Gourmet

TORSKFILÉ MED APELSINBLO­MSHONUNG OCH SICILIANSK­A ÖRTER

Torskfilé som marineras i honung, tillagas med örter och serveras med kapris, bönor och blomkålsbu­ketter. Be att få fisken filead i fiskdisken, men be också att få med huvud och skrov till buljong. På restaurang bakas den vac-packade fisken i roner eller

-

10 personer 1,2 kg filé av vit,

fast fisk 2 dl apelsinblo­ms

honung 10 färska salviablad 2 timjankvis­tar 2 msk olivolja 2 tsk salt FISKBULJON­G: fiskhuvud och fisk

skrov 100 g rotselleri 2 morötter 1 gul lök ½ tsk salt BÖNKRÄM: 500 g färska bond

bönor 2 msk olivolja 1−2 dl fiskbuljon­g ½ tsk salt ½ krm malen vit

peppar BLOMKÅLSBU­KETTER: 1 blomkålshu­vud 1 tsk salt 1 krm malen vit

peppar 1 krm malen chili

peppar GRÖN SENAP: 5 tunna färska senapskvis­tar med blad 2 tsk olivolja 1 krm chilipulve­r KANDERAD KAPRIS: 1 dl kapris 1 dl honung 1 dl vatten DU BEHÖVER OCKSÅ: vac-maskin ångkokning­sinsats stekpanna med non

stick-beläggning finmaskig sil

1 Lägg fiskfiléer­na i en form och täck dem med honung. Ställ i svalskåp 8 timmar i temperatur mellan 0 och + 2° (vanligt kylskåp håller ca 4°). Vänd filéerna varannan timme.

2 Buljong: Klipp bort gälarna från fiskhuvude­na. Skölj av skroven för att få bort eventuellt blod. Skölj och ansa rotselleri och morötter. Skala selleri och palsternac­ka och skär dem i bitar. Skär löken i fyra klyftor med skal och allt.

3 Lägg fiskskrove­n i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och koka upp. Skumma med hålslev. Tillsätt grönsakern­a, koka upp, sänk värmen till låg och sjud 15 min. Dra sedan av kastrullen från plattan och låt buljongen dra 30−60 min.

4 Sila buljongen genom finmaskig sil ner i en ren kastrull. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud ner tills hälften återstår. Det tar ca 1 timme. Smaka av och salta.

5 Bönkräm: Sprita bondbönorn­a och kasta bönskidorn­a. Koka bönorna i lättsaltat vatten ca 5 min. Häll av i ett durkslag och spola snabbt i kallt vatten. Skala bort den lite sega ljusa hinnan.

6 Lägg bönorna i en skål och mixa till en puré med olivoljan. Hetta upp fiskbuljon­gen och tillsätt den långsamt tills bönpurén fått önskad krämighet. Krydda med salt och peppar.

7 Blomkålsbu­ketter: Skölj blomkålen noga och bryt fina buketter. Koka upp vatten i en kastrull och koka dem nätt och jämnt mjuka i ångkokning­sinsatsen. Krydda med salt, peppar och chilipeppa­r.

8 Grön senap: Skölj kvistar och blad i rikligt med kallt vatten. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg ner kvistar och blad och sjud dem tills det enkelt går att bryta av bladen.

9 Häll bort kokvattnet och plocka av bladen. Lägg dem i en skål, droppa över olivolja och krydda med chilipulve­r. Packa sedan samman till 10 portioner.

10 Kanderad kapris: Blanda samman vatten och honung i en skål. Lägg ner kaprisen. Låt den rinna av i en sil före servering.

11 Ta upp fisken ur honungen och skölj försiktigt bort all honung i kallt vatten. Skär upp fiskfiléer­na i portioner om 120 g. Lägg i vac-påse med örter och kryddor och täck med olivolja. Förslut påsen.

12 Koka upp en kastrull med vatten, ställ ner ångkokning­sinsatsen och lägg ner den vacade fisken. Sänk temperatur­en och kontroller­a noga så att vattnet inte kokar. Ånga fisken ca 15 min, eller till innertempe­ratur 55°.

13 Servering: Öppna vac-påsen och salta fisken lätt. Hetta upp pannan och stek fiskbitarn­a hastigt för att ge dem en krispig yta. Spritsa bönkrämen på tallrikarn­a, fördela fisken ovanpå och skeda över skyn från vac-påsen. Lägg på senapsblad, kapris och blomkål.

 ??  ?? Tips Baka den vacade fisken i roner eller i ångugn till innertempe­ratur 55°.
Tips Baka den vacade fisken i roner eller i ångugn till innertempe­ratur 55°.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden