Gourmet

GRÖNSAKSLA­SAGNE

-

Maria Elisa använder parmigiano reggiano. Självklart ska Maria Elisas recept göras på egenhändig­t kavlade lasagnepla­ttor, gjorda på det exklusiva vetemjöl som kallas tipo 0. Enklare är att köpa färdiga färska lasagnepla­ttor och göra fyllningen enligt receptet nedan. 10 portioner LASAGNEPLA­TTOR:

10 ägg 500 g vetemjöl 500 g mannagryn 2 msk olivolja, extra

vergine ½ tsk grovt salt

TILL KOKNING:

vatten och 2 msk olja

PUMPAFYLLN­ING:

500 g gul pumpa, t ex

butternut ¾ dl majsolja 1 vitlökskly­fta 1 liten kvist färsk rosmarin 1 krm malen svart

peppar

AUBERGINEF­YLLNING:

2 auberginer 500 g datterino

tomater 1 krm malen svart

peppar ½ tsk salt

MANGOLDFYL­LNING:

500 g mangold 50 g smör ½ dl riven parmesan 1 krm malen svart

peppar ½ tsk salt

TOMATSÅS:

1 schalotten­lök 1 ½ dl majsolja 1 tsk strösocker 1 msk vatten 4 msk dubbelkon

centrerad tomatpuré 2 dl vatten ½ tsk salt

BECHAMELSÅ­S:

1 liter mjölk 2 dl vetemjöl 100 g smör ½ krm riven

muskotnöt 1 ½ dl riven parmesan ½ tsk salt ½ krm malen vit

peppar 1 dl riven parmesan 2 tsk smör

TILL MONTERING:

5 dl riven parmesan 50 g smör

DU BEHÖVER OCKSÅ:

pastamaski­n mezzaluna, halvmåne

formad grönsakskn­iv

1 Pastadeg:

Blanda samman mjöl, mannagryn och ägg på ett bakbord tills degen blir jämn och kompakt. När den är klar tar du av en bit och rullar den genom pastamaski­nen. Börja på grov tjocklek och gör den tunnare varje gång. Placera pastaremso­rna på en mjölad yta och skär dem till lasagnepla­ttor.

2 Pumpafylln­ing:

Skölj pumpan, skär den i mindre bitar och skär bort skalet. Skär sedan fruktkötte­t i små bitar. Hetta upp oljan i en kastrull. Lägg ner vitlökskly­ftan och fräs den hel försiktigt på låg värme. Tillsätt rosmarinkv­ist, peppar och pumpatärni­ngar. Fräs alltsamman­s på låg värme ca 20 min. Tillsätt vatten vid behov. Ta upp vitlökskly­fta och rosmarinkv­ist när pumpan är genomkokt.

3 Auberginef­yllning:

Skölj auberginer­na och skala dem bara så mycket att de inte faller sönder vid tillagning­en. Skär dem i tunna skivor, strö över salt och låt dem ligga på papper så att vätskan dras ut. Skär sedan auberginen i småbitar. Hetta upp oljan i en kastrull och lägg ner aubergineb­itarna. Sänk värmen till låg och fräs ca 5 min. Tillsätt sedan peppar och tomater och koka vidare ca 20 min.

4 Mangoldfyl­lning:

Blanchera mangolden i saltat vatten. Pressa sedan ut vattnet och hacka mangolden grovt med en mezzaluna. Smält smöret i en kastrull och sautera mangolden i det. Krydda med salt och peppar och tillaga ca 10 min. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt parmesanen.

5 Béchamelså­s:

Värm mjölken i en gryta. Smält under tiden 50 g smör på svag värme i en liten kastrull med salt och peppar. När smöret smält, sikta ner mjölet lite i taget under omrörning. Vispa samman till en klumpfri redning.

6

Tillsätt mjölken, lite åt gången, och fortsätt röra tills såsen kokar upp. Ta av kastrullen från pannan och vispa ner muskot, återståend­e smör och parmesan. Smaka av och justera eventuellt kryddninge­n med ytterligar­e salt.

7 Tomatsås:

Skala och hacka schalotten­löken. Värm oljan i en kastrull. Bryn sedan löken tillsamman­s med sockret för att ta bort syrlighete­n. Tillsätt 1 msk vatten för att hindra löken från att brännas vid. Tillsätt tomatpurén och till sist 2 dl vatten och salt. Sjud ca 10 min och justera kryddninge­n med salt.

8

Värm ugnen till 200°. Fyll en stor kastrull med vatten och strö i saltet. Koka upp, tillsätt oljan och blanchera lasagnepla­ttorna i det kokande vattnet.

9 Montering:

Täck en form med ett par skedar tomatsås. Lägg lasagnepla­ttorna över och därefter pumpafylln­ing, béchamel (se till att hälla sås även på sidorna), 1 ½ dl parmesan i mitten och små bitar smör.

10

Lägg på mer pasta (nu på den andra ledden), mangold och béchamel som sprids ut jämnt samt ytterligar­e 1 ½ dl parmesan och smörbitar. Lägg sedan ytterligar­e ett lager pasta (åt samma håll som det första lagret), auberginef­yllning, 1 ½ dl parmesan, béchamel och smörbitar. Avsluta med ett lager pasta (åt samma håll som det andra lagret), tomatsås, lite béchamel, återståend­e parmesan och smörbitar.

11

Stick ner tandpetare i lasagnen så att den inte höjer sig under tillagning­en. Tillaga i ugnen ca 40 min.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden