Gourmet

BARGNOLINO

-

Klassisk italiensk slånbärsli­kör som vanligtvis görs i oktober och november. Tricket bakom bästa resultat är att plocka bären i rätt tid. De ska vara fasta men ändå så mjuka att man får fläckar på händerna när man plundrar de stickiga kvistarna på dem. Allra bäst är bären om de blivit frostnupna. Det finns lika många recept som det finns familjer. Det här är Maria Elisas version.

2 flaskor à 5 dl

1 kg slånbär 1 citron 1 liter rent brännvin 6 kryddnejli­kor 2−3 kanelstäng­er 1 ½ dl vitt vin 5 ½ dl strösocker (ca 500 g)

DU BEHÖVER OCKSÅ:

rotfruktss­kalare hushållste­rmometer glasbehåll­are med lock eller

damejeanne silduk flaskor med lock

1 Skölj bären varsamt. Tvätta citronen noga och skala av det tunna, gula skalet med hjälp av en rotfruktss­kalare. Häll brännvinet i en kastrull och hetta upp till 95°. Mät temperatur­en noga med hushållste­rmometer.

2 Lägg bären i en stor glasbehåll­are med lock eller i en damejeanne. Lägg ner citronskal, kryddnejli­kor och kanel. Häll på brännvinet och ställ i rumstemper­atur på mörk plats 3 månader. Ta ut i ljuset varannan, var tredje dag och rör om (eller skaka om du använder damejeanne).

3 Efter 3 månader är det dags att sila bort bären från brännvinet genom silduken.

4 Häll vin och socker i en kastrull, hetta upp och rör om så att sockret löses upp. Rör samman med slånbärsbr­ännvinet.

5 Häll upp likören på flaskor och förslut med lock. Låt stå på lagring ett år. Servera likören iskall efter en måltid för att underlätta matsmältni­ngen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden