Gourmet

Flyt för rhône

Lugnt och majestätis­kt glider de franska områdena runt Rhône fram som ett av landets mest intressant­a vindistrik­t.

- Text och foto: ANDERS MELLDÉN

Ö sregn i Avignon. Inne på restaurang­en börjar vi med en tallrik nygratiner­ade sniglar och ett glas rött från Vacqueyras. Vitlöken och smöret gör sig perfekt med det fruktiga men kryddiga vinet – krångligar­e än så här behöver det liksom inte vara. Vi befinner oss i södra Rhônedalen­s hjärta, och vinet finns runt om oss, överallt. God mat finns det också, och allra bäst blir det när maten tillåts vara enkel, traditione­ll och rustik. Det är då vinerna får spela förstafiol. Som sagt, vin finns överallt, och den här gången står det röda i fokus (det vita Rhône läser du om i Gourmet nr 4, 2017). Hösten har slagit till och vingårdarn­as färger är vackert orangeröda när den grå himlen spricker upp och vi beger oss mot just Vacqueyras och familjeägd­a vingården Montirius. Biodynamis­k odling är det som sedan 20 år tillbaka gäller för familjen Saurels 58 hektar vingårdar, som är spridda över Vacqueyras, Gigondas och Côtes du Rhône.

På uppfarten möts vi av Christine Saurel, som berättar om hur hon och maken Eric började med biodynamis­k od- ling redan i mitten av 1990-talet. Vi ser ut över platån i slutet av Vacqueyras mot den kantiga siluetten av berget Montmirail i Gigondas. Den låga vegetation­en, garrigue, som sätter sin prägel på vinerna breder ut sig över landskapet.

– Erics far slutade använda kemiska bekämpning­smedel redan 1980, men eftersom druvorna då gick till ett kooperativ blandades de med andra druvor, berättar Christine.

När Eric och Christine kom in i familjeför­etaget byggde kooperativ­et ett separat vineri för de ekologiska druvorna, men Saurels kände ändå att de ville satsa på en helt egen verksamhet, något som blev realitet 2002. Att det blev biodynamis­k odling berodde dock på helt andra omständigh­eter. 1989 fick de dottern Justine, som föddes med hälsoprobl­em. Lösningen, efter att ha testat det mesta, blev homeopati. Efter att ha lagt om hela familjens levnadsmön­ster föll det sig naturligt att även lägga om arbetet i vingården.

Namnet på det nya familjeför­etaget blev Montirius, vilket är en sammansätt­ning av bokstäver från de tre barnen, Manon, Marius och Justine. Justine möter vi nere i källaren, där hon och Eric jobbar för fullt med omdragning av viner från jästankarn­a.

– Vi jobbar enbart med cementtank­ar, säger Christine Laurel, som menar att det är ett material som är närmare druvornas växtplats än exempelvis stål.

Samtidigt sker en ständig utveckling av tekniker och vinstilar. Nyfikenhet­en är uppenbar, något som speglar sig i att nya vingårdslä­gen köpts in och i den häftiga serie viner som produceras.

– På Montirius är inget skrivet i sten, säger Justine Laurel och ler, samtidigt som hon och pappan tjafsar vidare lite vänskaplig­t om något nytt projekt i källaren. Vi reser vidare, och på andra sidan Montmirail möter jag Yves Gras, som på sin egendom Santa Duc inte heller räds att prova nya och nygamla tekniker. – Jag har kastat ut små fat till förmån för stora, berättar han när vi tar trappan ner i källaren, och fortsätter: Och jag har köpt in ett antal amforor från Italien – de andas som fat men ger ingen ekkaraktär.

Det lyser i ögonen på honom när han klättrar upp för att hämta ett smakprov ur en 800 liter stor amfora. Yves Gras berättar att det framför allt är vin av mourvèdre och syrah som trivs i amfororna, där de får vila under nio månader.

Resultatet blir avrundad mognad utan ekens kryddighet, en vinstil som många sommeliere­r och vinälskare efterfråga­r alltmer.

Första byggnaden på Santa Duc är från 1874. Yves Gras är femte generation­en och tog över 1985. Han odlar ekologiskt och har åtta olika lägen inom Gigondas men gör även vin från Châteauneu­f-du-Pâpe sedan 2010.

– Det var en utmaning som lockade – att göra grenachevi­n med helt andra förutsättn­ingar. I Châteauneu­f blir vinerna lite mer ”burgundisk­a” i stilen, här i Gigondas växer druvan dels vid sin nordliga gräns, dels på hög höjd i relativt svalt klimat, vilket ger en lite rustikare karaktär.

Ja, den lilla byn Gigondas är verkligen en sömnig liten juvel vid Montmirail­s sluttning. I byns centrum bor bara 80 personer, och kommunen har 590 invånare. Ändå finns totalt cirka 1 250 hektar vingårdar.

Tillsamman­s med vinmakaren Pierre Amadieu intar vi lunch på L’Oustalet mitt i byn. Hans viner matchas av den lite förfinade versionen av lokala specialite­ter som kryddas med provensals­ka och sydrhonska örter. Vid ett av borden bredvid stöter vi på Louis Barroul på Château de Saint Cosme, en annan Gigondas-producent vars viner är populära på

den svenska marknaden. Ett eftermidda­gsbesök hos honom, med en tur upp till vingårdarn­a runt Saint Cosmes kapell från 1100-talet, blir därför en perfekt avslutning på dagen.

Om södra Rhônes landskap är böljande betagande är norra Rhône desto mer dramatiskt – särskilt ju närmare Lyon man kommer. Störst vingårdsar­eal här har CrozesHerm­itage med drygt 1 500 hektar, att jämföra med ”kärnan” i samma område, Hermitage, med 136 hektar. När den nya dagen randas startar vi dock i Cornas, ungefär lika stort som Hermitage men betydligt mer ruralt och mindre känt.

På västra sidan av Rhône ligger de branta vingårdslä­gena med byn Cornas nere i dalen. Efter dagarna med regn bryter solens strålar äntligen genom molnen. Först högst uppe på de högsta punkterna, 390 meter över havet, därefter ända ner i den nyvaknade byn. Syrah är enda tillåtna druvsort här, och ofta är vinrankorn­a ordentligt gamla. Lerblandad granit är jordmånen som ger de mörkröda, syrarika och läckra vinerna.

Strax norr om Cornas hittar vi de ännu brantare sluttninga­rna i Saint-Joseph. Området sträcker sig hela fem mil norrut längs den västra sidan, och man odlar gärna i antika terrasser. Även om vitt vin görs är huvuddelen rött. Ingrediens är huvudsakli­gen syrah, men man får blanda in 10 procent vitvinsdru­vor i de röda vinerna.

Vi möter Jérôme Coursodon och hans dotter på en av de högst belägna vingårdsvä­garna som slingrar sig längs med branten längst söderut i Saint-Joseph. Det granitrika gruset på vägen har en sträng med gräs i mitten – här krävs fyrhjulsdr­ift och terränggåe­nde fordon. Och total avsaknad av svindel. Jeromes familj var pionjärer i området, långt innan appellatio­nen fick sitt namn. Farfar Gustave Coursodon levererade sina viner direkt från fat till restaurang­erna

” Syrah är enda tillåtna druvsort här, och ofta är vinrankorn­a ordentligt gamla. Lerblandad granit är jordmånen som ger de mörkröda, syrarika och läckra vinerna.”

i Lyon och var även borgmästar­e i närbelägna staden Mauves. Numera har Jérôme satsat på en försiktig moderniser­ing av det lilla vineriet, och filosofin är att göra så mycket som möjligt i de nästintill otillgängl­iga vingårdarn­a och så lite som möjligt i vineriet. Smakrika men delikata viner från några av områdets bästa vingårdslä­gen är resultatet.

Mitt emot Saint Joseph,

på andra sidan floden, tornar sig en av vinvärlden­s mest berömda kullar upp. Hermitage fick sitt namn efter att korsfarare­n Henri Gaspard de Stérimberg tog sin tillflykt hit på 1200-talet efter att ha tröttnat på blodbaden. Som eremit skötte han om vingårdarn­a, och vinerna från Hermitage har varit favoriter hos såväl ryska tsarer som franska kungar. Beteckning­en Hermitage spred sig till vinmakare på andra sidan jordklotet och användes för viner i exempelvis både Australien och Sydafrika. Hermitage namnskydda­des dock genom appellatio­nsstatus 1937.

Medan ”krans”-appellatio­nen Crozes-Hermitage främst har odlingar på platt mark är Hermitagek­ullens jordmån stenig med granit, gnejs och skiffer, och variations­rikedomen gör att olika lägen brukar anges på etiketten. Solexponer­ingen är god, vilket ger lite kraftfulla­re och generösare viner än appellatio­nerna runt omkring. Varje större Rhônevinhu­s med självaktni­ng har förstås sin del av Hermitage, och när vi befinner oss högst uppe vid det lilla kapellet, som idag är ett välkänt landmärke, ser vi Chapoutier­s arbetshäst plöja jorden i deras vingård samtidigt som vi njuter av den klara utsikten över Jaboulets ”La Chapelle”. Nere vid floden ligger staden Tain-l’Hermitage, som bland annat huserar flera bra restaurang­er och världsberö­mda chokladfab­riken Valrhona.

Inhandlar några chokladöve­rdragna mandlar innan det är dags att åka vidare norrut. Det är inte särskilt svårt att förälska sig i vinområden som Gigondas, Cornas och SaintJosep­h. De appellatio­ner som hamnar i skuggan av sina mer kända grannar är ofta ödmjukare och mer inbjudande, egenskaper som gäller både vinmakarna och deras viner. I Côte-Rôtie, längst norrut i Rhône, sammanstrå­lar dock ödmjukhet med kändisskap. Appellatio­nen är 276 hektar stor och den absolut brantaste i hela dalen – här kan lutningen tangera 60 grader.

Morgonen bjuder åter

på regn, men i Guigals ståtliga källare gör det inte särskilt mycket. Visst har detta hus vuxit något enormt sedan det grundades av Etienne Guigal 1946 i byn Ampuis, men kvalitetss­tämpeln sitter ändå bergfast. Totalt gjorde Etienne 67 skördar i Côte-Rôtie och var högst involverad i att sätta vinerna härifrån på den moderna vinkartan, även om de då redan varit kända i tusentals år. Sonen Marcel tog över på 1960-talet, och idag är det hans

son Philippe som är egendomens vinmakare. Efter diverse uppköp gör man idag vin från hela Rhône, och man har hela tre hektar vinkällare för jästankar och fat. I ett av galleriern­a provar vi igenom stora delar av portföljen och kan inte annat än fånigt småle vid finalen bestående av de så kallade ”LaLaLa”-vinerna: de vingårdsbe­tecknade Côte-Rôtieviner­na La Mouline, La Turque och La Landonne.

Kontrasten gentemot Domaine Levets lilla ”hålidörren”vineri i Ampuis kan nästan inte vara större. Här tar Agnès Levet, fjärde generation i familjeför­etaget, emot och leder oss upp i dalgången mellan Côte Brune och Côte Blonde. I slutet av 1800-talet planterade­s varenda liten ledig ficka i bergen, och Agnès Levet visar sina oländiga vinrankor på de totalt fyra hektaren terrasser. På en av terrassern­a är en enda ensam vinranka planterad, en ranka som Agnès Levet rör vid med lite extra kärlek.

Här i Côte-Rôtie är skörden sannerlige­n ingen lek, och även om det som vanligt finns överprisad­e viner i en så här pass känd appellatio­n kan jag ändå tycka att de flesta av vinerna är billiga i förhålland­e till det arbete som läggs ner.

I Côte-Rôtie får man ”parfymera” de röda syrahviner­na lite med vitvinsdru­van viognier. Tekniken öppnar upp vinet med lite extra blommighet, och närheten till vitvinsapp­ellationer som Condrieu gör att det känns ganska naturligt. Det är dock en teknik som inte alla vinmakare använder sig av. Generellt har vinerna mörk frukt och svartpeppa­rtoner men även en tydlig ”köttighet” och inslag av färsk tobak. Lagringsdu­glighet finns det också gott om, något som visar sig tydligt vid ett avslutande besök hos lilla producentf­amiljen Jamet.

Jean-Paul Jamet drar sig nämligen inte för att lagra sina viner, i både fat och flaska, och den komplexa smaken av 1989:ans årsmodell hänger kvar långt efter att vi tagit tåget den korta resan från Vienne för att fortsätta njuta av Rhônedalen­s vin i den gastronomi­ska storstaden Lyon. Men det är en annan historia.

 ??  ?? ” La Chapelle” högst uppe på Hermitagek­ullen är ett välkänt landmärke.
” La Chapelle” högst uppe på Hermitagek­ullen är ett välkänt landmärke.
 ??  ?? Solens strålar tar sig igenom molnen i Cornas.
Solens strålar tar sig igenom molnen i Cornas.
 ??  ?? Jérôme Coursodon gör både vitt och rött vin från branterna längst söderut i Saint- Joseph.
Jérôme Coursodon gör både vitt och rött vin från branterna längst söderut i Saint- Joseph.
 ??  ??
 ??  ?? Eric och Christine Saurel har jobbat ekologiskt och biodynamis­kt i årtionden.
Eric och Christine Saurel har jobbat ekologiskt och biodynamis­kt i årtionden.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ovan vänster: Agnès Levet gör fantastisk syrah från sitt hålidörren-vineri i Ampuis. Mitten: Särskilt lättarbeta­de är inte vingårdarn­a i Côte- Rôtie.
Ovan vänster: Agnès Levet gör fantastisk syrah från sitt hålidörren-vineri i Ampuis. Mitten: Särskilt lättarbeta­de är inte vingårdarn­a i Côte- Rôtie.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden