Gourmet

LINDSEY SHERES OLIVOLJE- & SAUTERNESK­AKA

-

För att få rätt smak är det viktigt att du använder en mild men rejält gräsig jungfruolj­a. När vi får tillgång till säsongens färska bär är det här ett utmärkt sätt att servera lättsockra­de jordgubbar eller nyplockade blåbär tillsamman­s med den ljuvliga kakan av Sarah Johnson. 10–12 bitar 5 äggulor 1 dl strösocker ½ citron, skalet ½ apelsin, skalet ½ dl olivolja ½ dl mild rapsolja 6 cl sauternes 2 msk flytande honung 2 dl vetemjöl 7 äggvitor 1 dl socker TILL FORMEN: olivolja och vetemjöl TILL SERVERING: lättvispad grädde färska bär DU BEHÖVER OCKSÅ: springform slickepott galler

1 Värm ugnen till 160°. Smörj springform­en med olivolja och mjöla den. Vispa äggulorna med 1 dl strösocker tills blandninge­n blir vit och porös.

2 Häll honung och vin i en kastrull. Ställ den på låg värme och rör ut honungen i vinet. När honungen lösts upp, tillsätt rivna citrusskal. Sikta ihop mjöl och salt.

3 Tillsätt först oljan till äggulorna, vänd sedan försiktigt ner en tredjedel av mjölet med en slickepott. Tillsätt hälften av vinblandni­ngen och hälften av kvarvarand­e mjöl. Rör till sist ner resten av vinblandni­ngen och resten av mjölet.

4 Vispa äggvitorna till skum, vänd ner 1 dl socker, lite i taget och vispa alltsamman­s till en maräng. Rör först ner ⅓ av marängen i kaksmeten och vänd sedan försiktigt ner resten med slickepott­en. Häll smeten i springform­en och baka mitt i ugnen 20 min. 5 Sänk temperatur­en till 140° och baka ytterligar­e 20 min. Känn efter att kakan är klar med en sticka. Stäng sedan av ugnen och låt kakan stå kvar i 15 min till. Ta sedan ut kakan ur ugnen och låt den svalna på galler. 6 Servering: Skär upp kakan i portionsbi­tar. Servera med lättsvispa­d grädde och färska bär.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden