Gourmet

UGNSBAKADE SVEDJEROVO­R MED SALVIAEMUL­SION PÅ ANKFETT

-

Före potatisens genombrott hörde rovorna till basfödan här i Norden. Rovor har nu fått en renässans och börjat användas alltmer. Svedjerova liknar majrova men har en något kraftigare kålsmak. Såsen, med sin fina arom av ankfettet, är en varm emulsion, i stil med beurre blanc. Den ska serveras genast när den är färdig, annars finns risken att den skär sig. 4 portioner 650 g svedjerovo­r eller

majrovor (4−6 st) smör till formen 1 tsk salt SALVIAEMUL­SION PÅ ANKFETT: 1 dl torrt vitt vin 1 msk pressad citron

saft 1 msk vitvinsvin­äger 2 msk finhackad

schalotten­lök 1 msk finhackad vitlök 2 msk finhackad

persilja 2 msk finhackad färsk

salvia 100 g kallt smör 100 g ankfett salt efter smak nymalen svartpeppa­r

efter smak

1 Värm ugnen till 175°. Tvätta rovorna noga. Skala dem om de är väldigt tjockskali­ga. Smörj en form och ställ rovorna i den. Strö över saltet.

2 Ställ in formen i ugnen och baka rovorna ca 1 ½ timme. De ska bli mjuka rakt igenom och få fin färg. Täck med aluminiumf­olie om de blir för mörka.

3 Sås: Häll vin, citronsaft och vinäger i en kastrull. Lägg ner schalotten­lök, vitlök, persilja och salvia. Koka upp, sänk värmen till medel och sjud utan lock tills hälften återstår.

4 Skär smöret i tärningar. Vispa ner smörtärnin­garna i omgångar i såsen och rör hela tiden. Klicka ner ankfettet på samma vis. Ta av kastrullen från värmen och smaksätt med salt och peppar. Servera genast med rovorna. Tips Rovorna kan serveras som förrätt eller som tillbehör till grillad fisk eller kött. Dubblerar du mängden rovor eller lägger till lika stor mängd blandade rotfrukter får du en vegetarisk huvudrätt. Såstips Om såsen skulle spricka kan du tillsätta lite vatten och koka upp den igen. Du kan annars tillsätta en eller ett par matskedar vispgrädde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden