hållet till vitt vin. Vid berget Mont Ventoux i appellatio­nen Ventoux tillverkas också en liten del vitt vin, och här har vitvinspro­duktionen börjat bli allt viktigare.
 ??  ?? Överst: Laure Colombo älskar sitt Saint- Péray, där hon driver lantgård och gör familjens vin. Ovan: De vita Rhôneviner­na är utmärkta till mat.
Överst: Laure Colombo älskar sitt Saint- Péray, där hon driver lantgård och gör familjens vin. Ovan: De vita Rhôneviner­na är utmärkta till mat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden