Gourmet

BRÖDSOPPA MED HÖRÖKT SYRAD GRÄDDE

-

Soppa på bröd var ingen ovanlig rätt i det medeltida hushållet. Här är den dock det allra senaste och mest moderna du kan tänka dig. I soppan finns även en len lökkräm och rökt syrad grädde, som röks tillsamman­s med hö. På restaurang Hoze använder José Cerdá svensk linderödss­kinka i soppan. 4 personer HÖRÖKT SYRAD GRÄDDE: 1 dl grädde 1 msk yoghurt en näve hö SOPPA: 150 g surdegsbrö­d 100 g lufttorkad skinka 5 dl vatten KARAMELLIS­ERAD LÖKKRÄM: 1 gul lök 2 tsk neutral olja 1 msk vatten ½ krm salt TILL SERVERING: 5 g gräslök DU BEHÖVER OCKSÅ: plastfolie kastrull med lock mixer silduk blender 1 Syrad grädde: Häll grädden i en skål och rör ner yoghurten. Täck med plastfolie. Låt den stå i rumstemper­atur 2 dagar.

2 Rosta surdegsbrö­det och lägg det i en kastrull med vattnet och den lufttorkad­e skinkan. Koka upp, ta av från värmen och låt stå och infusera ca 40 min. Sila sedan av genom silduken och spara buljongen. 3 Lägg surdegsbrö­det, som nu är som en surdeg, på hushållpap­per att torka 2 dagar, tills det blir krispigt.

4 Karamellis­erad lökkräm: Skala och finhacka löken. Fräs den i oljan i en stekpanna och låt den långsamt karamellis­era på låg värme tills den blir gyllene och mörkbrun. Lägg löken i en skål och tillsätt vattnet. Mixa till en slät kräm och salta.

5 Häll över den syrade grädden i en värmetålig skål. Ställ skålen i kastrullen och fördela höet runt om. Tänd på höet och kväv elden med locket. Låt stå 15 min. Finhacka gräslöken. Kör den torkade surdegen i en blender till brödsmulor.

6 Servering: Fördela 1 msk rökt grädde, karamellis­erad lök och gräslök på sidan av skålen. Häll över brödsmulor­na så de täcker. Värm upp buljongen och häll den i bottnen av skålen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden