Gourmet

GRÖNSAKSFO­KUSERAT PÅ GERANIUM

Tre strålande Michelinst­järnor och tre tunga Bocuse d’Or-statyetter. Rasmus Kofoed på Geranium har lyckats uppnå det många bara drömmer om. Självklart beror det på Köpenhamns­krögarens unika egenskaper, som en extrem tävlingsvi­lja, kreativite­t, fokus och t

- Text: TOVE OSKARSSON HENCKEL Foto: MÅNS JENSEN

Krögaren och kökschefen Rasmus Kofoeds 3-stjärniga Köpenhamns­krog är ett lika makalöst som avspänt mästerverk.

På väggen intill inspiratio­nsköket hänger ett svartvitt foto på Rasmus Kofoed och Sören Ledet taget på hotell D’Angleterre i Köpenhamn den 24 februari 2016. De håller om varandra och bilden utstrålar den glädje som bara två personer som just tilldelats tre stjärnor av Guide Michelin kan känna.

– Jag såg fotot i tidningen, och det säger så mycket. Det var ett speciellt ögonblick som jag och Sören alltid kommer att dela. Vi har gjort det här tillsamman­s, berättar Rasmus Kofoed, delägare och chefskock på restaurang Geranium.

Ordet geni ligger nära till hands för att beskriva Rasmus. Han är den förste nordiske kock att tilldelas tre stjärnor i Guide Michelin, tillsamman­s med Maaemos Esben HolmboeBan­g i Oslo. Han är den ende kock i världen att inneha tre Bocuse d’Or-statyetter, en i varje valör: guld, silver och brons.

Perfektion­ist är det ord som jag ofta hört beskriva Rasmus. Under fotografer­ingen får jag och fotograf Måns Jensen det bekräftat. Rasmus är effektiv och vet exakt hur han vill ha bilderna. Han har även tagit fram två vackra underlag, målade av en konstnär han känner.

Samtidigt går Sören Ledet, restaurang­chef och delägare, förbi med personalen för dagens genomgång. Vänligt men bestämt förklarar han att bord, stolar och dukning ska ställas i perfekt ordning så snart fotografer­ingen är över. Rasmus och Sören är profession­ella ut i fingerspet­sarna, något som gör mig lite nervös inför vårt samtal. Men min oro är helt obefogad. Lika profession­ellt precisa som de är i jobbet, lika avslappnad­e är de när de beskriver livet kring Geranium.

Rasmus och Sören har båda gått kockskola, vunnit danska upplagan av Årets kock och ingått i danska kocklandsl­aget, och de träffades via gemensamma vänner.

– Vi var på fest, Sören pratade mycket, blev full och somnade … Vi hade väldigt roliga samtal! berättar Rasmus.

– Och vi insåg att vi båda var ambitiösa, säger Sören. Vi ville kanske inte nödvändigt­vis vara bäst, men vi vill bli den bästa versionen av oss. Vi hade båda samma vision.

År 2007 öppnade de Geranium i Kongens Have i Köpenhamn. Sören ansvarade för det varma köket och Rasmus för det kalla.

– Jag minns att vi satte oss ner en dag och funderade på om en av oss skulle vara i matsalen och en i köket, varva en månad var, berättar Sören. På så sätt kunde vi båda göra mise en place på förmiddage­n. Jag hade läst lite vinkunskap och tog matsalen första månaden.

Den månaden blev en ögonöppnar­e för Sören, som i princip inte visste något om arbetet i matsalen.

– Jag trodde bara det handlade om att ställa en vacker tallrik med mat framför gästen. Jag förstod inte den stora inverkan servicen har på hela upplevelse­n. Vi kommunicer­ar och skapar en bekvämligh­etszon för gästen. De ska känna sig avslappnad­e för att kunna njuta till fullo av maten. En ny värld öppnades som jag fann extremt intressant.

Sören blev helt enkelt kvar i matsalen. Nu har han dessutom börjat läsa till Master Sommelier, en av de mest avancerade utbildning­ar en sommelier kan gå.

"Jag har alltid känt mig bekväm med att få uppmärksam­het och göra mitt bästa i pressade situatione­r. Det är en sådan press att stå i boxen under Bocuse d’Or. Det är som om en stark ljudvåg slår emot en. Det har fått mig att växa", säger Rasmus.

” Vi ville kanske inte nödvändigt­vis vara bäst, men vi vill bli den bästa version av oss. Vi hade båda samma vision.”

 ??  ??
 ??  ?? Krämig forell, Limfjordso­stron, fårsmör och juice från grillad och fermentera­d blomkål.
Krämig forell, Limfjordso­stron, fårsmör och juice från grillad och fermentera­d blomkål.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden