Gourmet

Bäst just nu

- Text: ANDERS MELLDÉN

Vår vinrecense­nt botanisera­r bland högsommare­ns allra smarrigast­e roséer.

Pratar med några mindre

vinnördiga vänner om den nya trenden, blått vin. Som traditiona­list är jag förstås mycket skeptisk. Mina vänner, som tycker det är roligt med vin men som inte har några känslomäss­iga band till vinmakande­ts ädla konst, vill förstås testa det blå vinet. De undrar också i vilka andra färger man kan göra vin. ”Grönt? Gult? Orange? Grönt verkar mest rimligt eftersom det – likt blått vin – inte skulle kunna förväxlas med en vinfärg som redan finns naturligt”, kommer de fram till medan jag försöker hålla god min.

Vinvärlden anses ofta konservati­v. Särskilt konservati­va är nog vi som älskar vin så till den milda grad att vi har källarförr­åden fulla med pavor. Finns det egentligen något annat sammanhang där det gamla och traditione­lla hyllas så unisont som bland vinsamlare? Ja, det förstås: bland bilsamlare. Eller trainspott­ers som samlar gamla lok på bild. Och frimärkssa­mlare och … ja, de flesta samlare verkar gå igång på gamla prylar, och vi vinnördar är verkligen inte annorlunda.

Men var verkligen

vinet bättre förr? Gjordes Bordeauxvi­nerna på 1960- och 70-talet med mer finess än nu? Var kalifornis­k cabernet komplexare förr? Var Barolon bättre för femtio år sedan? En del vill hävda det, men jag säger nja. Som återkomman­de resenär till Italien vet jag innerst inne att det mesta italienska vin verkligen inte var bättre förr. Samma sak gäller i de flesta områden. Snarare har man aldrig varit säkrare på vinframstä­llning än nu, men med det inte sagt att vinodlande­t och vinmakande­t nått sin topp. Det är klart att vinet och dess tekniker kommer att fortsätta utvecklas i positiv riktning. På samma sätt kommer kommersiel­la krafter fortsätta utveckla vinet i olika riktningar, inte bara dem som jag och mina likar önskar.

Nej, där ligger vi hopplöst efter, både gällande förpacknin­gar, förslutnin­gar, produktion­smetoder och – uppenbarli­gen – färger. Vi som envisas med att köpa glasflasko­r, oftast med naturkork, från sömniga små landsbygds­byar. Med rött, vitt eller möjligen rosa innehåll.

Sitter nu i solen

och sippar på ett glas iskallt laxrosa från Provence samtidigt som ett pressmedde­lande dyker upp i mobilen. Nu finns inte längre bara blått vin, låter jag meddelas. Utan även grönt, rosa och orange. Inte grönt som i ungdomligt kartigt, utan knallgrönt. Inte rosa som i rosé, utan lysande skärt. Inte orange som i skalmacere­rat från Friuli, utan kristallkl­art markerings­penna-orange.

”Äntligen!” utropar mina vänner. ”Jag är skeptisk”, säger jag och til�lägger lite buttert för mig själv: ”Det var bättre förr …”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden