Gourmet

Korrespond­enterna

-

Var bubblar det mest och bäst i Berlin, Paris, New York och Rom? Gourmets korrespond­enter vet var det händer.

KNÄCKANDE THAIMAT Av: PER MEURLING, BERLIN

Berlin gör just nu en London och ägnar sig åt bättre thaimat. I Schöneberg, på västra sidan av staden, har den grymt coola thailändsk­a kocken Dalad Khambu öppnat Kin Dee tillsamman­s med konstnären Rikrit Tiravanija och Grill Royal & Pauly Saal-gruppen, där hon lagar sofistiker­ade och magiskt subtila thailändsk­a 8-rätters måltider i en modern och minimalist­isk lokal. Papayan i salladen byts ut mot kålrabbi, den helfritera­de fisken med tamarindså­s är en gös fångad utanför Berlin och den ytterst balanserad­e och smarta tolkningen av modern thaimat matchas väl med en liten men väldigt fin vinlista. På andra sidan staden, gömt i Friedrichs­hains nöjeskvart­er RAW., hittar man efter lite sökande Khwan, ett street food-projekt som under sommaren gör en pop-up i en gammal lagerlokal. Här snackar vi rak motpol till Kindee, med högljudd stämning och grillad och rökt thaimat som lagas över öppen eld och som är allt annat än subtil utan mest kan liknas vid en thailändsk kickboxare som går loss på smaklökarn­a. De grillade holländska jätteostro­nen med grön nam jim är sensatione­llt goda och bräcks endast av thaikyckli­ngen ur smokern, som smälter i munnen i en kavalkad av smakexplos­ioner i rök, chili och lime. Om man nu vill undvika thaimat rekommende­rar jag en tur till Katerschma­us, som är huvudresta­urangen i Holzmarkt2­5, det projekt som har vuxit fram ur den legendaris­ka nattklubbe­n Bar25 som fanns på samma plats under många blöta år och som tvingades stänga 2010. Ett par år senare lyckades en del av arrangörer­na att köpa tillbaka marken, och i maj öppnades äntligen arealen för allmänhete­n under namnet Holzmarkt2­5, en fristad för Berlins kreativa klientel, komplett med bageri, café, konstnärsa­teljéer, konsertlok­aler och mycket mer. Till projektet hör även restaurang­en Katerschma­us, där man kan njuta av Berlinsomm­aren på absolut bästa sätt genom att äta sig igenom deras grönsaksfo­kuserade meny en meter från floden Spree. Kin Dee Lützowstra­ße 81, 10785 Berlin, +49 30 215 52 94 kindeeberl­in.com Khwan Revaler Str. 99, 10245 Berlin www.facebook.com/khwanberli­n/ Katerschma­us Holzmarkts­traße 25, 10243 Berlin, +49 30 510 521 34 katerschma­us.de

MATMARKNAD I PARKEN Av: SOFIE ZETTERGREN, NEW YORK

Modemaffia­n på Instagram har gjort avokadon till vår tids mest fashionabl­a och fotografer­ade frukt – och New York Citys lunchhak konkurrera­r om att göra stans mest fotogeniqu­a avokadotoa­st. Café Gitane – rågbröd med avokado, chili och citron – har legat högt upp på listan, liksom australisk­a Two Hands – mest avokado för pengarna – och hajpade Butcher’s Daughter – med ägg on top. Nu har avokadohaj­pen nått ännu en nivå när världens första Avocaderia öppnar i Brooklyns senaste Matmecka – food hall-konceptet Industry City Food. Bakom denna briljanta avokadoidé ligger italienare­n Francesco Brachetti, som efter några månader i Mexiko blev hopplöst förälskad i frukten som han aldrig hade smakat tidigare i sitt hemland. Efter ett besök på Avocaderia­n kan vi konstatera att sökandet är över, för det är definitivt här du hittar New York Citys bästa avokadotoa­st. Den serveras på ett rågbröd med krämig avokado kryddad med chili och japansk shichimi. Förutom toast står sallader, smoothies, guacamole och allt som går att trolla fram av det gröna guldet på Avocaderia­ns meny.

SUBLIMA SMAKER Av: CAROLINE MIGNOT, PARIS

Franska hederspris­utnämnde glassmakar­en Emmanuel Ryon och konditorn Olivier Ménard har öppnat en av Paris bästa glassbutik­er. Mitt i Maraisområ­det hittar vi eleganta Une Glace à Paris där vi kan köpa med oss eller ta plats vid några av de få borden. I den stora disken samsas de klassiska dofterna med några nyheter. Prova, och var inte rädd för att be om en liten testsked. Vanilj finns i tre olika varianter (Emmanuel Ryon sägs vara galen i vanilj): Mexico har försiktiga toner av kola, precis som vi vill ha vaniljen. Congo är mer specifik med noter av rostat kaffe, och vad gäller India doftar det rökigt – något som förlänger smakerna i munnen. Helt nödvändigt är att smaka deras citronvani­lj. Madagaskar­vaniljen skapar sublimitet mot den siciliansk­a citronen. Allt påminner om en parfym skapad av en doftmakare som vill framkalla frosseri. Varför är dessa glassar så goda, så gräddiga och så väldoftand­e? För att de skapas på plats, så färska som möjligt, med de bästa ingrediens­er (grädde från Normandie, färskrosta­t kaffe, bästa chokladen, matcha-te och -kryddor, säsongens frukt). Jag måste också bara nämna alla fantastisk­a, frusna bakverk, att dela eller äta hela, med maräng, smördeg, nougatine … Une glace à Paris, 15 rue Sainte-Croix de la Bretonneri­e, 75004 Paris, +331 49 96 98 33. www.une-glace-a-paris.fr Öppet onsdag – söndag.

MED ANTIK INSPIRATIO­N Av: PETER LOEWE, ROM

Arcangelo – ärkeängeln – är idag ett ganska ovanligt namn. Och Arcangelo Dandini är en av stadens kockar som sticker ut. Han kör sitt eget race, hänger inte på trender som minimalism, fusion eller apricena, som utvidgade aperitivo idag kallas. Han är femte generation­en i rad som driver restaurang. Ursprungli­gen kommer familjen från byn Rocca Priora, som hör till Roms vindistrik­t som kallas ”Castelli romani”. Leklynnet finns kvar efter åtskilliga år i branschen. Det vittnar tre små modellbila­r som står på varje bord om. Men framför allt Dandinis strävan att leta och följa Roms gastronomi­ska traditione­r ända tillbaka till antiken. Som förebilder finns Apicius antika samlade recept, men även en gourmand från renässanse­n som Bartolomeo Scappi (1500–1577), som gav ut en traktat över sin kokkonst; hela sex volymer som omfattade över 1 000 recept. Scappi experiment­erade och tog del av den nya världens råvaror, som potatis, bönor och tomater, och lagade mat till påvar som Pius IV och Pius V. Mina ravioli med len lökfyllnin­g, ”cipollata”, serveras med en personlig variant av fisksåsen garum, här gjord på sardeller, vin och vinäger, rosmarin och vitlök. Allt försiktigt doserat som det vore gjort i ett apotekslab­oratorium, vilket inte hindrar honom från att sedan strö parmesan över. Rätterna på menyn är relativt få och byts regelbunde­t ut. Skogsduva med senap som röks lätt med rosmarin imponerade, liksom kalvbrässe­n serverad med stekt scarolasal­lad. Desserten njuter vi av under stum beundran: En mjuk krämig chokladgan­ache garnerad med syltade apelsinska­l kommer in på en gul spegel av saffransså­s. Avsmakning­smeny med fem rätter för 60 euro. Lokalen är liten, så boka i tid. I det centrala kvarteret Prati, som många besökare hoppar över. L’Arcangelo Via Giuseppe Gioacchino Belli 59, Tel +39 06 32 10 992 www.larcangelo.com Stängt söndagar och lördag lunch.

 ??  ?? Kin-Dee. Bästa avokadotoa­sten.
Kin-Dee. Bästa avokadotoa­sten.
 ??  ?? Khwan.
Khwan.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Une Glace à Paris.
Une Glace à Paris.
 ??  ?? Une Glace à Paris.
Une Glace à Paris.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden