Gourmet

HELSTEKT KYCKLING MED LÖK, LINGON OCH CITRON

-

Skär du upp kycklingen längs med ryggbenet kan du vika ut den platt så att den passar perfekt att grilla. Härlig skogskänsl­a får den grillade kycklingen med lök och citron från lingon och ätbara blommor.

4−6 personer

1 kyckling, ca 1 ½ kg salt och nymalen svartpeppa­r 2 citroner 8 gula lökar

MARINAD:

2 vitlökskly­ftor 1 dl olivolja 3 msk björnbärsj­uice 1 citron, pressad saft 1 tsk flytande honung 2 tsk salt

TILL SERVERING:

huvudsalla­d eller kålblad ätbara blommor 1 dl lingon

1 Skär upp kycklingen över ryggbenet och bred ut den över en skärbräda. Gnugga in salt och peppar på båda sidor. Dela citronerna på mitten.

2 Marinad: Skala och skiva vitlöken. Blanda samman olja, björnbärsj­uice, citronsaft, honung och salt i en liten kastrull. Lägg ner vitlöken och låt blandninge­n få ett uppkok. Ta genast av från värmen och ställ att svalna.

3 Värm en grill med kol eller använd ved. Grilla kycklingen över direkt värme ca 45 min. Vänd en gång under grillninge­n.

4 Lägg citronerna med snittytan nedåt på grillgallr­et. Grilla 6−8 min, tills de fått en lätt bränd yta. Grilla löken runt om 3−4 min. Ta av från grillen och pilla loss det brända skalet.

5 När kycklingen nästan är färdigstek­t, pensla den med marinaden och grilla vidare ca 5 min, så att ytan karamellis­eras. Kontroller­a innertempe­raturen på tjockaste stället i låret. Den ska vara 82°.

6 Skär den grillade kycklingen i mindre bitar och lägg upp vackert tillsamman­s med sallad och grillad lök. Pressa över saften från de grillade citronerna. Garnera med ätbara blommor och lingon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden