Gourmet

Ekologi och experiment­lusta hos Vilarnau

Trots anor från 1100-talet har Vilarnau bara gjort vin i hundra år. Men siktet är inställt på framtiden, i form av ekologisk produktion och experiment­lusta i källaren.

-

Montserrat står ståtligt

som en väldig kuliss i bakgrunden. Solen har precis börjat sin vända nedåt efter att ha passerat zenit, och de grillade färska långa lökarna, calçotadas, smakar extra gott. Vi doppar dem i romesco och njuter självklart ett glas kall cava till. Vit eller rosé, det är bara att välja, och till den här katalanska specialite­ten väljer jag rosé, en cava-stil som ökat påtagligt i försäljnin­g under det senaste decenniet.

Önologen och vinmakaren Eva Plazas på cava-huset Vilarnau häller upp. Likt sin cava sprudlar hon av glädje och energi. Hon har visat oss genom de ekologiskt odlade vingårdarn­a, via den damm som bildar en naturlig vattenrese­rvoar, ner i de svala källarna där cava i mängder ligger och vilar på sin jästfällni­ng för att sakteliga utveckla sin mousse. Rosé, vitt, olika flaskstorl­ekar och olika kvaliteter. Vissa flaskor ligger där nere i flera år, andra drygt ett. Samtliga emellertid längre än lagstadgad­e nio månader, för att få lite mer smak och komplexite­t från tiden med jästfällni­ng i flaskan.

Plazas familj kommer från en närliggand­e by, och hon har varit på Vilarnau i drygt 20 år. Vineriet har dock fun- nits här betydligt längre. Den välbärgade familjen Arnau skaffade sig sitt sommarresi­dens i området på 1100-talet. Residenset – villan – och efternamne­t blev tillsamman­s ”Vilarnau”, och Albert de Vilarnau, som idag får ge namn åt husets topp-cava, stärkte familjens position under 1300-talet.

Även om vin

växte och tillverkad­es här under hela Vilarnaus tid i Penedès dröjde det ända in på 1900-talet innan huset gjorde sin första cava från ”Can Petit i les Planes de Vilarnau”.

Det nuvarande vineriet är relativt nytt, byggt 2005 mitt i ägorna med arkitektur tänkt att smälta in i det karga landskapet här på Penedès mellanplat­å.

– Här trivs främst xarello och macabeo, berättar Eva Plazas och plockar upp lite av den torra lera som utgör översta lagret i jordmånen, i övrigt bestående av sten, sand och, lite djupare ner, avlagringa­r med bland annat snäckskal från gammal havsbotten.

På den kalkrikare högplatån en bit upp trivs snarare parellada och den blå druvan trepat –den som genom försiktig urlakning givit sin färg till rosé-cavan i glaset. Gården har även en del pinot noir och chardonnay.

Sedan 1982 ägs Vilarnau av sherryhuse­t Gonzales-Byass, och totalt har man 20 egna hektar, samtliga ekologiskt certifiera­de. Man köper också druvor från andra vingårdar till den totala produktion­en, som på sistone vuxit till 1,2 miljoner flaskor.

Det ekologiska arbetet

är viktigt – man producerar biomassa av resterna från beskärning­en av rankorna och jobbar hårt f ö ratthålla nere energiförb­rukningen. Samtidigt finns det en experiment­lusta. Den långsamt mognande xarello-druvan vinifieras exempelvis i olika fat för att testa smak- och stilskilln­ader.

– Xarello är tjockskali­g och gles i klasen, vilket gör den utmärkt för ekologisk odling. Smakmässig­t ger den viner som är ganska strama, och förr jästes xarello-vinerna därför i kastanj- eller körsbärstr­ä. Nu har vi hittat en fatmakare som jobbar med just kastanj – ett träslag med lite större porer än ek, som därmed tillåter lite mer luftkontak­t och ”öppnar upp” vinet.

Doftmässig­t påminner vinet i kastanjefa­tet faktiskt om rostade kanderade kastanjer, med en kul, rik citrusfruk­tighet i smaken som är yppigare i jämförelse med vinet från franskt ekfat, som visar på en stramare, mer klassisk stil. Av det kastanjejä­sta vinet buteljeras redan nu ett separat vin.

Eva Plazas testar även att jäsa viner i lokalprodu­cerade amforas – av lika lokal lera – och siktar på att göra amfora-cava där druvskalen får ligga med under jäsningen framöver.

– Smaken är helt annorlunda; vinet behöver luft, säger hon och sträcker fram ett glas. Doft- och smakmässig­t är det spännande, med lite jästighet och druvskalen­s tydliga men angenäma beska som gör sig påmind i vinet.

– Om ett par år tror jag vi har hittat rätt, säger hon innan vi återgår till de mer konvention­ella smakerna från husets olika buteljerad­e cavas, och de grillade calçotadas.

” Nu har vi hittat en fatmakare som jobbar med just kastanj – ett träslag med lite större porer än ek, som därmed tillåter lite mer luftkontak­t och öppnar upp vinet.”

 ??  ?? Montserrat bildar kuliss norr om vingårdarn­a.
Montserrat bildar kuliss norr om vingårdarn­a.
 ??  ?? Den frysta jästfällni­ngen i en rosé- cava, redo att avlägsnas vid så kallad degorgerin­g.
Den frysta jästfällni­ngen i en rosé- cava, redo att avlägsnas vid så kallad degorgerin­g.
 ??  ?? Jorden består av historiska avlagringa­r från gammal flod- och havsbotten.
Jorden består av historiska avlagringa­r från gammal flod- och havsbotten.
 ??  ?? Eva Plazas älskar att experiment­era med olika fat och amforajäst­a viner.
Eva Plazas älskar att experiment­era med olika fat och amforajäst­a viner.
 ??  ?? När kolsyrejäs­ningen i flaskorna har skett bildas jästfällni­ng i flaskorna.
När kolsyrejäs­ningen i flaskorna har skett bildas jästfällni­ng i flaskorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden