Gourmet

CONFITERAD ÄGGULA MED ÄGGVITESKU­M OCH TORKAT ÄGG

Äggulor som confiteras i kycklingfe­tt utgör grunden i den här spännande lilla rätten. Äggulan toppas med ett fluffigt skum, och avslutning­svis strös torkad äggula över. Så kan man också äta ägg!

-

4 personer

6 ägg 1−2 dl neutral rapsolja ½ citron, saften 1 dl kycklingbu­ljong 250 g kycklingfe­tt

DU BEHÖVER OCKSÅ:

mixer ballongvis­p finmaskig sil sifon med N2O-patron

1 Dag 1: Värm ugnen till 65°. Dela äggen i gulor och vitor. Det gör du enklast genom att låta äggvitan rinna mellan fingrarna ner i en skål. Kvar i handen blir gulan, hel och fin. Spara tre av äggvitorna, frys in resten.

2 Lägg över äggulorna i en ugnssäker form, täck med rapsolja och confitera gulorna i ugnen 2 timmar. Sänk ugnstemper­aturen till 60°, ta undan en av äggulorna och torka den i ugnen ca 1 dygn. 3 Dag 2: Ta undan ytterligar­e en av de confiterad­e äggulorna och lägg i en skål. Tillsätt citronsaft och kycklingfe­tt. Mixa till en emulsion.

4 Lägg tre av äggvitorna i en kastrull och häll på kycklingbu­ljongen. Hetta upp långsamt under vispning. När såsen blivit silkeslen och fastnar på vispen är den klar. Sila såsen genom finmaskig sil och häll över i sifonen.

5 Servering: Lägg 1 tsk av emulsionen i bottnen på fyra assietter. Fördela de confiterad­e äggulorna ovanpå. Toppa med äggvitesku­m och smula över torkad äggula.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden