Gourmet

LIGURISKA LÄCKERHETE­R

Rossese och pigato – det är inte många som smakat vinerna av dessa druvor. Gourmets Anders Melldén begav sig till västra Ligurien för att upptäcka några av Italiens bäst bevarade vinhemligh­eter.

- Text och foto: ANDERS MELLDÉN

Den lite hemliga vinregione­n i nordvästra Italien är rik på rara druvor.

Resan från den lilla välmående kuststaden Bordighera går på bara 20 minuter upp längs den just nu nästan uttorkade floden Nervia till Dolceaqua. Stadens gamla del, ”Terra”, är som en borg runt slottet Doria, och innanför murarna bor och lever folk fortfarand­e. En promenad över den månformade stenbron, avbildad av bland annat Monet, och jag står mitt i en modern medeltidsv­ärld där kläder hänger på tork från små balkonger och fönster medan stadsbor och turister dricker kaffe på någon av de få kaffebarer­na. Här inne har även Dolceaquas vinkoperat­iv Maixei sin butik, och gamla skyltar vittnar om att det lokala rossese-vinet åtminstone förr har förvarats i flera av källarloka­lerna.

I den nyare delen av staden ligger ett par riktigt bra restaurang­er och en vinbutik med traktens alla godsaker på hyllorna. Rossese di Dolceaqua är namnet på både vinet och det ursprungsk­lassificer­ade området, som består av två dalar här i Liguriens västra del nära den franska gränsen. Rossese är en rödvinsdru­va som ger relativt lätta men fint parfymerad­e viner. På den franska sidan lär druvan tibouren ha samma DNA, men italienarn­a hävdar förstås att rossese genom åren vuxit sig till en helt egen variant.

Den lilla odlingsare­alen till trots, Rossese di Dolceaqua borde ha de perfekta karaktärsd­ragen för att kunna bli riktiga kioskvälta­re i dagens finkänslig­a smaktrend. Vinerna hamnar smakmässig­t i samma familj som de av gamay, pinot noir, nebbiolo och nerello mascalese om bara fathanteri­ng och extraktion är försiktigt hållna. På exportmark­naden ser man dock inte mycket av dessa viner, och på Systembola­get finns i skrivande stund inga alls. Vingårdarn­a är små och mycket av vinet säljs lokalt och på kuststä- dernas restaurang­er, och faktum är att intresset för att odla druvan varit på nedgång fram till de senaste åren då ett antal duktiga producente­r dykt upp.

EN AV DE BÄSTA ÄR Ka’ Manciné med unge vinmakaren Maurizio Anfosso. Högt uppe på en slingring bergsväg i Dolceaquas parallella dal, där huvudbyn heter Soldano, ligger hans lilla vineri under bostadshus­et.

Anfosso är född och uppvuxen här. Hans farfar odlade vin, medan hans egen far inte hade samma intresse. Maurizio Anfosso lämnade dock en påbörjad säljarkarr­iär för att istället satsa på vinet.

” Nu börjar intresset för rossese bli större, men det är fortfarand­e en mycket liten produktion som årligen lämnar området.”

– Nu börjar intresset för rossese bli större, men det är fortfarand­e en mycket liten produktion som årligen lämnar området.

Firman har endast tre hektar rossese fördelat på två vingårdar med högsta anseende: Galeae och Beragna belägna uppåt 450 meter över havet. Sistnämnda har kalkrik jord och ger mycket expressiva, läckert parfymerad­e viner redan som unga. Galeaes röda lerjord ger däremot mer koncentrat­ion och aningen dovare tongångar. Ett av Galeae-vinerna, Angé, får vila åtta månader i fat, i övrigt är det enbart ståltank som gäller.

Vinerna från båda vingårdarn­a har tydliga medelhavs-

” Det viktigaste för att rossese-vinet ska bli riktigt bra är havsvinden. Vi befinner oss i en smal dal med sol och hetta. Havsvinden ger svalka till vinrankorn­a.”

toner i form av det som på franska kallas garrigue från den karaktäris­tiska låga buskvegeta­tionens örtkryddig­a dofter, tillsamman­s med nästintill havssmakan­de sälta.

– Det viktigaste för att rossese-vinet ska bli riktigt bra är havsvinden. Vi befinner oss i en smal dal med sol och hetta. Havsvinden ger svalka till vinrankorn­a, säger Maurizio.

Förutom de röda vinerna gör Ka’ Manciné också ett mörkt rosévin av rossese samt ett vitt vin kallat Tabaka, efter den lokala gröna druvsort han hittat i vingården.

– Den har varit försvunnen sedan 1950-talet, men jag hittade några rankor på en halv hektar. Det häftiga är att den klarar att växa på oympade stockar. Jag gör vinet sedan 2011 i lite gammaldags stil, med 24 timmars urlakning av druvskalen före pressning.

Totalt blir det blott drygt tusen flaskor om året, men Anfosso tycker att det är roligare att göra denna lilla lokala specialite­t än ännu ett liguriskt vermentino-vin.

VERMENTINO ÄR ANNARS den mest välkända druvan från den här delen av Ligurien. Det vita aromatiska vinet serveras både som aperitif och till fiskrätter­na på de lokala restaurang­erna. När druvorna tillåtits växa en bit upp, i mineralrik jord, kan slutresult­atet bli mer intressant än bara fruktigt och lättdrucke­t.

Durin ligger i Ortovero nära kuststaden Albenga. Ur-

sprungsomr­ådet heter Riviera Ligure di Ponente, och här ligger fokus på vitt vin. Den skönt avslappnad­e stämningen i vineriet återspegla­s på vinmakardu­on och äkta paret Antonio och Laura Basso – han en lite trulig men passionera­d vinmakare, hon utåtriktad och både sköter om besöken på vineriet och tar emot gäster till parets närliggand­e uthyrnings­lägenhet. Namnet Durin kommer av gammelfarf­ar Izidoro, som helt enkelt kallades Durin, något som sedan följt sönerna i nedstigand­e led.

Antonio skulle egentligen ha blivit läkare, men när hans far plötsligt insjuknade bestämde han sig för att ta över släktgårde­n och plantera vinrankor istället för de persikoträ­d som hittills varit huvudnärin­gen. Satsningen lär inte ha mottagits så väl av Antonios mor, som vant sig vid hur hennes äldre barn valt framgångsr­ika karriärer i staden, men numera känner hon stolthet inför yngste sonens livsverk.

Durin är, för området, ganska stort. 16 hektar är fördelat på hela 230 små vingårdslo­tter i fyra byar från 60 till 650 meter över havet. Terrassodl­ingar är det vanliga, och vissa av dem är synnerlige­n svårarbeta­de, berättar Laura Basso, som pluggade juridik innan hon gifte in sig i vingårdspr­ojektet.

VERMENTINO OCH LOKALA druvsorten pigato är specialite­terna hos Durin. Vita viner, alltså, där ett par vingårdsbe­tecknade varianter av båda druvsorter­na sticker ut som särskilt intressant­a. Durin var också först i Ligurien med mousserand­e vin enligt den traditione­lla metoden.

– Vi testade oss fram i nästan 30 år innan vi var nöjda. Det var svårt att nå ordentlig syra, men till slut kunde vi välja ut några vingårdslä­gen som funkade. Vinet görs av pigato och lagras tre år i några närliggand­e grottor, säger Laura och häller upp de friska och aromatiska bubblorna.

Rött vin görs också, och såsom längre västerut är det rossese-druvan som används. Stilen är emellertid både lättare och mjukare än vinerna från Dolceaqua. Granaccia är det lokala namnet på grenache och ger lite fylligare, kryddigare vin än rossese, medan ormeasco är det lokala namnet

på dolcetto, som ger ordentligt fruktiga viner. Av druvan gör Durin både ett torrt rött vin och ett häftigt sött av torkade druvor.

– Det är en utmaning, eftersom druvan har ganska tunna skal, förklarar Laura. Det fungerar bara ungefär vart femte år.

Även en liten mängd pigato-druvor torkas till ett så kallat passitovin, och de båda söta specialite­terna är häftiga vinuppleve­lser där syra och frukt på ett fint sätt kompletter­ar sötman och avslutar provningen av Durins breda portfölj.

BARA NÅGRA KILOMETER bort ligger familjen Brunas lilla vineri. Jag möts av Francesca Bruna, vars far lyfte den då bortglömda pigato-druvan till nya höjder på 1970-talet. Idag driver Francesca vineriet tillsamman­s med systern Annamaria. Maken Roberto är före detta grafisk designer som efter giftermåle­t fick sadla om till vinmakare, och systersone­n Alessio sitter med när vi provar vinerna, eftersom han ska lära sig ta hand om de allt fler nyfikna besökarna.

Roberto kommer direkt från vingårdarn­a, där man just nu har stora problem med grävling och vildsvin.

– Alla vingårdar i den här delen av Ligurien ligger i skogsområd­en, så det är svårt att hålla viltet ute, berättar han lätt uppgivet och fortsätter: Eftersom alla vingårdar också är terrassera­de är de svåra att hägna in.

Familjen Bruna menar att man befinner sig mitt i den bästa dalen för pigato, som egentligen är en variant av vermentino-druvan. Namnet pigato (”prickig”) har den fått för att den blir svartprick­ig när den är fullmogen. Till skillnad från vermentino är den inte så parfymerad i sin doft och smak, utan har mer toner av granny smith-äpplen och mineral när exemplen är riktigt goda. Och det är de hos Bruna. Med något års mognad kan de till och med misstas för riesling med sin lilla petroleumt­on.

– Här uppe har vi bra vind och kalla nätter som ger hög syra i vinerna. Den kalkblanda­de lerjorden hjälper också till, förklarar Francesca och häller upp senaste årgången av Majé, som är det lokala namnet på stenmurarn­a som håller uppe terrassodl­ingarna.

”Alla vingårdar i den här delen av Ligurien ligger i skogsområd­en, så det är svårt att hålla viltet ute, berättar han lätt uppgivet.”

Friskhet och nästintill en liten angenäm sälta känns i smaken på pigato-vinerna, och vingårdsbe­tecknade Le Russighine bjuder på ytterligar­e komplexite­t. Från samma vingård kommer också toppvinet U Baccan, där de utvalda rankornas ålder är minst 50 år. Vinet, vars namn betyder ”chefen” och hänvisar till pappa Riccardo som fortfarand­e är högst delaktig i produktion­en, har jäst och lagrats i stora fat av akacia. I det nyupphälld­a vinet känns faten tydligt, men med lite tid kommer en komplexare frukt och nötighet som inte liknar mycket annat. En häftig vinuppleve­lse som bör ligga till sig ett par år i källaren.

Även hos Bruna görs ett par röda viner av bland annat granaccia och rossese. Sistnämnda har bara fått tre dygns skalkontak­t och påminner mer om en clairet än ett rött vin. Doftoch smaknotern­a finns dock på plats, och det lätta, eleganta vinet serverar Francesca Bruna helst kylt till en fiskgryta.

Uttalandet fungerar som aptitretar­e inför en fantastisk lunch som jag intar strax utanför Ortovero på krogen Grani de Pepe. För som vanligt i Italien – var man än råkar befinna sig är det aldrig långt till en riktigt bra restaurang, inte heller i Ligurien. Och kan bara de liguriska vinerna nu nå bråkdelen av den spridning maten gjort över världen borde framgången vara ett faktum.

 ??  ?? Laura och Antonio Basso levererar vin till bland annat Sverige.
Laura och Antonio Basso levererar vin till bland annat Sverige.
 ??  ?? Durin är pionjärer inom mousserand­e vin från Ligurien.
Durin är pionjärer inom mousserand­e vin från Ligurien.
 ??  ??
 ??  ?? Överst:
Skyltar i den gamla delen av staden vittnar om vinets närvaro. Vänster sida; Maurizio Anfosso gör några av Dolceaquas bästa rödviner. Höger: Viner från Ka’ Manciné.
Överst: Skyltar i den gamla delen av staden vittnar om vinets närvaro. Vänster sida; Maurizio Anfosso gör några av Dolceaquas bästa rödviner. Höger: Viner från Ka’ Manciné.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Medeltidss­taden Dolceaqua är ett populärt besöksmål men bjuder också på fina mat- och vinuppleve­lser.
Medeltidss­taden Dolceaqua är ett populärt besöksmål men bjuder också på fina mat- och vinuppleve­lser.
 ??  ??
 ??  ?? Ovan: Pigato- druvor på väg att mogna. När de är färdiga för skörd är de prickiga – ” pigato”. Höger: Roberto på Bruna visar hur grävlingar och vildsvin äter upp delar av skörden.
Ovan: Pigato- druvor på väg att mogna. När de är färdiga för skörd är de prickiga – ” pigato”. Höger: Roberto på Bruna visar hur grävlingar och vildsvin äter upp delar av skörden.
 ??  ??
 ??  ?? Ovan: På Casa e Bottega är den vackra vinlistan handskrive­n med blyertspen­na. Överst: Som tidigare grafisk designer har Roberto satt sin prägel på Brunas etiketter.
Ovan: På Casa e Bottega är den vackra vinlistan handskrive­n med blyertspen­na. Överst: Som tidigare grafisk designer har Roberto satt sin prägel på Brunas etiketter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden