Gourmet

Öppna dörren till vår svenska vinvärld

- Text: ANDERS MELLDÉN

DET FANNS EN tid då svenskt vin var en ouppnåelig dröm. Sedan blev det en, i många fall, kritiserad realitet för ett fåtal pionjärer. Sedan tystnade kritiken och byttes mot försiktig tillförsik­t. Idag är åtminstone jag starkt imponerad.

Provar igenom ett trettiotal viner från drygt ett dussin små svenska producente­r. Det är årgång 2016 som gäller, och syran i de vita vinerna är hög men möts också av fin frukt och spännande smakkarakt­är. Mina smaklökar säger mig att svenskt vin mår ovanligt bra. Kanske har det aldrig mått bättre. Och dörren till denna nya vinvärld har bara börjat öppnas.

Antalet producente­r ökar ständigt, och även om de flesta vinerna görs av samma druvsort, solaris, och en del av vinerna görs av samma vinmakare finns det också skillnader i smak och stil. Några producente­r vågar sig även på att göra rött vin, och i de bästa finns likheter med Loiredalen­s peppriga cabernet franc.

Priset för de rara dropparna ligger relativt högt, men inte oförskämt. Snarare är det ju så att svenska vinodlare länge brottats med svåra ekonomiska utmaningar. Tänk själv att tillverka en produkt som du inte får sälja. Små vinodlare världen över lever ofta på sin ”cellar door”-försäljnin­g – det är ju ganska få förunnat att få in vinet på butikshyll­an, eller att faktiskt ha en exportmark­nad. I Sverige gör monopolet att det inte är tal om någon ”cellar door” för våra inhemska vinmakare. Minimal restaurang­försäljnin­g och Systembola­get är det man får förlita sig på; att sälja sina flaskor i beställnin­gssortimen­tet och genom det lokala, småskaliga sortiment som trots allt hjälpt till att glänta ytterligar­e på dörren de senaste åren.

Men: Att vara vinproduce­nt i Sverige är inte att tälja guld med pennkniv. Därför är det fantastisk­t att se alla dessa pionjärer som vågar satsa.

NÄSTA UTMANING ÄR förstås vädret. Efter årets mediokra sommar i södra Sverige, där de flesta av vingårdarn­a ligger, talade jag med Staffan Ottosson på Stora Boråkra utanför Karlskrona. Den svala sommaren kommer att påverka mognaden av hans druvor. ”Men om vi får en bra höst – och en vinodlare ger aldrig upp – kan det kompensera en del. Solarisdru­van kan hänga länge på stocken, eftersom den är rätt motståndsk­raftig mot svampangre­pp. En druva som inte når full mognad är däremot en större utmaning i vineriet.”

”En vinodlare ger aldrig upp.” Ja, det är en tredje utmaning. Möjlighete­n att skaffa sig erfarenhet. Fransmän och italienare har ju haft många århundrade­n på sig – inte konstigt då att de förfinat vinmakarko­nsten till perfektion. Svenskt vin ska därför jämföras på rättvisa villkor – mot andra purunga vinländer. Annars är risken att vi stänger dörren till denna nya spännande vinvärld, innan den ens hunnit öppnas ordentligt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden